Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Migranti to v ceste za lepším životom nemajú jednoduché: Pre nebezpečné trasy ich zomiera čoraz viac

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - S nebezpečnejšími praktikami prevádzačov a riskantnejšími transportnými trasami stúpa počet migrantov, ktorí na ceste do Európy v Stredozemnom mori zomierajú. Vyplýva to zo správy Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM), o ktorej dnes informovala agentúra AP.

Pri plavbe cez Stredozemné more počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zahynulo alebo zmizlo bez stopy 2901 migrantov, čo je oproti vlaňajšku až 37-percentný nárast. Najviac migrantov zomiera pri plavbe zo severnej Afriky do Talianska, uvádza sa v správe IOM. 

 Podľa organizácie boli tieto plavby vždy nebezpečné, ale prevádzači začali používať dlhšie trasy - najmä z Egypta -, ktoré sú ešte riskantnejšie. Záchranné operácie komplikuje aj nová taktika prevádzačov, ktorí najnovšie vysielajú na cestu niekoľko lodí s migrantmi naraz.

Nemecko prijme viac migrantov z Talianska

Nemecko je od septembra pripravené prijať "niekoľko stoviek" migrantov, ktorí sa momentálne nachádzajú v Taliansku. Oznámil to dnes taliansky minister vnútra Angelino Alfano po stretnutí so svojím nemeckým náprotivkom Thomasom de Maizierom v meste Rimini.

Alfano tento krok Nemecka privítal, podľa agentúry APA však kritizoval skutočnosť, že prerozdeľovanie migrantov v rámci Európskej únie bolo doteraz realizované len v minimálnom rozsahu, hoci Taliansko splnilo v tejto oblasti všetky svoje záväzky. Alfano zároveň vyzval Brusel na deportovanie migrantov, ktorí nemajú nárok na udelenie štatútu utečenca v Európe.

"Ak EÚ nie je schopná zaistiť repatriáciu migrantov a integráciu utečencov, tak zlyhala. Problém utečencov je dôležitou výzvou pre budúcnosť EÚ. Ak sa utečenecká kríza nebude riešiť, hrozí, že EÚ zlyhá pod tlakom extrémistických hnutí, ktoré v súčasnosti vznikajú v celej Európe," povedal Alfano v rozhovore pre dnešné vydanie talianskych novín Il Messaggero.

Taliansky minister potvrdil, že jeho krajina sa bude aj naďalej angažovať v záchrane utečencov v Stredozemnom mori. Návrat zamietnutých migrantov je ale nutnosťou, zdôraznil. Tiež varoval pred koncom dohody o utečencoch s Tureckom. Znovuotvorenie balkánskej trasy by malo podľa neho katastrofálne následky pre bezpečnosť Európy, keďže ju uprednostňujú aj členovia Daeš.

Viac o téme: UtečenciMigrantiIOM
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu