Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Poliaci sa v prieskume vyslovili jasne: Nie sú veľmi nadšení z migrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - Viac ako dve tretiny Poliakov (69 percent) sú proti tomu, aby ich krajina prijala migrantov z iných členských štátov Európskej únie. Navyše sa zvyšuje aj podiel tých, ktorí neschvaľujú prijatie vojnových utečencov bez ohľadu na kvóty navrhované Bruselom.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu Centra pre výskum verejnej mienky (CBOS), ktoré dnes zverejnili tamojšie médiá. Až 79 percent respondentov spomedzi 69 percent - vyslovujúcich sa proti premiestneniu utečencov z Blízkeho východu a severnej Afriky do Poľska - zdôvodnilo svoju odpoveď obavami z terorizmu.

Najviac odpovedí schvaľujúcich prerozdeľovanie migrantov prišlo z úst voličov najsilnejšej opozičnej strany Občianska platforma (PO, 46 percent) a iného opozičného subjektu Nowoczesna (57 percent). Naopak, v radoch voličov vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) by takýto postup našiel pochopenie iba u 17 percent respondentov, kým medzi sympatizantmi zoskupenia Kukiz'15 ešte menej (13 percent). Oproti predchádzajúcemu prieskumu klesla podľa CBOS aj ochota Poliakov prijať utečencov z Ukrajiny, a to o tri percentá.

Viac o téme: UtečenciPoľsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu