Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Maďarský parlament rozhodol o referende k utečeneckým kvótam: Otázka, ktorá môže veľa zmeniť

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Poslanci maďarského parlamentu dnes v zrýchlenom konaní rozhodnú o referende o povinnom prerozdeľovaní utečencov, informovala agentúra MTI. O zrýchlenom konaní rozhodol v pondelok zákonodarný zbor z iniciatívy vládnuceho bloku Fidesz-KDNP.

V prípade schválenia uznesenia o plebiscite sa budú môcť Maďari vyjadriť k referendovej otázke: "Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?"

Iniciatívu vypísať ľudové hlasovanie oznámil 24. februára maďarský premiér Viktor Orbán. Spôsob, pre ktorý sa vláda rozhodla, je podľa jeho vyjadrenia európsky - referendum je totiž súčasťou európskej politiky. "Kvóty by prekreslili kultúrnu a náboženskú tvár Európy. Na takéto rozhodnutie nemá mandát žiadny európsky orgán," zdôvodnil vtedy premiér.

Návrh Európskej komisie na zavedenie finančných sankcií vo výške 250.000 eur za každého odmietnutého migranta označil Orbán minulý piatok za "ranu pod pás". Dodal, že takúto sumu zarobí priemerný Maďar za 39 rokov. 

Ďalej zdôraznil, že ide o veľa: Maďarom totiž chcú vziať právo rozhodnúť o tom, s kým chcú a s kým nechcú žiť spolu. "Toto právo chcú delegovať do cudzej krajiny, niekde do nejakého mesta Brusel," formuloval ministerský predseda. Zároveň vyzval Maďarov, aby sa zúčastnili referenda proti povinným kvótam.

Parlament nariadil uskutočniť referendum k utečeneckým kvótam

Poslanci maďarského parlamentu dnes v zrýchlenom konaní schválili uznesenie, ktoré nariaďuje uskutočniť referendum o povinnom prerozdeľovaní utečencov, informovala agentúra MTI.
"Ste za to, aby Európska únia aj bez súhlasu maďarského parlamentu mohla stanoviť povinné presídlenie nemaďarských občanov do Maďarska?" znie otázka ľudového hlasovania, za ktoré hlasovalo 136 poslancov vládneho bloku Fidesz-KDNP a ultrapravicovej opozičnej strany Jobbik. Proti bolo päť nezávislých poslancov.

V zmysle schváleného uznesenia môžu náklady referenda dosiahnuť najviac 4,9 miliardy forintov (15,6 milióna eur), z čoho 500 miliónov forintov (1,6 milióna eur) bude možné čerpať zo zdrojov Národnej volebnej kancelárie (NVI). Voči uzneseniu parlamentu je podľa MTI možné do 15 dní podať sťažnosť na ústavný súd, ktorý musí o nej do 30 dní rozhodnúť. Ľudové hlasovanie v zmysle platného zákona vypisuje prezident do 15 dní tak, aby sa referendum uskutočnilo v období medzi 70. a 90. dňom po vypísaní, nie však v nedeľu.

Parlament schválil sprísnenie zákonov týkajúcich sa žiadateľov o azyl

Žiadatelia o azyl v Maďarsku dostanú nižšiu sociálnu podporu než doteraz a namiesto dvoch mesiacov budú mať nárok na pobyt v zbernom tábore len na jeden mesiac. Podľa agentúry MTI to vyplýva z úprav príslušných zákonov, ktorých návrh dnes schválili poslanci parlamentu.

Za návrh novely zákonov týkajúcich sa migrácie, ktorý predložil minister vnútra Sándor Pintér, hlasovalo 113 poslancov, 40 bolo proti a 21 sa zdržalo hlasovania. Podľa nových pravidiel bude možné zadržať migranta vráteného v rámci dublinského procesu v prípade, že v krajine, z ktorej ho vracajú do Maďarska, požiadal o azyl, ale v Maďarsku nie je žiadateľom. Cieľom tohto opatrenia je, aby sa zabezpečila účasť migranta na procese posudzovania jeho pobytu v Maďarsku.

Viac o téme: UtečenciMigrantiKvótyMaďarskoViktor OrbánFidesz-KDNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu