Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Palestínske dievča sa rozplakalo pred Merkelovou, oplatilo sa: Môže zostať v Nemecku na neurčito

Reem Sahwil Zobraziť galériu (2)
Reem Sahwil (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Palestínske dievča, ktoré v roku 2015 povedalo osobne nemeckej kancelárke Angele Merkelovej svoje námietky voči zaobchádzaniu s utečencami v Nemecku, dostalo povolenie zostať v krajine na neurčito. Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AP.

Reem Sawhilová sa dostala medzi hlavné správy médií v júli 2015, keď počas podujatia s Merkelovou v meste Rostock plynulou nemčinou opísala kancelárke, ako sa bojí, že ju aj jej rodinu z Nemecka deportujú - a na záver sa Reem rozplakala. Merkelová totiž na jej obavy zareagovala slovami, že ju síce "chápe, ale politika je niekedy ťažká" a Nemecko nemôže prijať každého utečenca, takú situáciu "by jednoducho nezvládlo". Toto stretnutie so študentmi odvysielala televízia a video z neho sa rozšírilo na internete.

Miestne úrady v severonemeckom Rostocku teraz oznámili, že Sawhilová má povolenie usadiť sa v Nemecku. Agentúra DPA v piatok napísala, že toto rozhodnutie znamená, že Sawhilovú ani jej rodičov nedeportujú a nakoniec môžu požiadať o nemecké občianstvo.

Merkelovú kritizovali za to, že - ako sa zdalo - málo sa vcítila do Sawhilovej, ktorá mala vtedy 14 rokov. O niekoľko týždňov sa kancelárka rozhodla otvoriť hranice Nemecka pre desaťtisíce utečencov, uviaznutých v Maďarsku.

Viac o téme: UtečenciMigrantiNemeckoAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu