Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Belgický úradník odmieta verdikt súdu: Sýrska rodina pri ňom nemá šancu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgický štátny tajomník pre migráciu a azyl Théo Francken napriek rozhodnutiu odvolacieho súdu naďalej odmieta udeliť víza sýrskej rodine z Aleppa. Belgický minister spravodlivosti Koen Geens ho dnes vyzval, aby rešpektoval súdne rozhodnutia.

Bruselský odvolací súd v stredu uložil belgickým úradom povinnosť doručiť víza alebo umožniť príchod sýrskej rodiny, ktorá sa pokúša ujsť z Aleppa, do Belgicka. Za každý zmeškaný deň na doručenie víz súd vymeral úradu pre migráciu a azyl pod vedením Franckena pokutu 4000 eur, informoval belgický telerozhlas RTBF.

"Tieto víza nebudú doručené," trvá na svojom postoji Francken, odmietajúci rešpektovať rozhodnutie súdu, ktoré považuje za nebezpečný precedens. "Mohlo by to spôsobiť prílev množstva žiadateľov na naše konzuláty v Bejrúte a Ankare," dodal štátny tajomník. Francken uviedol, že využije všetky právne prostriedky, aby sa vyhol zaplateniu pokuty stanovenej súdom.

"Rozhodnutia súdu sa musia rešpektovať," odkázal Franckenovi prostredníctvom denníka Le Soir belgický minister spravodlivosti Koen Geens. Opozičné strany nešetria kritikou na adresu Franckena a vyzvali premiéra Charlesa Michela, aby si v koalícii urobil poriadok a takéto konanie nedopustil.

Naopak, koaličná strana Nová flámska aliancia (N-VA) rozhodnutie svojho štátneho tajomníka obhajuje a obviňuje súdy, že sa snažia miešať do politiky a vykladajú si zákony, ako im to vyhovuje. Podľa predsedu opozičnej socialistickej strany Elia di Rupa si môže N-VA dovoliť takéto konanie len preto, že Michel sa svojho flámskeho koaličného partnera neodvažuje kritizovať.

Celá kauza súvisí so sýrskou rodinou, ktorá sa pokúša ujsť z ťažko skúšaného mesta Aleppo. Požiadala preto o víza do Belgicka, kde jej miestna rodina sľúbila poskytnúť útočisko. Štvorčlenná sýrska rodina napriek rozhodnutiu prvostupňového aj odvolacieho súdu a ochote belgickej rodiny víza stále nedostala.

Viac o téme: UtečenciMigrantiBrusel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu