Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Orbán vyzýva Európsku úniu: Od Bruselu žiada peniaze za ochranu hraníc

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA/AP Photo/Gregorio Borgia)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa obrátil listom na predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera, aby Európska únia v rámci európskej solidarity prispela Maďarsku polovicou na doterajšie náklady na ochranu južnej hranice pred migrantmi. V Budapešti to oznámil minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Podľa agentúry MTI Lázár pripomenul, že Maďarsko minulo na ochranu hraníc doposiaľ 800 miliónov eur. Zdôraznil, že v rámci európskej solidarity by bolo potrebné hovoriť aj o otázke ochrany hraníc, pričom solidarita by sa mala prejaviť aj v praxi.

Minister informoval, že v stredu bolo v Maďarsku 680 migrantov, z nich 433 v tranzitných zónach, 190 v utečeneckých táboroch a zvyšní v strážených zariadeniach. Prvú líniu plota na 175 kilometrov dlhej hranici so Srbskom dokončilo Maďarsko vlani v septembri. Vláda vo februári nariadila posilniť ochranu hraníc vybudovaním druhej línie na južných hraniciach krajiny. Na plot zo žiletkového drôtu, ktorý dokončili v máji, a na vybudovanie viacerých tzv. hotspotov pri hranici, vyčlenil kabinet 38 miliárd forintov (122,6 milióna eur). Ďalšie výdavky sa týkali samotnej ochrany hraníc a výcviku príslušných zložiek. Vláda premiéra Viktora Orbána, ktorá bola doteraz kritizovaná z Bruselu, že v otázke migrácie nie je solidárna, tvrdí, že pred migrantmi chráni nielen seba, ale aj Európu.

    

Viac o téme: MigrantiViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu