Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VOĽBY 2016 Vplyvný bruselský portál: V slovenských voľbách sa rozhodne o budúcnosti celej Európy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Voľby, ktoré sa na Slovensku budú konať v sobotu, podľa serveru Politico svojím spôsobom ovplyvnia budúcnosť Európy. Bratislava totiž v druhej polovici roka prevezme predsedníctvo Európskej únie, teda v čase, keď sa kontinent potýka s niekoľkými krízami. V tejto úlohe bude mať niekoľko právomocí a bude musieť hrať úlohu neutrálneho sprostredkovateľa medzi rôznymi členskými štátmi a európskymi inštitúciami, ktoré sú medzi sebou často na nože.

Politico poriadne naložilo Ficovi: Je posadnutý neexistujúcimi migrantmi, využíva kartu strachu

Server napríklad poukazuje na nebezpečenstvo ľahkého vypuknutia ďalšej dlhovej krízy v eurozóne a na možnosť, že v závislosti od výsledku britského referenda bude slovenské predsedníctvo dohliadať na začiatok rokovaní o odchode Británie z EÚ. "Slovenské predsedníctvo tak vyzerá, že bude mať oveľa väčší zmysel než len obvyklé čechranie národného peria, ako tomu často býva."

"Voľby tiež určia charakter vyšehradskej skupiny, zahŕňajúcej Slovensko, Českú republiku, Poľsko a Maďarsko. Silný mandát premiéra Roberta Fica posilní existujúce smerovanie vyšehradských krajín k súdržnému bloku, ktorý sa zahráva s neliberálnou demokraciou ako alternatívou k západnému liberálnemu modelu. Tento politický trend vyostruje rozdiely medzi 'novou' a 'starou' Európou - najmä v otázke utečencov - a hrá priamo do rúk ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý sa snaží využiť trhlín v EÚ," píše Politico.

Konštatuje, že v predvolebných prieskumoch Ficov Smer síce presvedčivo viedol, ale jeho zotrvanie pri moci stopercentne isté nie je. Životaschopné alternatívy existujú, ako nová strana Sieť, Most-Híd či ďalšie pravicové strany.

Ak si tieto strany povedú rozumne, môžu vytvoriť reformnú prozápadnú koalíciu. Ak tak neurobia, Smer by si ešte mohol jednu z nich vybrať ako menšieho koaličného partnera miesto prirodzeného Ficovho spojenca, nacionalistov. To by poskytlo tak potrebnú protiváhu jeho populistickým pudom a spriaznenosti s Kremľom.

"Alternatíva - súdržný blok populistov a nacionalistov pri moci v Poľsku, v Maďarsku a na Slovensku - neveští nič dobré nielen pre Slovensko, ale ani pre budúcnosť európskeho projektu," uzatvára Politico.

Viac o téme: VoľbyEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu