Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Orbán zopakoval rázne NIE utečencom: Do Maďarska sa bez kontroly nedostane ani vtáčik!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán opätovne odmietol prijatie utečencov z Rakúska, a to aj v prípade zavedenia novej úpravy v alpskej republike. O odsune migrantov do Maďarska nemôže byť ani reči, pretože do Maďarska nemôže vstúpiť nikto, vyhlásil Orbán v rozhovore, ktorý dnes odvysielal budapeštiansky verejnoprávny rozhlas. Predseda maďarskej vlády pri tejto príležitosti so zmyslom pre humor poznamenal, že na maďarské územie sa momentálne bez kontroly nedostane ani vtáčik.

Podľa Orbánovho názoru by si Rakúsko malo skôr zodpovedať otázku, kde postaví plot. Súčasne prezradil, že už rakúskym priateľom poradil, aby tak neurobili na rakúsko-maďarskej hranici, za vhodnejšie považuje ploty na maďarsko-srbskej hranici, na ktorej ochrane sa podieľajú už aj rakúski policajti, respektíve na maďarsko-chorvátskej hranici.

Orbán však zdôraznil, že spoločné úsilie musí zájsť ešte ďalej, a konkretizoval, že má na mysli srbsko-macedónsku, respektíve macedónsko-grécku hranicu a ich zabezpečenie spoločnými silami v súlade s prioritou, ktorou je ochrana vonkajších európskych hraníc. Tie nie je, ako formuloval maďarský premiér, možné zabezpečiť s využitím kvetín a "plyšákov", ale hraničnými plotmi a zbraňami za prítomnosti policajtov a vojakov, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Existujúcu pohraničnú bariéru na maďarsko-srbskej hranici preventívne posilní ešte druhá, mohutnejšia línia oplotenia. Podľa Orbána by mala pomôcť zastaviť potenciálny prílev státisícov utečencov, ak by Ankara prestala dodržiavať platnú dohodu, v rámci ktorej EÚ vracia nelegálnych migrantov späť do Turecka.

Viac o téme: Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu