Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čierna Hora zvažuje postavenie plota na hraniciach s Albánskom, dôvodom sú migranti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PODGORICA - Čierna Hora vzhľadom na rastúci počet migrantov prechádzajúcich cez územie krajiny na novej trase do EÚ zvažuje postavenie plota z ostnatého drôtu pozdĺž svojich hraníc s Albánskom. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia, informuje agentúra Reuters.

Tisícky migrantov z Blízkeho východu a severnej Afriky sa snažia dostať do Európy cez pašerákmi vytvorenú novú balkánsku trasu vedúcu z Grécka cez Albánsko, Čiernu Horu a Bosnu do Chorvátska, ktoré už je členským štátom EÚ.     

Bosna v súčasnosti zápasí s problémom tisícok migrantov. Tí v krajine uviazli po uzatvorení trasy cez Turecko, Grécko, Macedónsko a Srbsko, ku ktorému došlo v roku 2016. Turecko vtedy súhlasilo so zastavením utečeneckej vlny výmenou za pomoc zo strany EÚ a iné ústupky, píše Reuters.

"V prípade väčšieho prílevu migrantov by sme mohli postaviť plot z ostnatého drôtu na hraniciach s Albánskom," povedal šéf úradu pre dohľad nad štátnymi hranicami Vojislav Dragovič pre čiernohorskú štátnu televíziu. Ako dodal, Albánsko často odmietlo prijať migrantov vrátených z Čiernej Hory na základe ich bilaterálnej dohody.

Mnoho krajín nachádzajúcich sa na trase migrantov zabezpečilo svoje hranice fyzickými bariérami. Maďarsko postavilo plot na svojich hraniciach so Srbskom a Chorvátskom v čase krízy v roku 2015, keď do Európy prišlo vyše milióna migrantov.

Viac o téme: PlotMigrantiAlbánsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu