Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Krajiny V4 reagujú na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ: Rázny postoj Zemana a Poľska

Dimitris Avramopulos
Dimitris Avramopulos (Zdroj: SITA/Marko Erd)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes upozornila, že v priebehu niekoľkých týždňov je pripravená začať súdne konanie, ktoré by mohlo viesť k zavedeniu sankcií pre Poľsko, Maďarsko a Českú republiku, ak tieto krajiny budú aj naďalej odmietať prijímať žiadateľov o azyl z Talianska a Grécka.

Eurokomisár pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo Dimitris Avramopulos počas dnešného stretnutia s novinármi v Bruseli pripomenul rozsudok Súdneho dvora EÚ, ktorý zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti systému kvót pre utečencov. Komisár v tejto súvislosti vyhlásil, že ak členské štáty neprijali migrantov z krajín, ktoré sú členmi EÚ, a ak v nasledujúcich týždňoch nezmenia svoju pozíciu, "mali by sme mať na zreteli poslednú etapu konania o porušení práva a priviesť Poľsko, Maďarsko a Českú republiku pred Európsky súdny dvor".

Solidarita nemôže byť na výber, "a la carte", odkázal Avramopulos Maďarsku a Slovensku v súvislosti s ich žalobami voči mechanizmu kvót pre utečencov a zdôraznil, že rozsudok súdu znamená, že členské štáty Únie boli z právneho, politického a morálneho hľadiska povinné rešpektovať záväzky vyplývajúce z dohody ministrov vnútra zo septembra 2015.

Tlačová agentúra Reuters v súvislosti s konaním voči Poľsku, Maďarsku a Českej republike uviedla, že Súdny dvor EÚ má právomoc uložiť finančné postihy vládam krajín Únie, ktoré porušujú právne predpisy EÚ.

Szydlová: Rozhodnutie súdu ohľadne relokácie migrantov neovplyvní postoj Poľska

Poľská vláda nezmení svoj postoj proti prijímaniu migrantov na základe povinných kvót EÚ, a to i napriek dnešnému rozhodnutiu Súdneho dvora Európskej únie, ktorý zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti tomuto mechanizmu. Vyhlásila to poľská premiérka Beata Szydlová, ktorú citovali agentúry DPA a AP.

Szydlová na zamietnutie uvedených žalôb reagovala slovami, že takýto verdikt očakávala, Poľsko však naďalej nebude preberať nijakých migrantov v rámci predmetného mechanizmu prerozdeľovania. "Na postoji poľskej vlády, pokiaľ ide o migračnú politiku, sa tým absolútne nič nemení," upozornila premiérka.

Prijímanie migrantov na základe povinných kvót EÚ doteraz Varšava odmietala z "bezpečnostných dôvodov". Prerozdelenie žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzajú v Grécku a Taliansku, pritom v príslušnom hlasovaní Rady EÚ podporila i predošlá poľská vláda, pripomína agentúra DPA.

Na zasadnutí ministrov vnútra v septembri 2015 Česko, Maďarsko, Rumunsko a Slovensko hlasovali proti prijatiu tohto rozhodnutia, zatiaľ čo Fínsko sa hlasovania zdržalo. Následne vlády Slovenska a Maďarska podali žalobu a vyzvali Súdny dvor EÚ, aby rozhodnutie o relokačnom mechanizme zrušil. Do súdneho konania vstúpilo v jeho priebehu aj Poľsko ako vedľajší účastník na podporu predkladateľov žaloby.

Zeman: Lepšie by bolo vzdať sa európskych dotácií, ako sem pustiť migrantov

Európska únia nás bude pod hrozbou odobratia dotácií nútiť, aby sme prijali niekoľko tisíc moslimských migrantov. To nie sú Ukrajinci, to nie sú Vietnamci, to sú islamskí migranti, ktorých kultúra je odlišná od našej kultúry. V reakcii na zamietnutie žaloby Slovenska a Maďarska proti migračným kvótam to dnes vyhlásil český prezident Miloš Zeman.

Podľa jeho slov pri stretnutí s občanmi Nového Jičína by v prípade, že bude najhoršie, bolo vždy lepšie vzdať sa európskych dotácií, ako sem pustiť migrantov. Prítomní prijali Zemanove slová s potleskom, informovali české elektronické médiá.

Súdny dvor Európskej únie v Luxemburgu dnes zamietol žaloby Slovenska a Maďarska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót. Generálny advokát Súdneho dvora EÚ Yves Bot už 26. júla navrhol zamietnuť žalobu oboch krajín, ktoré sa týkali rozhodnutia Rady EÚ z roku 2015. Išlo o reakciu na migračnú krízu s cieľom pomôcť Taliansku a Grécku čeliacim masívnemu prílevu utečencov. Toto rozhodnutie predpokladá počas obdobia dvoch rokov (do 26. septembra 2017) premiestnenie 120.000 osôb žiadajúcich o medzinárodnú ochranu z dvoch spomínaných krajín do iných členských štátov Únie.

Popri vnútropolitických otázkach sa najvyšší český predstaviteľ vyjadril pri tejto príležitosti aj k prípadnému prijatiu eura. Podľa jeho slov nie je možné, aby český daňový poplatník financoval dlhy Grécka. Odložme prijatie eura na obdobie, keď sa Grécko buď spamätá alebo vypadne z eurozóny, vyzval prezident ČR. Miloš Zeman, ktorý je na trojdňovej návšteve Moravskosliezskeho kraja, zavítal následne do Českého Téšína.

Tam zverejnil informáciu, že 28. októbra pri príležitosti štátneho sviatku ČR udelí štátne vyznamenanie pesničkárovi Jarkovi Nohavicovi, ktorý pochádza z tohto regiónu. Viem, že niektorí ľudia mu neprajú, ale to sú ľudia, ktorí sami nič nevedia, vyhlásil prezident v centre mesta ležiaceho na česko-poľskej štátnej hranici.

Zeman, ktorý dostal od Poslaneckej snemovne nominácie 36 osobností na udelenie štátnych vyznamenaní a od Senátu mená ďalších 26 potenciálnych laureátov, potvrdil pred Nohavicom iba vyznamenanie viacnásobnej olympijskej a svetovej šampiónky v rýchlokorčuľovaní Martiny Sáblikovej.

Sobotka: Rozhodnutie z Luxemburgu nemení nič na nefunkčnosti kvót

Verdikt Súdneho dvora Európskej únie v Luxemburgu, ktorý dnes zamietol žaloby Maďarska a Slovenska proti dočasnému mechanizmu EÚ na prerozdeľovanie utečencov na základe kvót, nič nemení na fakte, že sú nefunkčné. V reakcii na súdne rozhodnutie to vyhlásil český premiér Bohuslav Sobotka.

Podľa jeho slov zostáva nemenný aj postoj Českej republiky k predmetnému systému prerozdeľovania utečencov. "Naďalej nesúhlasíme," formuloval predseda vlády ČR. Šéf českej diplomacie Lubomír Zaorálek sa nechal počuť, že Česko formálnu platnosť kvót nespochybnilo, avšak opakovane upozorňuje na ich nefunkčnosť. Minister zahraničných vecí ČR sa ohradil proti hrozbám eurokomisára Dimitrisa Avramopulosa a zdôraznil, že Praha nie je schopná plniť svoje záväzky, pretože tí, ktorí by jej mali pomôcť, neplnia podmienky pre to, aby sa vôbec dalo uvažovať o nejakých relokáciách.

Informácie priniesli dnes české elektronické médiá. Utečenecká problematika bude zrejme hlavnou témou štvrtkových rokovaní Sobotku a talianskeho premiéra Paola Gentiloniho v Prahe. Obaja politici by sa mali venovať aj posilneniu spolupráce v obrannej oblasti či téme približovania mzdovej úrovne v rôznych častiach Únie.

Viac o téme: SankcieMigrantiKvóty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu