Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Švédsko sa rozhodlo zistiť skutočný vek maloletých utečencov: Výsledok testovania prekvapil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédsko uskutočnilo previerky veku medzi migrantmi, ktorí o sebe vyhlasujú, že sú maloletými. Zistilo sa, že takmer tri štvrtiny z nich majú viac než 18 rokov, informovala v utorok spravodajská stanica BBC.

Švédsky úrad pre súdne lekárstvo preveril vek takmer 8000 migrantov. Na základe testov vyplynulo, že približne 6600 z nich bolo vo veku 18 rokov alebo vyššom. Kontroly sa realizovali iba v prípadoch, kde bola pochybnosť o veku daného migranta. Imigranti v detskom veku majú väčšiu šancu, že ich nedeportujú nazad do vlasti.

Švédsko sa rozhodlo zistiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Od polovice marca do konca októbra zrealizoval švédsky úrad (Rättsmedicinalverket) celkovo 7858 posudkov. Vyplynulo, že 6628 - teda 84 percent z nich - má 18 rokov alebo je starších. Ďalších 112 je "možno" vo veku 18 rokov alebo starších, uviedli noviny The Local.

Švédsko sa rozhodlo zistiť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Vek sa posudzuje na základe analýzy röntgenových snímkou zubov múdrosti a skenov magnetickej rezonancie kolenných kĺbov.  Mnoho žiadateľov o azyl nemá vlastné osobné doklady, ktoré postrácali pri úteku z krajiny pred konfliktami alebo prírodnými katastrofami, uvádza Medzinárodná agentúra pre migráciu (IOM).

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti)

V mnohých krajinách, odkiaľ migranti pochádzajú, neexistuje dostatočná úradná infraštruktúra, potrebná na zaevidovanie presného miesta a dátumu narodenia. Medzi migrantmi je tak bežné, že svoj presný vek ani netušia, vysvetlil The Local.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP)

Vo Švédsku požiadalo vlani a predvlani o azyl viac než 80.000 maloletých migrantov, z ktorých 37.000 cestovalo bez rodičov alebo sprievodu dospelého.

Viac o téme: UtečenecMigrantŠvédsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu