Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Taliansky odkaz pre Slovensko: Verdikt o kvótach treba rešpektovať

Paolo Gentiloni
Paolo Gentiloni (Zdroj: SITA/Giuseppe Lami/ANSA via AP)

ĽUBĽANA - Taliansko požaduje rešpektovanie a realizáciu stredajšieho zamietavého verdiktu Súdneho dvora EÚ so sídlom v Luxemburgu. Ten v plnom rozsahu zamietol žaloby Maďarska a Slovenska proti rozhodnutiu Rady EÚ zo septembra 2015, na základe ktorého majú byť prerozdelené medzi členské štáty EÚ desaťtisíce migrantov zo záchytných centier v Grécku a Taliansku.

"Verdikty sa musia rešpektovať," zdôraznil predseda talianskej vlády Paolo Gentiloni po dnešných rokovaniach so slovinským premiérom Mirom Cerarom v Ľubľane. Hosť z Ríma tam súčasne podčiarkol, že rovnako dôležité je, že Súdny dvor EÚ akceptoval princíp solidarity, o ktorý sa opieralo rozhodnutie o prerozdeľovaní migrantov.

Taliansky premiér využil túto príležitosť, aby vyzdvihol zásluhy svojho kabinetu v boji proti ilegálnemu prisťahovalectvu, pričom poukázal na výrazný pokles počtu migrantov, ktorí dorazili od júla do Talianska. Podľa Gentiloniho slov ide o výsledok talianskej politiky a pomoci Únie, ktorý teraz treba zachovať.

Ešte dnes bude taliansky premiér rokovať v Prahe s predsedom vlády ČR Bohuslavom Sobotkom. Utečenecká problematika bude zrejme hlavnou témou ich rokovaní. Obe strany by sa však mali venovať aj posilneniu spolupráce v obrannej oblasti či téme približovania mzdovej úrovne v rôznych častiach Únie.

Viac o téme: SlovenskoPaolo GentiloniUtečenecké kvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu