Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Lazár to povedal na plné ústa: EÚ bude vyvíjať tlak na Maďarsko kvôli migračnej politike

János Lázár
János Lázár (Zdroj: youtube.com)

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda očakáva, že sa kvôli svojej prisťahovaleckej politike dostane v nadchádzajúcich mesiacoch pod silný tlak zo strany Európskej komisie, Európskeho súdu pre ľudské práva v Štrasburgu a občianskych organizácií. Podľa agentúry MTI to dnes povedal minister riadiaci úrad vlády János Lázár.

Tlak EK sa podľa neho bude sústreďovať na otázku utečeneckých kvót. Maďarská vláda pritom očakáva, že v spore o kvóty bude čoskoro vytýčený termín pojednávania. Maďarsko totiž podalo na Súdny dvor Európskej únie žalobu na Radu Európskej únie pre rozhodnutie o povinných kvótach 3. decembra, pár dní po rovnakom kroku Slovenskej republiky.

Maďarský kabinet tiež podľa Lázára ráta s tým, že sa zvýši tlak aj zo strany štrasburského súdu vo forme rozsudkov v prisťahovaleckých záležitostiach, ktoré budú pre Maďarsko nepriaznivé.

Podľa ministra sa zaktivizujú aj občianske organizácie podporujúce migráciu. Podotkol, že v súčasnosti je v Maďarsku 520 prisťahovalcov, o ktorých sa podľa neho miestne úrady postarajú v súlade s medzinárodnými predpismi.

Lázár okrem toho vyjadril presvedčenie, že nový zákon o sprísnení ochrany štátnych hraníc Maďarska, ktorý vstúpil do platnosti v utorok, je v súlade s európskymi normami. Maďarská vláda preto podľa neho nemá obavy z preverovania týchto pravidiel Európskou úniou. 

Viac o téme: MigráciaMaďarskoJános Lázár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu