Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Správa EK: V júni bol rekordný počet relokácií, Slovensko plní svoje záväzky na 1,8 percenta

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes oznámila, že za minulý mesiac sa členským štátom EÚ podarilo premiestniť rekordný počet utečencov z Grécka a Talianska v rámci programu relokácií dohodnutej v septembri 2015.

Komisia v rámci svojej 14. správy o pokroku v oblasti premiestňovania žiadateľov o azyl na území EÚ a presídľovaní utečencov z nečlenských krajín uviedla, že v júni sa podarilo premiestniť doteraz rekordný počet migrantov - vyše 2000 osôb z Grécka a takmer 1000 z Talianska. Celkovo počet premiestnení dosiahol do 24. júla tohto roka 24.676 osôb, z toho najlepšie svoj záväzok v tejto oblasti plnili Malta (takmer 105 percent), Fínsko (87 percent), Írsko (76,5 percenta) a Lotyšsko (66,7 percenta).

Slovensko v rámci dvojročného relokačného programu, ktorého platnosť skončí 26. septembra, doposiaľ premiestnilo len 16 žiadateľov o azyl z Grécka. Z Talianska slovenské úrady nepremiestnili ani jednu osobu. Celkovo to predstavuje splnenie záväzkov SR na 1,8 percenta.

V oblasti presídľovania utečencov z nečlenských krajín Únie je celkový pokrok naďalej pozitívny, pričom sa už vykonali približne tri štvrtiny (17.179) z 22.504 presídlení dohodnutých v júli 2015. Viaceré členské štáty - Estónsko, Fínsko, Holandsko, Írsko, Nemecko, Spojené kráľovstvo a Švédsko - si svoje záväzky týkajúce sa prvého programu presídľovania už celkom splnili. Slovensko doposiaľ nepresídlilo nikoho z krajín mimo EÚ. Eurokomisár pre migráciu Dimitris Avramopulos s odkazom na uvedené výsledky relokácií upozornil, že je jasné, že presídľovanie žiadateľov o azyl funguje, ak existuje politická vôľa.

"Potrebujeme konečný impulz na dosiahnutie nášho spoločného cieľa, a tým je do septembra premiestniť prevažnú väčšinu žiadateľov o azyl, ktorí sa nachádzajú v Grécku a Taliansku a sú na to oprávnení," uviedol komisár. Spresnil, že pod veľkým tlakom sa ocitlo Taliansko a vyzval všetky členské štáty, aby zintenzívnili svoje úsilie v oblasti premiestňovania azylantov z tejto krajiny.

Viac o téme: Migranti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu