Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Maďarský premiér v tom má jasno: Do Európy chcú nahnať čo najviac utečencov cudzie sily!

Viktor Orbán Zobraziť galériu (2)
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Isté medzinárodné sily tvrdo pracujú na tom, aby do Európy nahnali čo najviac utečencov. Vyhlásil to v pondelok maďarský premiér Viktor Orbán, uviedla agentúra MTI. Premiér zodpovedal na interpeláciu poslancov krajne pravicovej strany Jobbik ohľadom role amerického finančníka maďarského pôvodu Georgea Sorosa, ktorého Orbán obviňuje, že stojí v pozadí prílivu migrantov.

Orbán na adresu islamu: Je možné vedľa neho žiť, ale nie s ním splynúť

Zákonodarca Márton Gyöngyösi sa pýtal, ako je teda možné, že Soros v 80. rokoch poskytol štipendiá pre takmer všetkých zakladateľov Orbánovej vládnucej strany Fidesz: "Nepovažujete za náramne pokrytecké, oportunistické a nečestné obrátiť sa proti vášmu bývalému ochrancovi?"

Orbán podľa agentúry MTI odpovedal, že nikdy nebolo tajomstvom, že demokratická opozícia proti komunistickému režimu dostávala podporu z rôznych zdrojov. Ocenil tiež, že americký finančník a filantrop Soros dokázal svojho času napomôcť k pádu komunizmu a stiahnutiu sovietskych vojsk z Maďarska, ale to nemalo nič spoločné s terajšou migračnou krízou.

"Existujú určité medzinárodné sily, ktoré pracujú na tom, aby do Maďarska a ďalších krajín Európskej únie dostali čo najviac migrantov. Bez ohľadu na minulé zásluhy je to, čo sa teraz deje, proti maďarským národným záujmom," povedal. Na adresu anketára potom dodal, že Jobbik nie je hoden nastoľovať morálne otázky voči žiadnej parlamentnej strane.

George Soros
Zobraziť galériu (2)
George Soros  (Zdroj: SITA)

Poľská televízia TVN 24 pripomenula, že Orbán - po nedávnej kritike bývalého prezidenta USA Billa Clintona na adresu Budapešti a Varšavy - tiež vyčítal Sorosovi, že štve vodcov americkej Demokratickej strany proti súčasnej maďarskej a poľskej vláde.

Maďarsko vlani vybudovalo plot na svojich južných hraniciach, aby sa uchránilo pred príchodom migrantov putujúcich cez Balkán na západ. Ešte pred postavením plotov Maďarskom prešlo na svojej ceste do bohatších západných krajín skoro 400.000 utečencov.

Veliteľ NATO v Európe to vyhlásil prvýkrát na plné ústa: Vieme, kto živí utečeneckú krízu!

Orbánova vláda trvá na tom, že migrácia je otázkou národnej zvrchovanosti, a odmieta rozdeľovanie migrantov podľa kvót medzi členské štáty Európskej únie. Orbán už vlani na jeseň obvinil Sorosa, že je spolu s prevádzačmi spoluzodpovedný za migračnú krízu tým, že financuje mimovládne organizácie pomáhajúce utečencom a podporujúce migrantom naklonenú politiku.

Viac o téme: MigrantiGeorge SorosViktor OrbánUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu