Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandalózne výroky Fica o moslimoch majú dohru: V Česku by ho zavreli do basy

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Za svoje slová by išiel do basy. Takto hodnotí kontroverzné Ficove výroky o moslimoch český komentátor. Ten premiérove reči prirovnal k podobným prehláseniam tamojšieho politika, ktorého odsúdil súd. No kým za podobné slová Čech pykal, Fico je rešpektovaný politik.

"Nechceme, aby sa aj na Slovensku stalo niečo ako v Nemecku, aby niekto obťažoval naše ženy na verejných priestranstvách," deklaroval Fico. Jeho vláda po novom nielenže odmieta povinné a trvalé kvóty, ale ani na dobrovoľnom základe neurobí vláda žiadne rozhodnutie, "ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity na Slovensku. Toto je jediná cesta, ako eliminovať riziká," zdôraznil Fico.

Týmito slovami Fico pobúril nielen domácu verejnosť. V Česku by za takýto slovník mohol skončiť aj v base. Upozornil na to komentátor českého časopisu Reflex Jiří X. Doležal. "V jednej členskej krajine - Slovensku - môže premiér hovoriť veci, za ktoré sa v susednom Česku chodí pred súd," napísal s tým, že Ficove slová prirovnal k prejavu jedného ultrapravicového politika v Česku, ktorý dostal štyri mesiace s odkladom dvadsať mesiacov.

Tomáš Vandas na prvomájovom zhromaždení v roku 2009 prehlásil: "Našu krásnu českú krajinu zaplavila ničivá imigrantské vlna cunami, ktorá ničí všetko, čo je nám drahé a krásne." Politik sa aj odvolal, ale nepomohlo mu to. Brnenský súd rozsudok potvrdil. "Podobné výroky sú v Česku jednoducho protiprávne," podotkol Doležal.

"Zodpovedne prehlasujem, že Ficove a Vandasove výroky úplne porovnateľné. Čo do obsahu. Čo do formy - ten Ficov je oveľa závažnejší, pretože ho predniesol ako premiér krajiny a pretože ho šíria televízie aj internet. Napriek tomu je Vandas odsúdený hriešnik a Fico rešpektovaný politík," myslí si známy komentátor.
 

Viac o téme: UtečenciŠkandálMoslimoviaKomunitaRobert FicoJiří Doležal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu