Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandál o manipuláciách v prieskumoch: Tajná komunikácia poradcu premiéra sa dotýka aj nás

Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. Zobraziť galériu (5)
Predseda vlády SR Robert Fico a predseda vlády ČR Bohuslav Sobotka. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Neradostné čítanie pre všetkých voličov. A najmä pre tých slovenských tesne pred parlamentnými voľbami. Únik e-mailov českého premiéra a jeho blízkych ľudí prezrádza totiž drsnú komunikáciu s prieskumnou agentúrou. V uniknutých mailoch sa spomína tiež meno agentúry, ktorá robí prieskumy aj na Slovensku.

Komunikácia medzi poradcom premiéra a ľuďmi z prieskumnej agentúry vrhá tieň pochybností o výsledkoch verejnej mienky. Maily zo súkromnej schránky českého premiéra Bohuslava Sobotku zverejnila pred pár dňami na extrémistickom webe white-media skupina hackerov. Zverejnené maily Sobotkovi poslali vysokí štátni úradníci, napríklad jeho poradca Oto Novotný, ale aj politici a spolustraníci.

Poradca premiéra zaútočil na prieskumnú agentúru

Poradca premiéra Sobotku (ČSSD) Oto Novotný si dovolil „vybehnúť“ na šéfa prieskumnej agentúry STEM  a sociológa Jána Hartla. Kritizuje ho za to, že konkurenčnej strane Andreja Babiša nameral viac ako ostatné agentúry. V mailovej komunikácii sa spomína aj agentúra Median, ktorá robí prieskumy aj na Slovensku. Keď si tieto riadky prečíta radový volič, musí mať z toho prinajmenšom zmiešané pocity. Netreba si robiť pritom ilúzie, že na Slovensku je politická kultúra iná.

Škandál o manipuláciách v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Vážený pán riaditeľ, prepáčte, ale musím otvorene konštatovať, že ste mi svojím posledným prieskumom poriadne skomplikoval život,“ napísal poradca premiéra šéfovi agentúry. V pošte sa poriadne rozčuľuje a chce počuť vysvetlenie.  Len ťažko môžem obhajovať relevantnosť našich výsledkov, keď STEM ako jediná agentúra zo všetko ostatných (Median, SANEP, CVVM) vykazuje v období od 3.9. - 15.9. výrazne vyšší podiel voličskej podpory pre ÁNO v porovnaní s ČSSD (u ktorej všetky agentúry vykazujú porovnateľné výsledky,“

Čísla sú problém a komplikujú spoluprácu

Nechápe tiež, že Hartlova prieskumná agentúra ako jediná namerala Babišovi stúpajúce preferencie v čase, keď všetky ostatné agentúry hovoria o opaku. „A keď jediný STEM hovorí, že sa voličská podpora ÁNO zvyšuje, 3 zo 4 ostatných agentúr hovoria naopak, že ÁNO padá a 1 agentúra že stagnuje.“

Tieto čísla považuje za problém a hrozbu pre ich budúcu spoluprácu. Zaujímavý pohľad do komunikácie medzi poradcom premiéra a šéfom agentúry prináša aj fakt, že Novotný si kladie podmienky pre ďalšiu tvorbu prieskumov a chce sa osobne s ním zísť na vážny pohovor.

Sobotka si nedal pozor na svoj email
Zobraziť galériu (5)
Sobotka si nedal pozor na svoj email  (Zdroj: SITA)

Každopádne musím požadovať, že podmienkou našej budúcej spolupráce bude, aby ste v žiadnom prípade nepracovali pre hnutie ANO. Ste profesionál, takže viete lepšie ako ja, čo treba robiť. Rád by som s Vami ďalej naozaj spolupracoval, vždy som za Vami stál, aj keď... Však viete.  Prosím, zvážte všetky okolnosti a dajte mi asap (ihneď – pozn. red.)  vedieť. Je to na vážny osobný pohovor,“ ostro sa vyhradil Novotný.

Šéf STEMu túto konverzáciu pre české médiá nechcel komentovať. Český server Lidovky.cz pripomína, že Hartl sa s Novotným pozná už niekoľko rokov. Zareagovať tiež odmietol aj poradca premiéra Novotný. V inom maile zase iný zamestnanec agentúry STEM píše Novotnému, na čom by mala jeho strana zapracovať. Pozrite sa sami.

Škandál o manipuláciách v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

O Ficovi si myslím svoje

Zaujímavá je tiež poznámka poradcu Novotného k slovenskej strane Smer a jeho predsedovi Ficovi. V maili, kde Sobotkovi posiela podklady pre decembrový snem strany Smer si neodpustí pikantnú poznámku na Smer. „Vážený pán premiér, posielam ti návrh téz tvojho prejavu na zjazd Smeru. Medzi nami, o tejto strane, ale hlavne o jej predsedovi si myslím svoje.“

Jeden z mailov obsahoval aj názor na politicku filozofiu strany ČSSD. Poradca v dôvernej komunikácii vyčíta premiérovi, že jeho strana by sa nemala posúvať doprava, ale mala by si ctiť progresívne a ľavicové názory.

Škandál o manipuláciách v
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Zaujímavosťou je, že deň pred Vianocami hackeri napadli aj Sobotkov twitterový účet a zaplnili ho rasistickými výrokmi. Hackeri zverejnili zhruba sedem desiatok Sobotkových e-mailov, u Novotného je to bezmála 130 dokumentov.

Viac o téme: PrieskumySmerČSSDBohuslav Sobotka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu