Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do USA dorazili tisíce detských migrantov: Podstúpiť musia nesmierne nebezpečnú cestu

(Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Tisíce detí snažiacich sa uniknúť pred násilnosťami gangov a chudobou v Strednej Amerike prišli tento rok do Spojených štátov - a nič nenaznačuje, že tento prílev poľavuje, vyplýva zo správy, ktorú Detský fond OSN (UNICEF) predstavil v noci na dnes v New Yorku.

Za prvý polrok 2016 zadržali podľa správy na hranici USA takmer 26.000 detí bez sprievodu dospelých, ako aj 29.700 ľudí, ktorí cestovali ako rodina, prevažne matiek s malými deťmi. Väčšina pochádzala zo Salvádoru, Guatemaly a Hondurasu, troch krajín, v ktorých miery vrážd a chudoby patria k najvyšším na svete, uviedol UNICEF.

"Je srdcervúce myslieť na tieto deti, prevažne tínedžerov, no aj mladšie, ako podstupujú úmornú a nesmierne nebezpečnú cestu v snahe nájsť bezpečie a lepší život," uviedol v správe zástupca výkonného riaditeľa UNICEF-u Justin Forsyth. "Prúd mladých utečencov a migrantov poukazuje na zásadný význam riešenia násilia a spoločensko-ekonomických podmienok v ich krajinách pôvodu."

Spojené štáty vyvíjali tlak na Mexiko, aby zvýšilo zadržiavanie migrantov, po tom, ako počet detí bez sprievodu, ktoré dorazili na hranicu USA, v prvom polroku 2014 prudko vzrástol na viac ako 44.500. Vlani mexické úrady zachytili takmer 36.000 detí, z nich vyše polovicu bez sprievodu. Pre porovnanie, v roku 2013 Mexiko zadržalo len 9600 detí.

Počas prvých šiestich mesiacov tohto roka zastavili v Mexiku viac než 16.000 migrantských detí zo Salvádora, Guatemaly a Hondurasu, ukazujú údaje mexickej vlády, na ktoré sa odvoláva UNICEF. Tisícom ďalších sa však stále podarí dostať do USA. V Spojených štátoch majú zadržané deti bez sprievodu zaručené pojednávanie pred imigračným súdom, avšak nemajú právo na pridelenie právneho zástupcu, konštatuje AP.

Podľa údajov UNICEF-u pritom môže to, či majú advokáta, významne ovplyvniť ich osud. Porovnanie imigračných prípadov iniciovaných v roku 2015 ukázalo, že do júna 2016 nariadili súdy vyhostenie 40 percent takýchto detí, ktoré nemali právnika, na rozdiel od len troch percent detí s právnymi zástupcami. "V prípade vyhostenia môžu niektoré z nich zabiť alebo znásilniť gangy, pred ktorými sa v prvom rade snažili utiecť," píše sa v správe.

UNICEF uvádza aj nebezpečenstvá, ktoré hrozia migrantom pri ich snahe dostať sa do USA: môžu sa stať obeťou obchodovania s ľuďmi, únosov, zločineckých organizácií alebo zomrieť v horúčave v púšti. Mnohé dievčatá sú podľa správ nútené pracovať v nevestincoch a baroch v Mexiku a Guatemale a UNICEF citoval správu organizácie Amnesty International, podľa ktorej až šesť z desiatich žien a dievčat zažije počas takejto cesty sexuálne násilie.

UNICEF dodal, že detskí migranti by nemali byť zadržiavaní a mali by mať plný prístup k zdravotnej starostlivosti a iným službám, ako aj možnosť žiť so svojimi rodinami, kedykoľvek sa to dá dosiahnuť. Je tiež potrebné riešiť príčiny migrácie, na čom Detský fond OSN s partnermi podľa správy pracuje. "Musíme pamätať na to, že deti, nech je ich štatút akýkoľvek, sú predovšetkým deťmi," uviedol Forsyth. "Máme povinnosť zachovať ich bezpečnosť v prostredí zdravia a starostlivosti."

Viac o téme: UtečenciMigrantiUSAUNICEF
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu