Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matoviča porazil strach, zúfalý krok na poslednú chvíľu: Podľa politológa utrpí duch zákonov!

Daniel Lipšic a Igor Matovič Zobraziť galériu (3)
Daniel Lipšic a Igor Matovič (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Vsadili na istotu. Predvolebná koalícia Igora Matoviča a Daniela Lipšica sa rozpadla. V marcových voľbách budú kandidovať ako jedna strana. Ako sme zistili, svedčí o tom aj dnešná zmena názvu strany.

Líder Obyčajných ľudí zareagoval na padajúce preferencie. Topky zistili, že sa dohodol aj s lídrom NOVY Danielom Lipšicom neriskovať a vsadiť na istotu. Do marcových volieb tak pôjdu na spoločnej kandidátke jednej strany. Teda už nie ako koalícia. Svedčí o tom zmena názvu strany Obyčajných ľudí.

"Igor Matovič podal listom zo dňa 30.11.2015 (do podateľne 1.12.2015) návrh na zápis zmeny zaregistrovaných stanov a zmenu názvu politického hnutia OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti," potvrdil naše informácie hovorca Ministerstva vnútra Ivan Netík. Zmena bola vykonaná dnes. Nový názov strany teda znie: OBYČAJNÍ ĽUDIA a nezávislé osobnosti (OĽANO-NOVA).

Igor Matovič
Zobraziť galériu (3)

Obidve strany nám tento postup zatiaľ nepotvrdili, ale pod tlakom klesajúcich preferencií sa rozhodli konať. "V situácii, kedy Slovensku reálne hrozí ústavná väčšina strán, ktoré Slovensko rozkradli, zodpovednosť káže urobiť všetko preto, aby sme tomu zabránili," zhodujú sa dve strany vo vyhlásení.

Keď neprekročia 7 percent, Matovič a Lipšic končia

Zároveň potvrdili zmenu názvu strany s tým, že definitívnu formu postupu oznámia až v nedeľu. "Táto zmena názvu nám umožňuje slobodne si vybrať formu postupu do volieb. Tú oznámime v nedeľu. V akomkoľvek variante vstupu do volebného boja, platí záväzok lídrov hnutí Igora Matoviča a Daniela Lipšica, že v prípade volebného výsledku pod 7%, si neuplatnia svoj mandát poslanca NR SR," tvrdia.

Prieskumy posielajú koalíciu mimo parlament

Na prekročenie koalície dvoch strán treba 7 percent. A to je problém, pretože posledné mesiace ich prieskumy posielali mimo parlament. Agentúra AKO namerala v decembri koalícii iba 5,7 percent. V novembri im agentúra MVK namerala 6,6 percenta, agentúra ASA iba 6,3 percenta. Prieskum Polisu Matovičovi a Lipšicovi v októbri nameral zase 6,8 percenta. Tieto výsledky prieskumov teda hovoria jasnou rečou - koalícia by stroskotala a do parlamentu by sa nedostala.

Daniel Lipšic a Igor
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Topiaci sa slamky chytá

Politológ Michal Horský koalícii veľké šance nedával. "Od momentu ako páni Lipšic s Matovičom verejne ohlásili vytvorenú koalíciu antistrany so stranou trpaslík, Oľano s Novou, skoro všetky prieskumné agentúry vykazovali, že táto koalícia nemá šancu uspieť a dosiahnuť 7 percenté kvórum, ktoré by členom kandidátky aj v ďalšom volebnom období umožnilo mútiť kalnú vodu v parlamente," zareagoval pre Topky analytik a dodal, že politickí analytici, politológovia a komentátori očakávali, kedy s hanbou ohlásia koniec takejto koalície.

Horský upozorňuje, že zákon sice neobídu, ale utrpí "duch zákonov". "Či na túto fintu naletí Ministerstvo vnútra, predovšetkým ale volič, je v tomto momente ťažko predvídať, ale zdá sa, že hodina pravdy udrie aj na pána Matoviča s Lipšicom," dodal politológ.

Viac o téme: Igor MatovičDaniel LipšicOľanoNOVAVoľby 2016
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu