Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Voľby 2016: Na Luniku IX zaznamenali vyššiu účasť voličov: Majú podozrenie pre kupčenie hlasov

Voľby na Luniku IX. Zobraziť galériu (4)
Voľby na Luniku IX. (Zdroj: Miro Vacula)

KOŠICE – Účasť na dnešných voľbách do Národnej rady SR je na najväčšom rómskom sídlisku Lunik IX v Košiciach viditeľne vyššia ako pri minulých voľbách do Európskeho parlamentu alebo pri krajských voľbách. Dva okrsky, v ktorých je zapísaných spolu 3977 voličov, sa nachádzajú v miestnej materskej škole.

Členovia okrskových komisií hodnotia priebežný záujem voličov ako nadpriemerný. Lunik IX je pritom známy rekordne nízkou volebnou účasťou. Voliči, ktorí do volebných miestností prichádzajú často v skupinách, spájajú voľby s nádejou na lepší život, nechýba však ani skepsa. "Dúfam, že bude lepšie, ale či sa niečo naozaj zmení, to neviem," uviedla 50-ročná obyvateľka.

Dodala, že chodí voliť každé voľby. Situácia na sídlisku so zdevastovanými bytovkami ju trápi. "Už mi lezie na nervy to bývanie tu, aj keď, sami si to robíme, ale ja určite nie," povedala. O kupovaní rómskych hlasov na Luniku IX nepočula, nikto jej nič neponúkal.

Voľby 2016: Na Luniku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

V mestskej časti sa objavili podozrenia z údajného prísľubu prospechu za odovzdané hlasy. Predseda okrskovej komisie č. 2 Michal Síkora však uviedol, že podľa dostupných informácií nešlo zatiaľ o nič konkrétne, neboli ani sťažnosti. "Priebeh je doteraz, dá sa povedať, bez problémov. Voličov pribúda dostatočne, chodia priebežne," povedal pre TASR.

Podľa predsedu okrskovej komisie č. 1 Petra Pallu nedošlo ani k vynášaniu hlasovacích lístkov z volebnej miestnosti. "Všetko prebieha v poriadku, vo volebnej miestnosti, resp. pred ňou sa nedeje nič podozrivé," uviedol. V rámci prvého okrsku zopár voličov žijúcich v zahraničí využilo možnosť hlasovania poštou.

Voľby 2016: Na Luniku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

Na Luniku IX. podozrenie s kupčením hlasov

Pred oboma volebnými miestnosťami na Luniku IX. sa tvoria rady. Niektorí voliči nám priznali aj možnú odmenu za odovzdaný hlas. „Začali chodiť najmä po ôsmej hodine,“ hovorí predseda volebnej komisie Peter Palla. Niektorí voliči však priznali, že za voľby možno dostanú odmenu. „Poslali nás voliť známi a zato, že odvolíme, niečo nám sľúbili,“ priznala istá volička. Vraj odmenu dostanú až keď odvolia. Čo konkrétne by za svoj hlas mali dostať, nám už neprezradila. „Nehovor,“ zahriakli ju jej priatelia.

Voľby 2016: Na Luniku
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Miro Vacula)

K prípadu možného kupčenia hlasov sa vyjadrila i polícia: „Tieto osoby k zverejneným informáciám uviedli, že asi pred týždňom, maximálne dvoma boli na sídlisku Luník IX neznáme osoby, ktoré im rozdávali kartičky s kalendármi a vyzývali ich, aby išli voliť. Vzhľadom na danú lokalitu a teda skupiny občanov, u ktorých boli aj v minulosti zaznamenané pokusy o ovplyvňovanie výsledku volieb, polícia takýmto lokalitám venuje zvýšenú pozornosť už niekoľko týždňov pred začatím volieb, ako aj v čase ich konania s cieľom zabrániť akémukoľvek protiprávnemu konaniu spojenému s voľbami. Polícia v košickom kraji od času otvorenia volebných miestností doposiaľ nezaznamenala žiadne incidenty smerujúce k mareniu a ani k ovplyvňovaniu výsledkov volieb,“ uviedol krajský policajný hovorca Alexander Szabó.    

Viac o téme: KošiceLunik IX
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu