Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Seehofer pritvrdil, dal Merkelovej ultimátum: Rozhodnutie nemeckej kancelárky

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

BERLÍN -Nemecká kancelárka Angela Merkelová akceptovala dvojtýždňovú lehotu, ktorú stanovil minister vnútra Horst Seehofer vo vzájomnom spore ohľadne azylovej politiky. Agentúra DPA o tom informovala po pondelkových rokovaniach predsedníctiev Merkelovej Kresťanskodemokratickej únie Nemecka (CDU) a sesterskej Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) na čele so Seehoferom.

Šéfka spolkovej vlády chce podľa vlastných slov nájsť do konca júna riešenie sporu s CSU, ktorého predmetom je sprísnenie hraničných kontrol a vracanie časti prichádzajúcich migrantov priamo z hraníc Nemecka. Vyjadrila sa tak po tom, ako minister vnútra a predseda CSU čiastočne ustúpil od zámeru využiť svoje právomoci v danej oblasti i bez jej súhlasu.

Podľa Merkelovej musia byť zosúladené záujmy Nemecka a európskych partnerov, čo znamená, že nechce, aby bolo o vracaní migrantov z hranice rozhodnuté jednostranne a na úkor tretích krajín. Dodala, že spoločným cieľom CDU a CSU, ktoré v Nemecku vládnu spolu so sociálnymi demokratmi v rámci tzv. veľkej koalície, je lepšie riadiť migráciu do Nemecka a výrazne znížiť počet prichádzajúcich migrantov.

Nemecký minister vnútra a predseda Kresťanskosociálnej únie Bavorska (CSU) Horst Seehofer v pondelok potvrdil, že nechce ďalej dovoliť, aby do Nemecka vstupovali cudzinci, ktorým už tamojšie orgány zakázali zdržiavať sa na území krajiny. Po rokovaní predsedníctva CSU, ktoré sa týkalo terajšieho sporu so sesterskou Kresťanskodemokratickou úniou Nemecka (CDU) ohľadne azylovej politiky, sa vyjadril, že príslušným opatreniam pristúpi okamžite, informovala agentúra DPA.

Podľa Seehofera je nevysvetliteľné, prečo Nemecko stále umožňuje vstupovať na svoje územie i osobám, ktorým to zakázalo. "V podstate je to škandál," povedal šéf CSU riadiaci od marca spolkový rezort vnútra.

Predstavitelia CSU minulý štvrtok pohrozili Merkelovej, že ak do pondelka nepristúpi na ich líniu v oblasti azylovej politiky, minister vnútra rozhodne v rámci svojich právomocí i bez jej súhlasu. Podľa medializovaných informácií išlo o vracanie migrantov z hraníc v prípadoch, keď ich žiadosti o azyl v Nemecku už raz zamietli, sú evidovaní v iných štátoch EÚ, alebo prichádzajú bez dokladov totožnosti.

Merkelová je proti jednostranným krokom, ktoré by oslabili solidaritu v EÚ. Ako oznámila v pondelok, vrcholné grémiá CDU chce 1. júla, teda po nadchádzajúcom summite EÚ, informovať o stave rokovaní ohľadne dohôd s krajinami zaťaženými najviac migráciou, ako je Taliansko. Samotná CDU a následne aj celý blok CDU/CSU sa majú poradiť o ďalšom postupe bez toho, aby bolo "automaticky" zavedené spomínané vracanie migrantov zo štátnych hraníc. Kancelárka v súvislosti s aktuálnym sporom taktiež poukázala na svoju právomoc usmerňovať politiku štátu, ktorá jej vyplýva z príslušného článku nemeckej ústavy.

Koaličná SPD nechce v spore o migrantov zostať bokom

Predsedníčka Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Andrea Nahlesová vyzvala v pondelok v Berlíne na rokovanie špičiek koaličných strán o utečeneckej politike, a to ešte pred blížiacim sa summitom Európskej únie, ktorý sa uskutoční v Bruseli v dňoch 28.-29. júna.

Podľa jej názoru spor o azylovej politike medzi stranami únie CDU a CSU "poškodil kredit politiky v Nemecku a predovšetkým kredit Nemecka v Európe". Dosiahnutie dohody medzi CDU a CSU neznamená, ako zdôraznila Nahlesová, automatický súhlas sociálnych demokratov. "Ide o spoločné európske riešenie" a o to, "ako" odmietať (migrantov). Informovali o tom tlačová agentúra DPA a internetové vydanie denníka Bild.

SPD by podľa ňou predloženého kompromisného návrhu chcela predvlani dohodnuté urýchlené azylové konanie uplatniť aj na prípady, na ktoré sa vzťahuje dublinská úprava. Žiadosti o azyl takýchto osôb by sa dali posúdiť v priebehu týždňa, aby bolo možné tieto osoby vrátiť do tých krajín Európskej únie, v ktorých boli registrované najskôr. Nahlesová vidí takýto postup ako rýchle a právne bezpečné riešenie, ktoré je v súlade s európskym právom. SPD chce vlastný plán prerokovať na zasadaní predsedníctva strany v pondelok večer.

Viac o téme: Angela MerkelováHorst Seehofer
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu