Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Európske krajiny platia migrantom za odchod tisíce eur: Slovensko ponúka takúto sumu!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Johannes Moths,Sea Watch)

PRAHA - Dobrovoľný návrat migrantov domov sa snažia niektoré krajiny Európskej únie podporiť tým, že im ponúkajú peniaze. Na jednej strane nákladné, no na druhej jednoduché riešenie pri znižovaní počtu žiadateľov o azyl uplatňuje aj Slovenská republika. Tá podľa Európskej komisie ponúka jednotlivcom maximálnu čiastku 140 eur.

VIDEO Z kotlebovcov sa opäť smeje celé Slovensko: Zakrádajú sa lesom a znásilňujú blondínku

Podľa portálu idnes.cz, ktorý sa opiera o údaje z portálu Quartz, skončila na prvom mieste v štedrosti príspevku švédska vláda. Tá ponúka jednej osobe za návrat až 3 050 eur, pričom v prípade rodín sa táto suma môže vyšplhať až na 7 620 eur. Na druhej priečke skončilo Španielsko a Veľká Británia, ktoré migrantom ponúkajú zhodne 2 000 eur. Tretie je Fínsko s čiastkou 1500 eur.

Do rozpočtu sú ochotné celkom slušne siahnuť aj Rakúsko a Nemecko, ktoré sa zhodli na sume 1000 eur, pričom Nemecko ponúka rodinám za návrt do vlasti tri tisíce eur. Za nimi nasledujú Poľsko (950 eur) a Estónsko (700 eur), ktoré sa však nemusia pasovať s migračnou krízou až tak veľmi ako iné európske krajiny.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Cesare Abbate/ANSA via AP)

Finančná injekcia Francúzska jednotlivým migrantom vo výške 650 eur sa v roku 2016 dočasne zvýšila na 2500 eur.  Server spravodajskej televízie BFM uviedol, že sa tak stalo najmä kvôli siedmim tisícom obyvateľov zlikvidovaného utečeneckého tábora pri Calais.

Ďalšími krajinami, ktoré príspevok poskytujú, sú napríklad Maďarsko (500 eur), Taliansko (400 eur), Cyprus (400 eur), Holandsko (300 eur), Belgicko (250 eur), Litva (200 eur), Malta (200 eur) či Slovensko (140 eur). Bulharsko, Lotyšsko či Rumunsko ponúkajú len minimálne finančné kompenzácie, pričom Česko neplatí vôbec nič.

Európske krajiny platia migrantom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Európska komisia vlani varovala, že nerovnosti v ponukách rôznych európskych krajín povedú k tomu, že migranti budú v Európe hľadať tú najlepšiu. Vo svojej správe z marca 2017 žiada konzistentnosť postupu naprieč krajinami EÚ.

Viac o téme: PeniazeUtečenciMigrantiNákladySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu