Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rakúsko pomoc migrantom v Gabčíkove nepotrebuje: EÚ by ju mala zintenzívniť pre tých v Lýbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Rakúsko chce naďalej pre prípad potreby registrovať priestory pre žiadateľov o azyl v slovenskom Gabčíkove, ktorých využívanie nie je aktuálne nevyhnutné aj s ohľadom na dostatok rezerv na rakúskom území. Podrobnosti ďalšej spolupráce by sa mali objasniť pri rokovaniach so slovenskou stranou, informovala dnes tlačová agentúra APA s odvolaním sa na rezort vnútra vo Viedni.

Slovensko ponúklo v roku 2015 Rakúsku bezplatne možnosť ubytovať dočasne v Gabčíkove žiadateľov o azyl, ktorých množstvo spôsobilo vtedy krízovú situáciu v alpskej republike. Napriek faktu, že momentálne Rakúsko nepotrebuje nutne využiť tieto priestory, rado by ich naďalej registrovalo ako možnú alternatívu, rokovania so Slovenskom o tejto otázke sú však ešte pred predstaviteľmi oboch krajín.

Platnosť pôvodnej slovensko-rakúskej bilaterálnej dohody o umiestnení žiadateľov o azyl z Rakúska na území SR vyprší v polovici júla. Slovensko však už avizovalo, že je pripravené kontrakt predĺžiť alebo uzavrieť nový. Ministri vnútra oboch krajín, Robert Kaliňák a Wolfgang Sobotka, by sa o problematike mali porozprávať na budúci týždeň v Budapešti.

Európska únia by mala zintenzívniť pomoc migrantom v Líbyi

Európska únia by mala zintenzívniť aktivity na pomoc pri chránení migrantov uviaznutých v Líbyi a presvedčiť svoje členské štáty, aby sa podieľali na znášaní bremena, ktoré vyplýva z veľkého počtu migrantov nachádzajúcich sa v Európe. Vyhlásil to riaditeľ kancelárie Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) pri EÚ Eugenio Ambrosi.

"Je tu snaha, ale treba urobiť ešte viac, aby sa zaistila a zvýšila úroveň ochrany migrantov nachádzajúcich sa v súčasnosti v Líbyi," povedal Ambrosi v stredu večer v rozhovore pre agentúru Reuters. Vyjadril sa tak iba týždeň pred summitom lídrov EÚ, ktorého témou budú snahy zastaviť migráciu afrických utečencov z Líbye do Európy, ako aj riešenie patovej situácie krajín, do ktorých pricestujú.

Ambrosi uviedol, že momentálne sa v Líbyi nachádza zhruba 800.000 migrantov. Utečenci žijú v Líbyi v táboroch, pričom podmienky v nich by sa dali prirovnať k vojnovým, dodal. Migračná trasa z Líbye do Talianska sa v účastnosti používa najčastejšie.

Viac o téme: UtečenecMigrant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu