Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Kto všetko sa chce dostať do parlamentu: Unikátna MAPA kandidátov, odkiaľ pochádzajú

(Zdroj: archív)

BRATISLAVA - V marcových voľbách budú kandidovať ľudia z celého Slovenska. Politickí analytici vytvorili mapu s presným bydliskom každého uchádzača o parlamentné kreslo. Vďaka tomu sa môžete pozrieť, odkiaľ strany čerpajú najviac kandidátov. Ktorá strana je najviac bratislavská, ktorá zastupuje najviac juh, stred či západ Slovenska? Pozrite si mapu.

Spoločnosť POLITICAL CONSULTING zverejnila analýzu kandidátnych listín z hľadiska ich územného zastúpenia. Inými slovami, analytici sa pozreli, z ktorého kúta Slovenska pochádzajú kandidáti politických strán. Z analýzy vyplýva, že “najbratislavskejšou” stranou je SDKÚ-DS, za ňou nasledujú Zelení a liberáli z SaS.

Konzultant spoločnosti Daniel Kerekes vypočítal podľa trvalého pobytu kandidátov priemerné umiestnenie kandidátok jednotlivých strán a tiež ich priemernú vzdialenosť od Bratislavy. „Na rozdiel od minulosti, kedy územnú reprezentativitu v parlamente zabezpečoval aj volebný systém pomocou volebných obvodov, je dnes toto v rukách politických strán”, uvádza Kerekes a dodáva, že „s výnimkou menšinových strán pokrývajú strany viac-menej všetky regióny; počtami však dominuje západné Slovensko”.

Za najviac vzdialené od Bratislavy sa vykryštalizovali kandidátky nových subjektov ako sú VZDOR, Odvaha alebo Strana moderného Slovenska a tiež kandidátka Komunistov.

Pozrite si mapu

Viac o téme: 2016Parlamentné voľbyRodisko poslancov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu