Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Slovensko zažíva najväčšie politické zemetrasenie: Do parlamentu mieri Kotleba!

Richard Sulík má dôvod na úsmev. Zobraziť galériu (123)
Richard Sulík má dôvod na úsmev.

BRATISLAVA - Lídri a členovia strán majú po prvých predbežných výsledkoch hlavy v smútku, alebo sú v nečakanej eufórii. Takýto otras na slovenskej politickej scéne asi nikto nečakal. Topky.sk sú pritom! Pikošky zo zákulisia, reakcie, analýzy politológov či tie najdôležitejšie novinky z volebnej noci vám prinášame vo veľkom on-line článku.

Ďakujeme vám za pozornosť a najmä trpezlivosť. Tentokrát bola volebná noc naozaj náročná a my náš ONLINE končíme. Sledujte nás však aj naďalej. V aktuálnom spravodajstve vám dnes prinesieme nové informácie, hodnotenia, analýzy odborníkov aj oficiálne výsledky.

08:40 Víťazom parlamentných volieb 2016 je strana Smer, ktorá však nemá dôvod na veľké oslavy. Ide o jej najhorší výsledok od roku 2006. Naopak SaS a OĽaNO majú dôvod na ozajstnú radosť. Prekvapení týchto volieb je však oveľa viac. Patrí medzi ne aj prebojovanie sa strán Sme rodina - Boris Kollár a Kotleba - ĽSNS do parlamentu, a na druhej strane vypadnutie KDH.

KONEČNÉ VÝSLEDKY VOLIEB, HLASOVANIE PODĽA KRAJOV A VEĽA INÉHO SI POZRITE TU!

08:10 Napätie vrcholí! Hlasy nie sú spočítané v posledných štyroch volebných okrskoch.

08:05 V 18 slovenských väzniciach, kde v sobotu postupne od 8.00 h pristupovali odsúdení a obvinení väzni k prenosným volebným urnám, bola len 4,73-percentná volebná účasť.

07:50 Dostali sme sa na 99,84 % spočítaných okrskov. Omeškanci sú ešte v okresoch Malacky, Skalica, Trebišov, Komárno a najmä Bratislava. Do parlamentu by sa dostalo osem strán. KDH je pod hranicou zvoliteľnosti.

07:40 Spočítaných je 99,78 % okrskov. Potrebných je spracovať už len zostávajúcich 13.

07:30 Spočítaných je 99,58 % okrskov. Tu už takmer žiadne zmeny nenastanú.

07:25 Medzi hlasujúcimi občanmi Slovenska, ktorí žijú v zahraničí a nemajú trvalý pobyt na Slovensku, získala najväčšiu podporu strana Sloboda a Solidarita (SaS). Zo 1 044 hlasujúcich im pri hlasovaní poštou odovzdalo hlas 312 voličov. Most-Híd v tejto skupine voličov podporilo 168 hlasujúcich a Sieť 166 voličov. Hlas zoskupeniu OĽaNO-NOVA dalo 133 slovenských občanov žijúcich v zahraničí. Smeru-SD odovzdali 62 hlasov. Aj títo voliči volili Kotlebovu Ľudovú stranu Naše Slovensko, ktorej zaslali 55 hlasov.

07:18 Zostáva posledných 37 nespracovaných okrskov. Dostali sme sa na hranicu spočítaných 99,38 percent hlasov. OĽaNO získala rovných 11 percent. KDH má 4,94 %.

07:10 Zverejňovanie priebežných výsledkov sa naozaj nedá označiť za šprint do cieľa. Ale už je spočítaných 99,06 % hlasov. Zostáva posledných 56 okrskov. SaS to predsa len dotiahla až na 12 percent.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

06:50 Finišujeme! Zrátaných je 98.71 % okrskov. SaS tesne pred hranicou 12 %, OĽaNO tesne pred hranicou 11 percent. Preferencie Smeru stále mierne klesajú. Tí, ktorí vydržali v KDH byť hore, si môžu od nervozity obhrýzať nechty.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

06:40 SLEDUJTE S NAMI ONLINE PRIEBEŽNÉ VÝSLEDKY VOLIEB

06:20 Za oknami svitá, no napriek tomu ešte stále nie sú k dispozícii konečné výsledky včerajších parlamentných volieb. Momentálne je spočítaných 96,22 % hlasov. Žeby to napokon Sulíkova SaS dotiahla až na 12 percent? Sme rodina - Boris Kollár už preskočila Most-Híd a KDH pomaly, ale isto, stráca nádej.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

06:02 Podľa grafiky štatistického úradu medzi okresy s najmenším počtom spracovaných zápisníc patria Gelnica, Spišská Nová Ves, Prešov, Partizánske či Martin. Čaká sa ešte aj na Bratislavu či Košice.

06:00 94,41 % sčítaných zlasov. Už len čosi viac ako 5 percent nás delí od tentokrát naozaj dlho očakávaného cieľa. V získaných percentách sa menia iba desatiny alebo stotiny. Zatiaľ to stále vyzerá na osem strán, ktoré sa prebojujú do parlamentu.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

05:45 Aj napriek skorým ranným hodinám sú tu nové analýzy. Predčasné voľby sa podľa politického analytika Jána Baránka nedajú vylúčiť, pripúšťa však, že momentálne je priskoro o takejto možnosti hovoriť. Pokiaľ ide o možné zostavenie koalície, Baránek pripomenul, že najsilnejšie opozičné strany - SaS a OĽaNO-NOVA spoluprácu so Smerom pred voľbami vylúčili. Ďalšia spolupráca závisí od ochoty ísť so Smerom, či od celistvosti poslaneckých klubov v prípade krehkej koalície.

05:40 92,70 % spočítaných hlasov. Richard Sulík a Igor Matovič určite nebudú zajtra skrývať radosť. Volebné preferencie ich strán ešte stále rastú. SNS si udržuje 8,74 %, KDH to zatiaľ na 5 % stále nedotiahlo a čas hrá proti nemu. SDKÚ s 0,26 % sa ocitlo na historickom dne.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

05:20 91,03 % zrátaných hlasov. Nespočítaných zostáva ešte čosi vyše 500 zápisníc. Všetci už očami posúvajú číslice, aby sa zmenili na 100 percent. Zjavne to však ešte chvíľku potrvá.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

05:15 (TA3) Volebné štúdio ukončila aj posledná televízia.

05:12 89,67 % spočítaných hlasov. Pri tomto počte sa už priebežné výsledky extrémne meniť nebudú. SaS má naozaj dôvod na oslavy. Uvidíme, či si KDH vypije napokon kalich horkosti až do dna.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

05:10 (TA3) Na základe preferenčných hlasov na kandidátke strany ĽSNS sa pravdepodobne do parlamentu prepracuje aj známy Ján Cuper.

05:00 87,85 % zrátaných hlasov. SaS sa odpútava od OĽaNO, rovnako ako aj SNS od ĽSNS. Most-Híd má malý náskok pred Sme Rodina Borisa Kollára.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

04:58 (SMER-SD) "Ráno býva múdrejšie večera," reagoval premiér Robert Fico na novinársku otázku o možnej spolupráci pri zostavovaní vlády s ĽSNS. Treba nechať politické strany, nech strávia výsledky a dnes okolo obeda sa budú pozerať na veci triezvejšie. Zdôraznil však, že sú strana s hodnotami. Prepad preferencií pripisuje dlhému času na politickej scéne a istej únave materiálu, zároveň však dodal, že Smer je v dlhodobej histórii Slovenska najúspešnejší politický projekt.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

04:50 86,51 % zrátaných hlasov. SaS a OĽaNO stále stúpa, naopak Smer klesá. KDH to má veľmi nahnuté s budúcou prítomnosťou v parlamente.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

04:45 (SMER-SD) Začala sa tlačová konferencia Smeru-SD. "Na vzniknutú situáciu treba chladnú hlavu," uviedol líder Robert Fico, ktorý v úvode poďakoval voličom. "Je pravda, že výsledky, ktoré sa ukazujú, sú veľmi zložité, ale to aj potvrdzuje, že nás politický systém je veľmi živý," dodal s tým, že nebude hodnotiť žiadne čísla. "Čakali sme výsledok vyšší o štyri až päť percent," priznal Fico a dodal, že teraz ako víťazi majú povinnosť zostaviť zmysluplnú a stabilnú vládu. Nebude to ľahké, ale treba urobiť preto, aby sa zabránilo predčasným parlamentným voľbám.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

04:35 (SMER-SD) O tomto čase je už isté, že víťazom parlamentných volieb sa stala štvrtýkrát po sebe strana Smer. Otázne je, či sa jej podarí zostaviť vládu.

04:30 Po sčítaní 81,32 percenta okrskov (4 874 okrskových zápisníc) vedie vo voľbách strana Smer-SD so ziskom 28,84 percenta platných hlasov. Na druhom mieste je strana SaS s podporou 11,04 percenta. OĽaNO-NOVA by volilo podľa priebežných výsledkov 10,58 percenta voličov. SNS získala zatiaľ podporu 8,80 percenta, nasleduje Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko (8,27%). Do parlamentu by sa dostala aj strana Most-Híd (6,68%), SME RODINA - Boris Kollár (6,53%) a #Sieť (5,42%). KDH po zrátaní vyše 80 percent okrskov kleslo pod hranicu zvoliteľnosti a aktuálne má 4,88 percenta. Volebná účasť je zatiaľ 59,19 percenta.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

04:24 (SNS) Rúhal by som sa Bohu, keby som sa z výsledku v parlamentných voľbách netešil. Po sčítaní viac ako 57 percent hlasov to dnes o 3.30 h nadránom povedal predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. "Pre mňa je to signál ísť ďalej v politike. Oddeliť to profesionálne a urobiť službu verejnosti," skonštatoval šéf národniarov s tým, že SNS si v minulosti "facku" zaslúžila a odtrpela si ju.

04:20 (SMER-SD) V Smere majú poradu, Robert Fico sa po dlhej odmlke chystá predstúpiť pred novinárov.

04:17 Prehupli sme sa do ranných hodín a priblížili k hranici 80 % sčítaných hlasov (4710 zápisníc). V KDH určite prežívajú ťažké chvíle.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

04:06 (SMK) Strana maďarskej komunity je vo vyjadreniach zdržanlivá. "Je to prvýkrát, čo sa vyjadrujeme k priebežným výsledkom volieb. Trošku som sa čudoval mojim kolegom, predsedom rôznych politických strán, že sa vyjadrovali hneď k výsledkom exit pollu, napriek tomu, že to ešte nemôže byť finálny výsledok a môžu tam byť ešte veľmi veľké rozdiely, preto som bol vyhýbavý," povedal po tretej hodine ráno novinárom predseda SMK József Berényi.

04:01 (TA3) V mestách máme stále 60 percent nezrátaných hlasov, informujú vo volebnom štúdiu. To by mohlo nahrávať do karát práve niektorým stranám.

04:00 Štatisický úrad vydal nové priebežné výsledky. Stav: 72,95 % spočítaných hlasov. S KDH to stále nevyzerá dobre. SaS a OĽaNO stúpajú.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

03:57 (SDKÚ) Pre SDKÚ-DS je to veľká porážka, hodnotil priebežné výsledky parlamentných volieb predseda strany Pavol Frešo. „Gratulujem víťazom, verím, že vznikne stredopravá vláda,“ povedal novinárom na záverečnom brífingu volebnej noci v centrále strany, v ktorej počas priebežného sčítania hlasov nastalo ticho a zavládlo sklamanie.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TASR)

03:55 (#SIEŤ) Predseda strany Radoslav Procházka je z predbežných neoficiálnych dát štatistického úradu sklamaný. Priznal, že jeden z faktorov, ktoré mohli ovplyvniť výsledok strany, bola jeho nedostatočná vyhranenosť voči strane Smer-SD. "Som však vďačný za každý jeden hlas, ktorý sme dostali," povedal na krátkom brífingu. Vyjadrenie dal médiám v čase, keď bolo sčítaných vyše 42 percent okrskov.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

03:50 Slimačím tempom sa blížime do finále. Posunuli sme sa na 69,14 percent spočítaných hlasov. KDH je stále pod hranicou zvoliteľnosti. SaS stúplo až k 11 percentám.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

03:45 Výsledok pod osem percent nebude pre Most-Híd dobrý. Strana to vyhodnotí. Povedal to dnes nadránom po sčítaní vyše 50 percent okrskov predseda Mosta-Híd Béla Bugár. "Očakávali sme výsledok blízky dvojcifernému číslu. Výsledok pod osem percent nebude dobrý a budeme to musieť vyhodnotiť," uviedol Bugár. Nepovedal, či v prípade zlého výsledku odstúpi. Výsledok Mosta-Híd sa v čase tlačovej konferencie pohyboval na úrovni 6,5 percenta.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

03:42 65,20 %, to je aktuálny počet spočítaných hlasov. Priebežné volebné výsledky sa menia o stotiny, či desatiny. Smer sme stále pod 29 percentami. KDH pod 5-percentnou hranicou zvoliteľnosti.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

03:40 (RTVS) Volebné štúdio ukončila už aj verejnoprávna televízia.

03:35 (SNS) Podľa lídra Andreja Danka je veľa vecí, ktoré si jeho strana nemala možnosť so stranou Smer-SD vydiskutovať. "Mám veľa výhrad k Smeru-SD. Pokiaľ chcem zo strany urobiť politickú stranu, nie jednorazový projekt, tak si to vyžaduje zodpovedný prístup. Nemyslím si, že som ochotný niekomu variť kávu," uviedol šéf národniarov. Priznáva, že SNS sa stala alternatívou pre voličov, ktorí odišli aj zo Smeru-SD.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TASR)

03:30 Vo volebných centrálach už veľa rozruchu nie je. Niektorí už odišli domov, v Smere sa uzavreli pred novinármi v neprístupnom trakte.

03:28 Spočítaných je 3446 z 5993 zápisníc, čiže 57,5 %.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

03:20 (RTVS) Veľké prekvapenie týchto volieb, Marián Kotleba, prišiel konečne do volebnej centrály v Ivánke pri Nitre. Doteraz vraj dohliadal na sčítanie hlasov. K priebežným výsledkom sa vyjadrovať nechcel.

03:15 Priebežné výsledky lezú ako z chlpatej deky. Posunuli sme sa na 54,17 % spočítaných hlasov. SMK potvrdila stúpajúcu tendenciu, už má 4,99 percenta a môže tak byť ďalšou stranou, ktorá sa dostane do parlamentu.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

03:12 (SKOK!) Strana po volebnom neúspechu poslala médiám stanovisko. Okrem iného vyjadruje obavy z príchodu extrémistov do parlamentu. "Výsledok volieb nie je pre nás pozitívny a neteší nás, ale oveľa smutnejší sme z celkového výsledku volieb pre Slovensko. Oslavovať ho môže iba ten, kto nie celkom triezvo vníma realitu. Do parlamentu sa vkráda extrémizmus a absolútne šokujúce je, že mandát poslanca Národnej rady možno získa aj niekoľko hajlujúcich fašistov."

03:06 (SMK) Podľa posledných výsledkov stúpli preferencie Strane maďarske komunity. Pomaličky atakuje dôležitú hranicu 5 percent.

03:05 (MOST-HÍD) Slovensku hrozí pri jeho predsedníctve v Rade Európskej únie hanba, ak sa skutočne do parlamentu dostanú strany Mariana Kotlebu a Borisa Kollára. Myslí si to František Šebej z Mosta-Híd. "V okamihu, keď sa budú mať možnosť ľudia z týchto strán chopiť niečoho takého, ako je predsedníctvo, nutne zlyhajú. Ľudia, ktorých privedú do parlamentu Kotleba a Kollár, sú ľudia, ktorí nemajú ani vzdelanostnú, ani hodnotovú, ani intelektuálnu výbavu, aby sa podieľali na takýchto zložitých politických procesoch," povedal Šebej, podľa ktorého budú do predsedníctva títo ľudia vnášať iba chaos a hanbu.

03:03 (SaS) Ak Smer nebude vedieť zostaviť vládu, budeme na rade my, povedal líder Richard Sulík. Očakával som, že Kotleba bude v parlamente, treba to rešpektovať, volič tak rozhodol. Je to výsledok, že štandardné strany sa správali ako sa správal, dodal.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

03:02 Stále viac kritiky sa spúšťa na pomalé zverejňovanie výsledkov štatistickým úradom

03:01 (SaS) Sulík v dobrej nálade oznámil, že odpovie na všetky otázky. "Teší ma výsledok volieb, že sme druhá najsilnejšia strana," povedal.

03:00 Sme za polovicou! Nové priebežné výsledky prekročili magickú hranicu a naberajú na relevantnosti. Sulíkova SaS potvrdzuje druhé miesto po Smere. Ten má stále pod 30 percentami.

 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

 

02:57 (SME RODINA) Hnutie Sme rodina - Boris Kollár má protestný charakter. Povedal jeho líder Boris Kollár vo volebnej centrále. Spájanie s ideami Mariana Kotlebu však odmietol.„Extrémizmus mi je proti srsti. My sme prišli do volieb s tým, že chceme zmeniť tento systém. Ale tento systém nechceme zmeniť na radikalizmus,“ zdôraznil Kollár. O zostavení budúcej vlády hovoriť nechce. Pokojný bude až po spočítaní minimálne polovice hlasov.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

2:45 TV Markíza ukončila volebné štúdio

02:44 Štatistika sa trochu rozbehla. Spočítaných je 42,44 percent hlasov. Toto naozaj nevyzerá na žiadnu stabilnú vládu a KDH (5,16%) to má naozaj poriadne nahnuté.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

2:39 (OĽaNO) Brífing OĽaNO - Matovič má zmiešané pocity. Na jednej strane ho teší úspech strany, na druhej je zdesený z fašistov v parlamente.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)

 

02:32 V túto neskorú nočnú, resp. skorú rannú hodinu, je podľa štatistického úradu spočítaných 35,40 % hlasov. SaS predbehla OĽaNO.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

02:28 Štastický úrad neponúkol nové priebežné výsledky už viac ako štyridsať minút.

02:27 (SMER-SD) Smer-SD sa podľa ministra obrany Martina Glváča vyjadrí k výsledkom sobotňajších parlamentných volieb až po reálnych výsledkoch zo Štatistického úradu SR. "Počkáme na reálne výsledky. Zatiaľ sú to lepšie prieskumy," reagoval.

02:26 (OĽaNO) Igor Maťovič je sklamaný, že sa do Národnej rady dostane Kotlebova strana.

02:22 (SMER) Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák poznamenal, že naskladať to celé bude pomerne zložité. Dúfa, že medzi lídrami štandardných politických strán zvíťazí zodpovednosť, keďže, ako zdôraznil, Slovensko je v jadre európskej integrácie a od júla preberá predsedníctvo v Európskej únii. Podľa neho by bolo dobré, aby sa na to pri zostavovaní koalície prihliadalo, pretože celá Európa sa bude pozerať na to, či bude Slovensko pripravené viesť úniu. Myslí si, že v tejto fáze sa vo všetkých centrálach štandardných politických strán kalkuluje, pričom niekto nemá náladu na tancovanie. "V tejto chvíli nie je ani víťaz, ani porazený," dodal Lajčák s tým, že sa treba zamyslieť nad výsledkom volieb.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TASR)

02:18 (SKOK!) Pred novinárov predstúpila trojica Daniel Krajcer, Martin Chren a Juraj Miškov.

Daniel Krajcer, Juraj Miškov
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

Daniel Krajcer, Juraj Miškov
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

02:13 (KDH) Kresťanskodemokratické hnutie sa k výsledkom parlamentných volieb vyjadrí až v nedeľu. Volebná noc v KDH sa tak skončila bez tlačovej konferencie a vyjadrenia hlavných predstaviteľov strany. Predsedníctvo hnutia rokovalo do neskorých nočných hodín a vzhľadom na pomalé spočítavanie hlasov rozhodlo, že k čiastočným výsledkom zatiaľ nezaujme stanovisko.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TASR)

02:08 (SMER-SD) Okolo centrály strany práve prešlo auto Pohotovostnej motorizovanej jednotky, kontrolovalo situáciu pred budovou, všade je pokoj.

02:07 (TV MARKÍZA) Volebná noc bude s ohľadom na pomalé zverejňovanie priebežných výsledkov veľmi dlhá. Marián Leško si dokonca v štúdiu uťahoval zo štatistického úradu, keď povedal, že sľúbil vylepšovať svoje služby a toto je výsledok.

2:05 (RTVS 1) Politologička Darina Malová by vinu za zvolenie neštandardných strán prvovoličom nedávala. "Ak je pravda, že veľká časť prvovoličov volí Kollára, tak si vybrali na základe svojej informovanosti a vina sa im nemôže dávať. Okrem Hlinu z KDH nepriznal vinu nik z opozície."

1:59 (MOST-HÍD) Povráva sa, že Bugár si už šiel lahnúť na svoju izbu v hoteli.

2:00 (#SIEŤ) Všetci novinári sedia v novinárskej miestnosti a pozerajú televíziu. V Procházkovom štábe sa vysiela RTVS. Politikov takmer nevidno.

1:55 (RTVS 1) V čom vidí príčinu úspechu Kotlebu či Kollára sociologička Oľga Gyárfášová? "Opozičné strany v tom nie sú nevinne. Nedokázali ponúknuť dôveryhodnú alternatívu voči vládnej strane. Nedokázali nájsť spôsob komunikácie o utečeneckej kríze," povedala v televízii.

01:50 Spočítané hlasy pribúdajú len veľmi pomaličky. Momentálne je štatistický úrad na 18,5 percentách. Smer-SD má 30,51 %. Do Národnej rady by sa dostalo celkovo deväť strán. Druhé miesto zatiaľ patrí hnutiu OĽaNO-NOVA s 10,34 % hlasov voličov, tretia je SaS pri podiele 9,91 %. Nasleduje SNS s 9,41 %, Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko s 8,62 % a Sme rodina – Boris Kollár so 6,46 %. Brány parlamentu by prekročila aj #Sieť s 5,6 %, Most-Híd s 5,55 % a KDH s 5,27 %.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)

1:47 (RTVS) Politoligička Darina Malová tvrdí, že týmito voľbami Slováci zobudili antisystémové strany.

01:44 (OĽaNO) Líder OĽaNO sa obáva, že stálice ako Most-Híd a KDH vypadnú z parlamentu.

01:43 (MOST-HÍD) Béla Bugár sa nachvíľku objavil v spoločných priestoroch, kontaktu s ľuďmi sa však vyhýbal a veľmi rýchlo sa opäť stratil. Podľa niektorých zdrojov v strane nie je vedenie nešťastné preto, že by mali málo hlasov, ale pre celkovú komplikovanú situáciu, ktorá nastala.

01:42 (SMER-SD) "Do parlamentu sa dostali neštandardné strany, vyskladať to bude zložité. Nikto nemá náladu na to, aby tancoval. Ak sme si zvolili fašistu do parlamentu, mali by sme sa všetci nad tým zamyslieť," povedal Lajčák po opustení centrály pre TV Markíza.

1:37 (SaS) V centrále je stále rušno, i keď už pokojnejšie. Zábavu sa pokúsil rozvíriť Martin Poliačik so svojim rapovým songom. 

Martin Poliačik
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)
O pol druhej stále
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

1:36 (#SIEŤ) Aktuálna informácia: Radoslav Procházka vystúpi pred médiá až keď bude oficiálne spočitaných 50 % hlasov. Zatiaľ z vedenia strany nie je nikoho v sále vidieť.

01:33 (ZAHRANIČIE) Slovenský premiér Robert Fico vyhral voľby so zníženou väčšinou v parlamente, píše britská BBC. Odvoláva sa pritom na exit polly zverejnené po uzavretí volebných miestností. BBC charakterizuje Fica ako "protimigrantského" a všíma si jeho kampaň, počas ktorej Fico vyhlásil, že nepripustí ani jedného moslimského migranta. Predsedu Smeru-SD BBC označuje ako známeho populistickými opatreniami, ako napríklad cestovanie vlakom zadarmo pre študentov a dôchodcov.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: bbc)

01:31 (SMER-SD) Pred niekoľkými minútami dorazil do centrály strany Dušan Jarjabek. Situáciu označil za patovú, vinu kladie čiastočne aj médiám, ktoré podľa neho dávali radikálnym stranám mediálny priestor.

01:25 (SME RODINA) "Mňa to stálo do 300-tisíc aj s tou srandou okolo strany," povedal pre redaktora TV Markíza Boris Kollár, ktorý vraj nechápe, ako si niekto mohol na predvolebnú kampaň požičať milióny.

01:21 Spočítaných je aktuálne 12,58 percent všetkých hlasov. Smer sa udržuje tesne nad 30 percent.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

01:16 (SMER-SD) Centrálu práve opustil minister rezortu zahraničia Miroslav Lajčák. Podľa jeho slov to vyzerá tak, že do parlamentu sa dostali dve úplne neštandardné strany. Úvahy, že za to môže strana Smer-SD, odmieta. Označil to za zlý signál pre Slovensko v rámci Európy.

01:15 (TV MARKÍZA) Podľa exit pollu Focusu najviac ľudí v Bratislave volilo SaS s 28,10 percentami.

01:12 Po spočítaní 10,16 % okrskov prekročilo brány parlamentu už deväť strán. Smer-SD získal 30,94 % hlasov voličov. Na druhom mieste skončilo OĽaNO-NOVA so ziskom 10,14 %, prvú trojku uzatvára SaS s 9,74 %. Kreslá v parlamente získala aj SNS s 9,56 %, Kotleba - ĽSNS s 8,31 %, Sme Rodina - Boris Kollár so 6,57 %, #Sieť s 5,73 %, KDH s 5,2 % a Most-Híd s 5,12 %. Po sčítaní 609 z 5993 okrskov dosahuje volebná účasť 59,13 %.

01:09 (TV MARKÍZA) "Nebral by som jeho program ako písmo sväté," povedal Marián Leško na margo strany Kotleba - ĽSNS.

1:07 (SaS) Richard Sulík je späť v centrále strany. Vrátil sa po ošetrení z neďalekej nemocnice. Kolegovia a priaznivci ho privítali potleskom. Obviazanou rukou pozdravil zhromaždených.

 

Richard Sulík sa vrátil
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

01:06 (SME RODINA) Prioritou strany Sme rodina - Boris Kollár je podporiť pravicovú vládu. Povedal to v reakcii na priebežné volebné výsledky Boris Kollár vo volebnej centrále. Priebežné čísla Kollára pozitívne prekvapili. Chce však počkať na oficiálne výsledky. „Určite chceme podporiť pravicovú vládu. Ja som jasne povedal, že so Smerom-SD nepôjdeme,“ vyjadril sa Kollár s tým, že dobré výsledky praje aj Richardovi Sulíkovi (SaS). Kollár potvrdil, že prijme pozvanie na prípadné povolebné koaličné rokovania.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

01:05 (SMER-SD) "Je to zlé pre Slovensko. Neúspech je to, že sa Kotleba dostáva do parlamentu," povedal pre TV Markíza minister obrany Martin Glváč v reakcii na predbežné výsledky. Za neúspech pokladá aj to, ak strana dostane menej ako 30 percent.

01:04 (MOST-HÍD) Niektorí vedúci predstavitelia strany sa už opäť pomaly trúsia medzi ľudí, mihla sa tu podpredsedníčka Lucia Žitňanská, Zsolt Simon dokonca komunikuje s novinármi.

1:04 (#SIEŤ) V centrále je momentálne viac novinárov, ako hostí. Radoslav Procházka sa vyjadrí až po oznámení oficiálnych výsledkov.

1:01 (SaS) Richard Sulík po približne polhodine odchádza z nemocnice potom, čo sa pri oslavách v centrále porezal na fľaši šampusu. Pravú ruku mu ošetrili a obviazali. Údajne je s úrovňou zdravotníctva spokojný. Vracia sa späť na centrálu. 

Sulík vychádza z nemocnice

 

01:00 (SMER-SD) Tlačová tajomníčka strany Smer-SD uvítala novinárov v nohaviciach modrej farby, ktoré nápadne pripomínali ležérne tepláky, na nohách mala obuté tenisky.

01:00 (KDH) Ak sa KDH nedostane do parlamentu, podpredseda hnutia Pavol Zajac je pripravený vyvodiť voči sebe politickú zodpovednosť. "Ale som presvedčený, že výsledok bude lepší a KDH bude v parlamente. Ak ten výsledok v porovnaní s exit pollom nebude dramaticky stúpať, je zrejmé, že nášho voliča akoby prebrali strany ako #Sieť, OĽaNO-NOVA a možno svojím radikálnym extrémistickým postojom získal našich mladých voličov aj Marian Kotleba," priznal Zajac.

00:57 SLEDUJTE S NAMI ONLINE PRIEBEŽNÉ VÝSLEDKY VOLIEB

00:55 (RTVS) Sociologička Oľga Gyárfášová uviedla, že Smeru sa nepodarilo aktivizovať všetkých svojich voličov. V roku 2012 to bol strop. Teraz časť voličov prešla k iným stranám, ale podstatná časť jednoducho voliť nešla.

0:50 (#SIEŤ) V centrále Procházkovcov je absolútne mŕtvo. Novinári pozerajú na obrazovky televízií a pomaly sledujú oficiálne výsledky. Podporovatelia strany pôsobia rezignovane.

00:49 (SKOK!) Daniel Krajcer nestráca nádej. "Nikto sa domov nechystá, čakáme na oficiálne výsledky," s úsmevom vyhlasuje v miestnosti pre novinárov.

00:49 (SMER-SD) Novinári v centrále netrpezlivo čakajú na vyjadrenie čelných predstaviteľov strany. Stále sa neukázal žiaden politik. Od novinárov ich delí celé poschodie.

00:46 Spočítaných je aktuálne 5,25 percent všetkých volebných hlasov.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

0:45  (OĽaNO) V centrále OĽaNO – NOVA sa čakajú prvé relevantné oficiálne výsledky. Kandidáti aj súčasní poslanci si krátia čas debatami, ale tiež počúvaním živej hudby. Ku kapele sa pridal aj líder hnutia, Igor Matovič. Pre potešenie prítomných dokonca zaspieval jednu pesničku. Počas jeho spevu nikto neodišiel, spevom líder Obyčajných ľudí príjemne prekvapil. Dokonca mu spolukandidáti zatlieskali.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

00:42 (MOST-HÍD) Atmosféra medzi fanúšikmi strany je pokojná, nikto z hotela Austria Trend neodchádza, naopak, sem tam príde niekto ďalší. Béla Bugár a vedenie strany sa už medzi novinármi nepohybuje, ťažko povedať, čo za zatvorenými dverami salónika riešia.

00:40 (TV MARKÍZA) Podľa exitpollu Focusu volilo Smer-SD až 48,4 percent dôchodcov. Na druhom mieste skončilo s priepastným rozdielom KDH iba s jednociferným číslom.

00:37 (KDH) Výraz Alojza Hlinu hovorí za všetko. Výsledky exit pollu ho zrejme nepotešili. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

00: 32 Po spočítaní 2,26 percenta okrskov získal Smer-SD 34,49 percenta hlasov voličov. Brány parlamentu prekročilo zatiaľ aj ďalších sedem strán. Na druhom mieste skončila SNS s 9,35 percentami, prvú trojku uzatvára Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko s 8,55 percentami. Nasleduje OĽaNO-NOVA s 8,46 percentami, SaS so 6,82 percentami, Sme Rodina - Boris Kollár so 6,35 percentami, Most-Híd s 5,71 percentami a KDH s 5,44 percentami. Po sčítaní prvých 136 okrskov dosahuje volebná účasť 58,4 percenta.

00:25 (SNS) Vystúpenie Andreja Danka po prvých predbežných výsledkoch volieb.

Andrej Danko

0:22 (SaS) zatiaľ čo šéfa strany Richarda Sulíka ošetrujú v nemocnici potom, čo ho jeden z kolegov porezal pri otváraní šampanského na ruke, zábava pokračuje ďalej.  Do sídla strany prišiel zagratuľovať Ľudovít Kaník. 

Ľudovít Kaník v SAS
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)
Ľudovít Kaník v SAS
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

00:21 SLEDUJTE S NAMI ONLINE PRIEBEŽNÉ VÝSLEDKY VOLIEB

00:19 Po sčítaní prvých 76 okrskov dosahuje volebná účasť 55,08 percenta.

00:16 Spočítaných je podľa štatistického úradu 1,26 % všetkých hlasov.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Šusr)

00:15 (KDH) V novinárskej miestnosti sa pilne pracuje a čaká na tlačovku predstaviteľov strany. Tá ale podľa všetkého tak skoro nebude. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

00:14 SKOK! Niektorí členovia strany nie sú nadšení ani z dobrého výsledku Richarda Sulíka a strany SaS. "Keď bude Sulík premiérom, vybavujem si iné občianstvo," ozýva sa ktosi ironicky.

00:13 (SMK) Atmosféra vo volebnom štábe Strany maďarskej komunity je momentálne pokojná. Prítomní členovia a sympatizanti večerajú a pri pohári vína diskutujú. Predseda strany József Berényi je v budove, no zatiaľ sa nepridal. Novinárom odkázal, že k výsledkom exit pollu sa nebude vyjadrovať, počká si až na oficiálne výsledky.

00:11 (#SIEŤ) Stranícke špičky sú teraz vo VIP miestnosti. Tam sa nachádza aj predseda Radoslav Procházka. Zdroje zo strany pre Topky prezradili, že nikto nevie, čo sa bude diať. Z výsledkov sú veľmi sklamaní.

00:08 (SNS) Andrej Danko vo svojom oficiálnom vyjadrení poďakoval voličom za prejavenú dôveru. Zdôraznil však, že chce počkať na reálne výsledky volieb. S kým by v parlamente nadviazal spoluprácu, prezradiť nechcel. Líder SNS zároveň priznal, že je unavený, ale z výsledkov sa teší. Navonok však nadšenie neprejavil. „Zachránil som Slovenskú národnú stranu,“ zhodnotil Danko a priznal, že po úspechu v týchto parlamentných voľbách cíti úľavu.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

00:03 (KDH) Tie pohľady a výrazy hovoria za všetko. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

00:05 (SMER-SD) Medzi novinárov z predstaviteľov strany stále nikto neprišiel.

23:59 (SaS) Richard Sulík skončil v nemocnici!

V centrále strany sa naozaj bujaro oslavuje. Až tak, že Richard Sulík práve smeruje do nemocnice potom, čo ho jeden z kolegov porezal na ruke pri otváraní šampanského šabľou.

23:59 Štatistický úrad zverejnil prvé oficiálne výsledky parlamentných volieb. Ako prvú zverejnil zápisnicu z obce Jesenské z Levického okresu. Najviac voličov v tejto obci volilo Smer-SD (29,41%), SNS tu volilo vyše 23 percent voličov. OĽaNO-NOVA získali 17,64 percenta. Aj v tejto obci získala podporu Kotlebova Ľudová strana Naše Slovensko. V Jesenskom ich podporilo 11,76 percenta voličov hlasujúcich v tejto obci. Platných hlasov bolo 34.

23:57 (ĽSNS) Ľudová strana Naše Slovensko a ani jej predseda Marian Kotleba, predseda Banskobystrického samosprávneho kraja, sa k predbežným výsledkom parlamentných volieb nebude vyjadrovať. Uviedol to podpredseda strany Rastislav Schlosár. "Počkáme si až na oficiálne výsledky. Takže najskôr ráno," dodal Schlosár.

23:50 (PIKOŠKA) Tiež to bolo 5. marca (1933), keď prvýkrát zvíťazila nacistická strana v parlamentných voľbách v Nemecku.

23:49 SLEDUJTE S NAMI ONLINE PRIEBEŽNÉ VÝSLEDKY VOLIEB

23:48 (SME RODINA) Zlatica Puškárová uvádza vstup Jána Tribulu z centrály Borisa Kollára: "Janko, vidím že si pripravený aj s viacerými blondínami."

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

23:44 (#SIEŤ) Topky zachytili rozhovor dvoch podporovateľov strany ako sa medzi sebou bavia. Vulgárne nadávali na predbežné výsledky. "Čo ti je*e, do p*če, pome na hotel," znelo z ich úst.

23:42 (KDH) Členovia strany sa rozpŕchli. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

23:38 Štatistický úrad začal zverejňovať prvé priebežné výsledky volieb. Prvé spočítali hlasy dve obce v Nitrianskom kraji.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

23:37 (KDH) Jeden z mála úsmevov, ktoré Figeľ po oznámení výsledkov exit pollu rozdal. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

23:37 (SaS) Richard Sulík sa za celú stranu poďakoval za podporu voličom a zároveň každému, kto šiel voliť a vyjadril tak svoj názor. Strana si počká na oficiálne výsledky. Ak sa SMERu podarí zostaviť vládu, SAS je pripravená robiť tvrdú opozíciu, odmieta spoluprácu aj s ĽSNS. Ak sa to SMERu nepodarí, SAS je pripravená vytvoriť proreformnú vládu, nechce opäť sklamať voličov. Sulík tvrdí, že SAS po voľbách nemusí loziť po kanáloch, je hrdý že sa im podarilo etablovať liberálnu stranu.   

Brífing SAS 2

23:36 (SKOK!) Atmosféra nie je až tak mizerná, akoby mala byť na základe exit pollu. Z niektorých miestností sa ozýva občasný hlasný smiech.

23:35 (SNS) Napätie stúpa. O pár minút poskytne novinárom reakciu predseda strany SNS Andrej Danko.

23:35 (TV MARKÍZA) Podľa politológa Mariána Leška ako sa vyjadril pre TV Markíza, Ficovo vycestovanie na Macedónsku hranicu ukázalo, že išlo o mylný krok.

23:34 Na webovej stránke štatistického úradu začínajú pribúdať prvé priebežné výsledky.

23:33 (KDH) V centrále KDH je rozpačitá nálada. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Boris Dzurnák)

23:32 Web Štatisitckého úradu nefunguje už približne 20 minút. Priebežné výsledky pritom už mali byť zverejňované.

23:32 (MOST-HÍD) Hostia sú spokojní, trpezlivo čakajú na výsledky volieb v miestnosti s jedlom a pitím, viaceré skupinky postávajú s pohárikmi vínka a zabávajú sa. Béla Bugár sa medzi ľuďmi už dlhšie neukázal.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

23:30 (#SIEŤ) S médiami komunikuje iba Andrej Hrnčiar. Procházku zatiaľ nevidno, nevychádza zo svojej VIP miestnosti. Hovorkyňa s členom PR tímu #Siete pozorne dozerajú, čo Hrnčiar hovorí.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

23:27 (#SIEŤ) Jedlo je luxusné, hostia sa napchávajú, ale na obrazovku monitora, kde sa premietajú výsledky, ani len nepozrú. Exit pollovým výsledkom nemôžu uveriť.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

23:23 (SMER-SD) Monika Flašíková Beňová na otázku, čo v prípade, ak sa do parlamentu dostane aj strana Mariana Kotlebu, ktorému niektoré nezverejnené predvolebné prieskumy predpovedali viac ako 5 percent, europoslankyňa poznamenala, že to bude veľká hanba pre Slovensko. "Bude to veľká katastrofa, že v čase, keď Slovenská republika bude predsedať Európskej únii, bude mať v parlamente fašistov," podčiarkla.

23:17 (SKOK!) Zazneli aj posmešné poznámky na adresu agentúr a ich predchádzajúcich prieskumov. Nad výsledkom ĽSNS iba krútia hlavami. "Neuveriteľné," hovorí Daniel Krajcer.

Reakcie v SKOK!u
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

23:13 (SMER-SD) Novinári predsedu strany Smer-SD, ako aj ostatných politikov netrpezlivo očakávali.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

23:10 (SNS) Na oslavy to v SNS zatiaľ nevyzerá. Novinári čakajú na slová predsedu strany.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

23:10 (SMER-SD) Robert Fico prišiel do centrály približne 15 minút pred desiatou hodinou, doteraz sa medzi novinárov neukázal.

Robert Fico
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: SITA)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

23:10 (TV MARKÍZA) Odhady exitpollu hovoria aj o tom, koho volili prvovoliči, teda Slováci od 18 do 21 rokov. Na prvom mieste skončila strana Mariana Kotlebu s 23 percentami, nasledovala SaS s približne 18 percentami a OĽaNO s 13 percentami.

23:09 (MOST-HÍD) Lucia Žitňanská si odbehla na cigaretku, zrejme zaslúženú, vzhľadom na pozitívny exit poll.

23:03 (#SIEŤ) V sále je mĺkvo. Hostia si síce pochutnávajú na chutných pokrmoch, ale sklamanie na tvárach je viac než zreteľné.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:55 (SNS) Po dlhom čakaní sa v centrále objavil aj líder strany SNS Andrej Danko. Stroho však prefrčal okolo novinárov a nechcel sa vyjadrovať. Kedy poskytne oficiálne stanovisko, nekomentoval.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:56 (MOST-HÍD) Iba nedávno priniesli z kuchyne tortu. Jeden z kuchárov nám prezradil, že hotelový cukrár je fanúšikom strany Most-Híd, preto si dal obzvlášť záležať na dnešných zákuskoch, najmä na typických maďarských šomloi haluškách.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:54 (SMER-SD) Takto to aktuálne vyzerá v centrále.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

22:53 (KDH) V novinárskej miestnosti v centrále KDH. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

22:55 (OĽaNO) Výsledok je veľmi dobrý, ale zatiaľ netrpím radosťou. Reagoval po zverejnení výsledkov exit pollu, ktorý pre televíziu Markíza pripravila agentúra Focus, líder OľaNO-NOVA Igor Matovič. Hnutie podľa prieskumu získalo 11,2 percenta. "Nič nám dobrý výsledok nepomôže, ak Kotleba spôsobí, že nám bude vládnuť Smer," podotkol Matovič.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TASR)

22:53 (SKOK!) Novinári či samotní členovia strany hladom rozhodne netrpia. K dispozícii je vynikajúci guláš, chrumkavé rezne so šalátom či nejaké tie sladkosti. Daniel Krajcer sa o novinárov stará.

Rezne v SKOK!u
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

22:49 (MOST-HÍD) Ak sa Marian Kotleba a jeho Ľudová strana Naše Slovensko dostane do parlamentu, bude to výsledok strašenia migrantmi, ktoré posledné mesiace predvádzal vládny Smer-SD. Myslí si to podpredseda Mosta-Híd Zsolt Simon. "Kotleba môže veľmi získať, a to paradoxne na tom, čo robil Robert Fico. Strašiť migranti sa dalo, ale nahnalo to vodu nie Ficovi, ale takým, ako je Kotleba," povedal Simon.

22:45 (SDKÚ) Je to veľmi zlý výsledok pre SDKÚ-DS, je to niečo, čo sme nečakali, keď sme robili kampaň. Takto zareagoval predseda strany SDKÚ-DS na exit poll agentúry Focus zverejnený televíziou Markíza, podľa ktorého by strana v parlamentných voľbách získala 0,8 percenta hlasov. „Na druhej strane treba povedať, že SDKÚ–DS sa ako jediná jasne zastala v tejto kampani všetkých tých európskych hodnôt, jasne povedala, že žiaden plot neexistuje a prihlásila sa k európskym hodnotám,“ uviedol Frešo.

22:40 (KDH) Líder KDH výsledok exit pollu, komentovať nechce. Želá si ale, aby to bolo viac ako päť percent, ako hovoria prvé predbežné výsledky. "Ľudia si vyberajú, majú svoje očakávania, postoje, a to prejavujú vo voľbách. Vždy je to výsledok aj nastavenia spoločnosti. Vyzerá to na politickú zmenu na Slovensku a oveľa pestrejší parlament. Som presvedčený o tom, že na Slovensku sa končí obdobie vlády jednej strany," povedal.

22:40 (SMER-SD) Tlačová tajomníčka strany oznámila, že najbližšiu hodinu sa Robert Fico medzi novinárov nechystá. Vyjadrenie k voľbám je v nedohľadne.

22:35 (SMER-SD) Predseda strany Robert Fico doteraz medzi novinárov neprišiel.

22:37 (#SIEŤ) Tlačovka podpredsedu strany Andreja Hrnčiara. Nechcel nič bližšie komentovať. Podľa neho exit polly aj v roku 2010 pri parlamentných voľbách prekvapili. Sklamanie je však obrovské. Predsedu Procházku nie je vidieť, ani Miroslava Beblavého.

3 Hrnčiar Sieť

22:35 (SDKÚ) Pavol Frešo si obliekol sako. Členovia strany veria, že skutočný výsledok bude pre stranu lepší.

22:35 (MOST-HÍD) Béla Bugár predstúpil pred novinárov, aby predniesol prvé oficiálne slová. "Dovoľte mi, aby som sa najprv poďakoval voličom," začal v úvode. Vzápätí sa poďakoval manželke za podporu a odovzdal jej kyticu ruží "v korporátnych farbách", rovnako ako svojej dcére a manažérke strany. "Očakávam, že výsledky budú iné, lebo si nemyslím, že takéto zloženie parlamentu by bolo pre Slovensko dobré," uviedol na margo prvého nástrelu výsledkov Bugár. Na záver dodal, že pre svoju stranu očakáva lepší výsledok.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:35 (SNS) Podľa Jaroslava Pašku zodpovedajú predbežné výsledky volieb predvolebným prieskumom. Vyjadril však pochybnosti, či pri aktuálnej konštelácii výsledkov všetkých politických strán bude možné zostaviť vládu, ktorá vydrží štyri roky.

22:34 (TV MARKÍZA) "Došlo k výrazným posunom z hľadiska roku 2012," uviedol v televíznom štúdiu sociológ Martin Slosiarik na margo prvého exitpollu s tým, že súčasné výsledky môžu viesť k úradníckej vláde a s ohľadom na presedníctvo Slovenska v EÚ sú jednou z relevantných, hoci priskorých úvah, aj predčasné voľby.

22:29 (SMER-SD) Premiér Robert Fico s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom po príchode novinárov pozdravili a v rýchlosti vošli do budovy. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

22:27 (SMER-SD) Krátko pred desiatou hodinou dorazila do centrály Smer-u Monika Flašíková Beňová. Novinárom venovala úsmev a vyslovila, že bude šťastná, ak strana bude mať 30 percent.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)
k

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

22:25 (SKOK!) Momentky po vyhlásení exit pollu.

SKOK!
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

SKOK!
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

22:22 (MOST-HÍD) Zsolt Simon využil chvíľku pokoja, ktorú mu dopriali novinári, na súkromný telefonický rozhovor v ústraní a s pohárikom vínka v ruke.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:21 (KDH) "Vždy je to ponuka a dopyt, čo rozhoduje," vyhlásil Figeľ po ohlásení prvých výsledkov. 

22:19 (TV MARKÍZA) - Podľa prvých výsledkov exitpollu by dosiahol SMER-SD v parlamente 45 mandátov, SaS 22 mandátov, OĽaNO 18 mandátov, SNS 13 mandátov, Most-Híd 12 mandátov, Sieť 11 mandátov, ĽS - Naše Slovensko 11 mandátov, Boris Kollár - Smer rodina 10 mandátov a KDH 8 mandátov. Do parlamentu by sa tak dostalo až 9 strán.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: TV MARKÍZA)

22:16 (SKOK!) V centrále vládne zmiešaná atmosféra. Hovorí sa o prehre so cťou, no šéfovia sa nevzdávajú. Spoliehajú sa na podporu väčších miest.

Daniel Krajcer
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

22:15 (SNS) Prvé neoficiálne výsledky sú známe aj v centrále SNS, ale miestnosti napĺňa zvláštne ticho a čakanie. Emócie sa nedostávajú na povrch. Novinári sú od politikov izolovaní.

22:15 (SaS) V centrále zavládli po zverejnení exit pollu obrovské ovácie. Strana s  percentom 13,3 je podľa odhadov druhou najsilnejšou stranou. 

SAS a exitpol

22:13 (SDKÚ) Atmosféra v centrále SDKÚ je na bode mrazu. Podľa odhadov by získali iba 0,8%. Neuveriteľný pád strany, ktorá vládla Slovensku 3-krát.

22:05 PRVÉ VÝSLEDKY EXITPOLLU zverejnila TV Markíza. Prinášajú viaceré prekvapenia.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: MARKIZA)

22:05 (#SIEŤ) ŠOK V SIETI! Po prvých exit polloch zavládol v strane totálne sklamanie. Všetci ostali ako obarení. Výsledky totiž naznačujú, že Procházkovci nemajú ani 7 percent.

22:01 (#SIEŤ) Hovorkyňa strany Karolína Ducká práve oznámila, že exit polly bude komentovať podpredseda strany Andrej Hrnčiar. Procházka bude reagovať iba na oficiálne výsledky.

22:03 (OĽaNO)

Pred malou chvíľou prišiel Igor Matovič aj s manželkou a dcérami, Novinári ho odchytili hneď pri príchode a pýtali sa, aký očakáva  výsledok. Matovič sa vyjadril, že  aj keby iba 5 %, tak to prijme s pokorou, ale očakáva, že sa Fico nedostane do vlády. „A to je dôležité“, dodal.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

 

22:03 (MOST-HÍD) Atmosféra hustne, vo vzduchu cítiť napätie, na obrazovkách v miestnosti pre novinárov sa objavili úplne prvé výsledky.

22:03 (SNS) Pred novinármi vystúpila podpredsedníčka SNS Eva Smolíková. Povedala, že na výsledky čakajú „s pokorou a napätím“. Prezradila tiež, že pevne verí, že v týchto voľbách SNS dosiahne dvojciferné číslo. Na otázku, s kým si vie SNS predstaviť koaličné partnerstvo, dodala: „SNS je pripravená rokovať s každým, kto prekročí hranicu, ktorá mu umožňuje byť v parlamente.“

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

22:00 (KDH) Medzi "kádehákov" zavítal aj ich ekonomický expert Miloš Moravčík s partnerkou. Vysmiati zapózovali fotografom. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

21:57 (SaS) Fandiť prišlo aj šteniatko buldoga. Podobnosť s predsedom je náhodná. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Foto: Ján Zemiar)

21:54 (SKOK!) Pre novinárov je pripravené aj takéto občerstvenie. Vonku sa bude podávať guláš.

SKOK! centrála
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Topky.sk)

21:53 (SAS) Richard Sulík predpokladá, že sa strane podarí splniť vytýčený cieľ 6 %. Opakovane vylúčil vládu so Smerom. Strana chce zostaviť pravicovú proreformnú vládu. Jednoznačne tiež vylúčil povolebnú spoluprácu s Kotlebom. 

SAS prvý krátky brífing
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Ján Hargaš)

21.52 (SDKÚ) Frešovo prasa v plnej kráse.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

21:51 (SMER-SD) Do centrály prišla krátko pred Kaliňákom aj Monika Flašíková Beňová.

21:50 (SDKÚ) Do centrály na Šancovej ulici priniesli práve pečené prasa. Vôňa sa rozlieha po celej miestnosti. Dokonca začali aj kvôli tomu vetrať.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)


Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

21:45 (SKOK!) Do centrály dorazil aj Juraj Miškov.

21:42 (SMER-SD) Do centrály Smeru dorazil aj druhý muž strany. Róbert Kaliňák sa pri novinároch nepristavil, iba preletel a zmizol za dverami.

21:37 (SMER-SD) Do centrály strany Smer dorazil premiér Robert Fico.

21:36 (MOST-HÍD) K večeri sa podáva maďarské víno, ale aj tvrdý alkohol, napríklad whisky. Maďarské hudobné skvosty strieda dídžej so slovenskými klasikami, naokolo však aj tak prebieha dostatok konverzácií v maďarčine. Béla Bugár je neustále v kontakte s médiami.

Volebná noc v Most-Híd

21:35 (SDKÚ) V centrále modrých sedí medzi novinármi predseda Frešo. Vtipkuje o očakávaniach a svojom športovom oblečení. Vraj by si dal aj sako kvôli nám, ale veľmi by tým trpel. Nechýajú ani tradičné červené tenisky, s ktorými mal úspech v predvolebných debatách.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

21:35 (#SIEŤ) Pozrite si vtipnú tlačovku "gazdu".

2 Procházka VOĽBY 2016

21:32 (SKOK!) Čaká sa na Juraja Miškova, k novinárom občas niekto nakukne a pozdraví sa.

21:30 (SNS) Jaroslav Paška avizoval veľkú volebnú účasť a uviedol, že na výsledky parlamentných volieb sú v rámci strany zvedaví, ale čakajú na ne s pokojom: „Očakávame nad päť percent, pretože to bol náš cieľ.“ Atmosféru v SNS opísal ako očakávanie.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky Exclusive)

 

21:33 (#SIEŤ) Sála je plná hostí. Hrá hudba a hostia sa dobre bavia. Prítomné sú stranícke špičky – Andrej Hrnčiar, Róbert Auxt, Vladimír Bilčík či Katarína Cséfalvayová. Miroslav Beblavý sa zatiaľ neukázal.

21:26 (#SIEŤ) Pre hostí hrá živá hudba, pohybuje sa medzi nimi už aj predseda strany Radoslav Procházka. Sú tu už aj niektorí podpredsedovia. Pozvaní sú všetci kandidáti strany do parlamentu. Tí postupne prichádzajú. Hostia medzi sebou diskutujú neformálne. Novinári sa medzi nimi môžu pohybovať, predstavitelia strany nie sú separé.

21:24 (SKOK!) Do centrály strany práve dorazil Daniel Krajcer. Narodeninovú oslavu dnes podľa neho čakať nemáme.

21:24 (#SIEŤ) O dianie vo volebnej centrále #Siete sa zaujímajú aj zahraniční novinári. Do volebnej centrály mimoparlamentnej #Siete sa akreditovalo 92 novinárov. Mnoho je aj zo zahraničia. Dianie tu chcú mapovať novinári z agentúry ČTK, Thomson Reuters či AFP. Prišli aj redaktori z MF Dnes, českých Hospodářskych novín, BBC News, Financial Times i ORF rádia.

21:24 (SaS) Liberálny dom je plný hostí a novinárov. Vládne príjemná atmosféra. SAS verí, že strana pokorí hranicu 5 %. 

Centrála SAS počas volieb.
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Zemiar Ján)

 

21:22 (KDH) Predseda Figeľ v obkľúčení novinárov. Zdá sa, že je dobre naladený. Zrejme očakáva dobrý volebný výsledok. 

21:20 (SKOK!) V centrále strany to začína žiť. Atmosféra je zatiaľ uvoľnená.

21:17 (SMER-SD) V centrále ešte stále vládnucej strany je už aj minister obrany Martin Glváč. 

21:17 (SAS) Do centrály strany práve dorazil predseda Richard Sulík. Zvítal sa s kolegami a novinárom poskytol zopár vyjadrení. 

Richard Sulík dorazil do centrály

21:08 (#SIEŤ) Nervozita z budúceho nádejného predsedu opadla, keď sa prítomnému novinárovi nechtiac ozval kolega do mikrofónu, čo všetci počuli. Procházka mu vtipne odpovedal za neho. Na otázky, koľko percent jeho strana dosiahne, však neodpovedal. Očakáva iba "beh na dlhé trate".

21:15 (SNS) V centrále SNS sa má každú chvíľu objaviť Andrej Danko.

21:14 (MOST-HÍD) Do hotela dorazil už aj Zsolt Simon, číslo 4 na kandidátke strany, bývalý minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktorý má takisto veľmi dobrú náladu.

21:12 (KDH) Je tu tichučko, akokeby sa dnes ani voľby nekonali. 

21:09 (SMER-SD) V centrále Smeru sa už nachádza aj minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ľubomír Jahnátek. 

21:08 (SNS) A bude aj niečo pod zub! Hoci vyzerá pohostenie vábivo, zatiaľ ostáva nedotknuté.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

21:02 (#SIEŤ) Predseda #Siete zavítal aj sám medzi novinárov a rozdával úsmevy.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:52 (#SIEŤ) Radoslav Procházka prvý raz prišiel medzi novinárov. S pomerne pokorným tónom povedal, že bude očakávať, aký výsledok jeho strana získa. Žiadne silácke reči. Na prvý pohľad vyzeral dosť nervózny.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:45 (#SIEŤ) Miestnosť pre novinárov je totálne plná. V hlavnej sále hrá kapela a hostia postávajú pri pohároch bieleho vínka.

21:02 (MOST-HÍD) Väčšina z hostí už večeria, podávajú sa teplé jedlá, nálada je veľmi pozitívna.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

21:00 (SNS) Dostali sme exkluzívnu príležitosť nahliadnuť do honosnej kancelárie predsedu.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:51 (SMER-SD) Centrála strany hostí množstvo slovenských novinárov. Medzi nimi sú aj kolegovia hovoriaci česky, anglicky a nemecky. O výsledky parlamentných volieb 2016 sa zaujímajú aj svetové médiá.

20:50 (MOST-HÍD) Novinári sedia v oddelenej miestnosti, ale môžu sa voľne pohybovať po celom priestore a komunikovať s každým, kto bude ochotný hovoriť. V pozadí hrá maďarská populárna hudba.

20:50 (SDKÚ) Frešo po úraze nemôže veľa sedieť a dlho stáť. Lekár mu odporučil chodenie, aby liečba prebiehala rýchlejšie. Má zlomené dva chrbtové stavce.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:40 (KDH) Centrála je plná novinárov, pred pár minútami dorazil aj predseda Ján Figeľ. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

20:45 (MOST-HÍD) Dorazila už aj Lucia Žitňanská, neformálne sa rozpráva s novinármi medzi oranžovými balónikmi, ktoré sú neoddeliteľou súčasťou výzdoby.

20:42 (SNS) Ticho pred búrkou? V centrále SNS panuje komorná atmosféra, niektorí novinári sa neubránili zívaniu. Politici sa zatiaľ miestnosti s novinármi v skrytosti vyhýbajú.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:38 (SMER-SD) Novinári sa od pol deviatej schádzajú aj do centrály strany Smer-SD. Vstupujú samostatným vchodom. Už na úvod je každý novinár oboznámený, že stranícki politici medzi nich chodiť nebudú. Predseda Robert Fico by už mal byť v centrále.

20:37 (SDKÚ) Pavol Frešo a kandidát na poslanca Dušan Ježík to rozbehli vo veľkom. Vládne dobrá nálada.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

20:29 (MOST-HÍD) Strana si na volebnú noc pozvala novinárov do hotela Austria Trend v blízkosti prezidentského paláca. Miestnosť sa pomaly plní, celú spoločnosť už privítal aj usmiaty predseda strany Béla Bugár.

20:28 (SNS) Centrála SNS sa pomaly zapĺňa novinármi, predseda strany Andrej Danko však zatiaľ neprišiel. Jeho príchod sa očakáva krátko pred oficiálnym skončením hlasovania. V kuloároch sa šepká, že SNS chystá veľké finálne prekvapenie. 

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

19:10 (SDKÚ) V centrále prebiehajú posledné prípravy na volebnú noc. Ruku k dielu priložil aj líder strany a bratislavský župan Pavol Frešo.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

19:05 (SDKÚ) Na prvý pohľad to zatiaľ v zákulisí vyzerá, ako v ktorýkoľvek iný deň. Už o pár hodín to tu však bude určite vrieť.

Slovensko zažíva najväčšie politické
Zobraziť galériu (123)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: Parlamentné voľbyVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu