Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Nový seriál od Afričanov pre utečencov vo Švajčiarsku prekvapuje: Jasný odkaz o raji na zemi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Jesus Moron)

BERN - Nigérijskí filmári nakrúcajú v Berne nový trinásťdielny seriál, ktorý z veľkej časti financuje švajčiarska vláda. Cieľom diela s pracovným názvom Missing Steps (Chýbajúce kroky) nie je len upútať divákov zaujímavým príbehom, ale predovšetkým odradiť Nigérijčanov a obyvateľov ďalších afrických krajín, aby sa vydávali z vlasti za lepším životom do Švajčiarska, informoval sever 20minuten.

Zápletka seriálu režiséra Charlesa Okafora je jednoduchá: Mladý študent Joshua sa z nigérijského Lagosu dostane pomocou ukradnutého víza do Švajčiarska. Až tam si ale uvedomí, že je takmer nemožné získať v krajine azyl. Snaží sa pretĺkať životom, v bernskom parku uteká pred políciou, ktorej sa ale nakoniec ako čierny pasažier pristihnutý v električke dostane do rúk. Joshua sa musí vrátiť do vlasti s vedomím, že premrhal najlepšie roky svojho života.

Následok Trumpovho konania: Mexičan spáchal samovraždu krátko po tom, ako ho deportovali z USA

Scenár koprodukčného seriálu odsúhlasili úrady v Abuji aj v Berne a Švajčiarsko na jeho realizáciu uvoľnilo 450 000 frankov (422-tisíc eur). Podľa serveru 20minuten by sa za takúto sumu v Nigérii dalo nakrútiť hneď niekoľko celovečerných filmov.

Správa varuje pred skazou: Politici vytvárajú nebezpečný svet a šíria strach!

Hlavným cieľom seriálu je ukázať Nigérijcom, ktorí uvažujú o ceste do Švajčiarska, čo ich v krajine helvétskeho kríža čaká. Vlani podalo švajčiarskym úradom žiadosť o azyl 1 106 obyvateľov najľudnatejšej africkej krajiny.

Nový seriál od Afričanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Santi Palacios)

Pašeráci im sľubujú raj na zemi

„Zistili sme, že príčinou migrácie sú často chýbajúce, alebo dokonca mylné informácie,“ uviedol Lukas Rieder, hovorca švajčiarskeho Štátneho sekretariátu pre migráciu (SEM). Pašeráci ľuďom podľa neho často o Švajčiarsku hovoria ako o raji na zemi či Eldoráde. Prostredníctvom seriálu chce Bern Nigérijcom poskytnúť „objektívne informácie“ a to bez „didakticko-osvetového náteru“, ktorý mávali doteraz nakrúcané informačné videá. Typické prvky kinematografie z Nollywoodu, ako sa v narážke na americký Hollywood prezývajú nigérijské filmové štúdiá, by mali podľa Riedera urobiť informácie stráviteľnými aj pre bežného diváka.

Kritiku si seriálový projekt vyslúžil od organizácií, ktoré sa venujú pomoci migrantom a utečencom. „Seriál toho veľa nezmôže. Treba bojovať hlavne s príčinami migrácie,“ uviedol Stefan Frey, hovorca spolku Švajčiarska utečenecká pomoc (SFH), ktorý zastrešuje niekoľko organizácií. „Otca, ktorý už nedokáže uživiť svoju rodinu, ten film sotva zadrží,“ dodal. Na severe Nigérie podľa Freye navyše panujú podmienky podobné občianskej vojne.

Nový seriál od Afričanov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Santi Palacios)

Obyvatelia krajín, odkiaľ ľudia emigrujú do Švajčiarska, sa podľa hovorcu SFH častejšie než na informácie z médií spoliehajú na informácie od príbuzných a známych, ktorí už v Európe žijú. „Tí domov posielajú peniaze a prikrášľujú realitu, aby nevzbudili dojem, že zlyhali,“ povedal.

Švajčiarske úrady sú podľa servera 20minuten napriek tomu presvedčené, že seriál bude úspešný. Filmárov z Nollywoodu, ktorý je po indickom Bollywoodu najväčším producentom filmov na svete, si podľa Riedera vybralo Švajčiarsko okrem iného kvôli ich popularite v celej západnej Afrike. Asi 200 000 kópií seriálov na DVD Švajčiarsko poskytne priamo nigérijským úradom, ktoré svojim občanom vydávajú pasy.

 

Viac o téme: FilmMigrantiŠvajčiarsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu