Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európska komisia podala žalobu na Českú republiku, Maďarsko a Poľsko pre kvóty

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP/Petros Karadjias)

BRUSEL - Európska komisia podala na súd Európskej únie (EÚ) žalobu proti Českej republike, Maďarsku a Poľsku vzhľadom na odmietavý postoj voči programu prerozdeľovania žiadateľov o azyl. Pre TASR to vo štvrtok v rozhovore potvrdil hovorca Súdneho dvora EÚ Balázs Lehoczki.

Ako uviedol hovorca, "Súdny dvor EÚ sa žalobou začína zaoberať dnešným dňom. Žalované krajiny majú teraz priestor na krok EK reagovať, podať svoje písomné argumenty. Súdny proces by mal začať koncom tohto roka, avšak rozhodnutie v tomto prípade sa očakáva v priebehu jeden a pol roka".

Opatrenia vlád Českej republiky, Maďarska a Poľska v otázke dočasného premiestnenia utečencov neboli podľa EK uspokojivé, a preto, z dôvodu nedodržania ich právnych povinností v súvislosti s relokáciami, vlani v decembri komisia avizovala, že bude tri členské krajiny žalovať na Súdnom dvore EÚ.

Komisia pripomenula, že 15. júna 2017 začala voči Českej republike, Maďarsku a Poľsku právne konanie vo veci nesplnenia povinnosti. Členské štáty dostali čas na poskytnutie odpovede, prípadne na nápravu situácie. V júli eurokomisia ich odpoveď označila za neuspokojivú a rozhodla sa pristúpiť k ďalšej fáze konania a 26. júla zaslala do troch metropol takzvané odôvodnené stanoviská.

Na dočasnom režime núdzových relokácií sa dohodli ministri vnútra EÚ v septembri 2015, keď členské štáty prijali záväzky premiestniť z Talianska a Grécka osoby, ktoré majú nárok na poskytnutie medzinárodnej ochrany. Z určeného počtu 160.000 utečencov sa v priebehu dvoch rokov podarilo premiestniť iba niečo vyše 32.000 osôb.

Viac o téme: MaďarskoČeská republikaEurópska komisiaUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu