Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Dobrovoľníkom sa naskytol otrasný pohľad: V kontajneri našli migrantov, medzi nimi i mŕtve deti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

CHUMS - Trinásť mŕtvych ľudí vrátane 13-ročného dievčaťa a 14-ročného chlapca našli dobrovoľníci na severozápade Líbye, keď otvorili dopravný kontajner, v ktorom bolo štyri dni uväznených celkove 69 migrantov rôznych národností. O náleze v meste Chums na pobreží Stredozemného mora informovala dnes Medzinárodná federácia spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca.

Časť migrantov, ktorí sa pokúšali v kontajneri dostať ilegálne do Európy, utrpela zlomeniny a iné vážne zranenia. Tým, čo prežili, dobrovoľníci poskytli "prvú pomoc, psychologickú prvú pomoc, jedlo a prikrývky", povedal hovorca miestnej pobočky líbyjského Červeného polmesiaca Fawzí Abdal Alí. Medzi 56 živými migrantmi bolo podľa neho aj päťročné dievča.

Udalosť v meste Chums je najnovšou z tragédií, ktoré postihli migrantov v Líbyi. Tamojší Červený polmesiac zasahoval v pondelok v severozápadnom meste Záwíja, kde more vyplavilo 74 mŕtvych migrantov.

"Tieto posledné tragédie upriamujú pozornosť na potrebu vytvoriť bezpečné a legálne cesty pre migrantov, ktorí teraz musia riskovať svoje životy pri hľadaní lepšej budúcnosti," vyhlásila regionálna predstaviteľka Medzinárodnej federácie spoločností Červeného kríža a Červeného polmesiaca Amelia Marzalová.

V Stredozemnom mori zachránili za 48 hodín vyše 1000 migrantov

Výsledkom niekoľkých operácií v Stredozemnom mori je viac než 1000 zachránených migrantov. Informovala o tom dnes hovorkyňa mimovládnej organizácie Proactiva Open Arms. Záchranári našli v troch gumených člnoch plaviacich sa severne od pobrežia Líbye spolu 332 ľudí, uviedla hovorkyňa nadácie, ktorá prevádzkuje záchrannú loď Golfo Azzurro.

Prvý čln lokalizovali 25 míľ od pobrežia, na jeho palube sa viezlo 99 ľudí vrátane dvoch tehotných žien, niekoľko pasažierov malo popáleniny. Loď našla dnes popoludní tiež ďalšie dva člny a zachránila všetkých 233 ľudí na palube. Posádka Golfo Azzurro ich následne odviezla do prístavu v Sicílii. Talianska pobrežná stráž zasa hlásila, že v stredu počas celkovo siedmich záchranných misií vyzdvihli z člnov v Stredozemnom mori spolu 730 migrantov.

Medzinárodná organizácia pre migrantov (IOM) zaevidovala od začiatku tohto roka 13.700 ľudí, ktorým sa podarilo prekonať nebezpečnú cestu cez more do Európy. Najmenej 272 ľudí túto cestu neprežilo alebo sú nezvestní, dodala IOM.

Viac o téme: MigrantChums
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu