Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dráma v Stredozemnom mori: Loď záchranárov migrantov zablokovali

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Cesare Abbate/ANSA via AP)

RÍM - Taliansko ani Malta dnes neotvorili svoje prístavy pre loď španielskej občianskej organizácie prevážajúcej migrantov. Záchranári z iniciatívy Proactive Open Arms (POA) totiž nepristúpili na kódex, ktorým talianska vláda definovala podmienky činnosti humanitárnych organizácií pomáhajúcich migrantom v Stredozemnom mori.

Španielska loď čaká v medzinárodných vodách na povolenie pristáť, informovala agentúra APA. Čo s plavidlom bude, nie je podľa talianskych médií jasné. Členovia POA tvrdia, že ich talianska pobrežná stráž vyzvala k záchrane troch migrantov pri Líbyi. Mali ich vraj dopraviť na Maltu, tá ale svoje prístavy neotvorila a Španielov poslala k talianskemu ostrovu Lampedusa. Taliansko však tiež pristátie nepovolilo, pretože organizácia neprijala kódex vlády v Ríme.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Cesare Abbate/ANSA via AP)

Kódex požadovaný talianskym ministerstvom vnútra pre činnosť mimovládnych humanitárnych organizácií pri zachraňovaní migrantov v Stredozemnom mori podpísali na konci júla zástupcovia len niektorých organizácií. Okrem POA sa k nemu nepripojili ani Lekári bez hraníc. Táto medzinárodná organizácia ovenčená Nobelovou cenou za mier uviedla, že kódex neprijme vzhľadom na humanitárne zásady "nezávislosti a neutrality".

Kódex správania, ktorý má 13 bodov, obsahuje rad požiadaviek. Patrí medzi ne napríklad zákaz vstupu záchranárskych lodí do líbyjských vôd či povinnosť pre tieto lode prijímať na palubu členov špeciálnych bezpečnostných zložiek pre boj proti obchodovaniu s ľuďmi. Taliansky minister vnútra Marco Minniti varoval organizácie, ktoré nepodpíšu, že ich lode nebudú vpustené do talianskych prístavov.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Santi Palacios)

Taliansko tento rok podľa posledných údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) prijalo už vyše 93.500 utečencov a dlhodobo si sťažuje na nedostatočnú pomoc ostatných krajín EÚ. Chce, aby lode s utečencami boli prijímané aj v prístavoch iných európskych krajín. Na Apeninský polostrov tento rok dorazilo takmer 84 percent zo všetkých migrantov smerujúcich do Európy, cez 2360 už tento rok cestu naprieč Stredozemným morom neprežilo.

Viac o téme: LoďUtečenciMigrantiProactive Open Arms
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu