Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Rakúsky kancelár vidí ohľadom utečencov jediné riešenie: Zriadenie táborov mimo Európy

Christian Kern
Christian Kern (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Problém v podobe utečencov snažiacich sa dostať do Európy si vyžaduje zriadenie záchytných táborov v mimoeurópskych krajinách. Rakúsky kancelár Christian Kern to uviedol v rozhovore, ktorý zverejnil dnes nedeľník Die Presse am Sonntag.

"Myslím si, že Európa a svet inak nedostanú tento problém pod kontrolu," vyjadril sa šéf rakúskej vlády, ktorá v uplynulých týždňoch neúspešne požadovala od Európskej komisie ďalšie oslobodenie od povinnosti prijímať migrantov na základe povinných kvót EÚ. Kern v tomto prípade odpovedal na otázku týkajúcu sa požiadavky ministra vnútra Wolfganga Sobotku, aby bola po tzv. balkánskej migračnej trase uzatvorená aj trasa vedúca cez Stredozemné more.

"Európska únia sme my sami. A keď to požadujeme, musíme jasne povedať, čo je našim príspevkom. Sme pripravení venovať miliónové čiastky na výstavbu utečeneckých táborov mimo Európy, v ktorých budú panovať dôstojné podmienky?" uviedol Kern.

Kancelár položil aj protiotázku, či "sme pripravení posielať tam našich mladých mužov, aby tieto tábory bránili". "Veď vieme, o akých štátoch hovoríme: Líbya, Senegal, Mali a tiež Afganistan," konkretizoval s tým, že o takomto využití rakúskych vojakov je potrebné diskutovať. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz ešte začiatkom marca navrhol zriadiť utečenecké tábory mimo územia EÚ a spravovať ich v súčinnosti s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Podľa Kurza by takéto zariadenia mohli vzniknúť v krajinách ako Gruzínsko, Egypt či v štátoch západného Balkánu.

Viac o téme: UtečenciChristian Kern
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu