Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Extrémisti tiahnu na námorný boj proti migrantom: Chcú prekaziť ich prevoz do Talianska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Emilio Morenatti, File)

RÍM - Pravicoví extrémisti z viacerých európskych krajín, predovšetkým Francúzska, Nemecka a Talianska, chcú ochromiť prácu aktivistov z humanitárnych organizácií zachraňujúcich utečencov v Stredozemnom mori a zablokovať snahy o prepravu zachránených migrantov do Talianska. Ich 40 metrov dlhá loď už smeruje do oblasti, kde chce zasiahnuť tak proti prevádzačom, ako aj zástupcom mimovládnych organizácií.

Informovali o tom organizátori misie pod názvom Defend Europe. Pravicoví extrémisti ešte v máji začali na internete so zbierkou finančných prostriedkov, v rámci ktorej nazhromaždili celkove 76.000 eur. Prenajali si za ne loď C-Star, ktorá aktuálne smeruje na Sicíliu, kde by na budúci týždeň mali na jej palubu nastúpiť aktivisti a nabrať kurz smerom k pobrežiu severoafrickej Líbye. Informácie priniesol rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Cieľom misie pravicových extrémistov je zabrániť preprave zachránených migrantov do Talianska a namiesto toho dosiahnuť návrat utečencov späť do Líbye, a to aj cestou alarmovania tamojšej pobrežnej stráže.

Viac o téme: LoďUtečenciPrevádzačiMigrantiStredozemné more
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu