Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Renzi sa vyjadril k migrácii: Nesmieme mať pocit viny, ak nedokážeme prijať všetkých utečencov

Matteo Renzi
Matteo Renzi (Zdroj: SITA)

RÍM - Bývalý predseda talianskej vlády Matteo Renzi, ktorý patril medzi stúpencov solidarity v prístupe k utečencom a iným migrantom, signalizoval dnes podľa talianskych médií možnú zmenu talianskej utečeneckej politiky. "Nemali by sme sa cítiť previnilo, ak nedokážeme prijať všetkých migrantov," vyhlásil expremiér a vyslovil sa za zavedenie limitu pre migrantov.

Taliansko by podľa Renziho malo prestať platiť príspevky Európskej únii, ak mu ďalšie členské krajiny nepomôžu s prijímaním migrantov. Na budúci rok sa v Bruseli bude diskutovať o rozpočte a Taliansko by svojich 20 miliárd už v takomto prípade nemalo zaplatiť, vyhlásil niekdajší premiér krajiny.

Renzi však požaduje aj zavedenie nových pravidiel v oblasti udeľovania občianstva, v ktorej vládnuce strany navrhujú nahradenie princípu pôvodu princípom miesta narodenia. Táto reforma by súčasne znamenala, že asi 800.000 detí prisťahovalcov, ktoré sa narodili v Taliansku, by okamžite dostalo talianske občianstvo, voči čomu ostro protestujú tak populisti z Hnutia piatich hviezd, ako aj pravicové politické strany.

Podľa momentálnej úpravy dostávajú deti migrantov narodené v Taliansku tamojšie občianstvo iba v prípade, ak ním disponuje aspoň jeden z rodičov. Deti prisťahovalcov narodené v Taliansku môžu občianstvo získať až po 18. narodeninách.

Viac o téme: UtečenciMatteo Renzi
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu