Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Revolučná zmena! EÚ ukázala, ako vyrieši utečeneckú krízu: Toto sa niektorým páčiť nebude!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska komisia začala dnes proces reformy spoločného európskeho azylového systému (CEAS). Priznala pritom nedostatky doterajšieho dublinského systému. Zmena systému bude však pre niektoré štáty tŕnistá, iné sa naopak z nových pravidiel tešia. Návrh reformy totiž ráta aj s možnosťou rovnomerného rozdeľovania migrantov medzi členské štáty EÚ.

Exekutíva EÚ určila celkovo päť prioritných oblastí, v ktorých sú potrebné štrukturálne zlepšenia spoločného európskeho azylového systému. Reforma je založená na spravodlivom systéme rozdeľovania žiadateľov o azyl medzi členské štáty. Ďalej si bude vyžadovať harmonizáciu azylových postupov a štandardov, aby sa vytvorili rovnaké podmienky v celej Európe. Zároveň má tento krok obmedziť motivačné faktory, ktoré vyvolávajú opatrenia na obmedzenie sekundárneho pohybu migrantov.

Doterajšie nedostatky

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans novinárom priznal, že utečenecká kríza odhalila nedostatky doterajšieho európskeho azylového systému. "Niet pochýb o tom, že tí, ktorí potrebujú ochranu, ju musia dostávať a nemali by byť nútení vkladať svoj život do rúk prevádzačov. Súčasný systém nie je udržateľný. Rôzne národné prístupy navádzajú na azylový turizmus a neregulárnu migráciu a počas prebiehajúcej krízy sme svedkami toho, že dublinské pravidlá ponechávajú priveľkú zodpovednosť na niekoľko málo členských štátoch," skonštatoval.

Prvý podpredseda EK Frans Timmermans
Zobraziť galériu (6)
Prvý podpredseda EK Frans Timmermans  (Zdroj: SITA/AP)

EÚ podľa neho potrebuje do budúcnosti nový udržateľný systém, ktorý bude založený na spoločných pravidlách, spravodlivejšom rozdelení zodpovednosti a bezpečných legálnych spôsoboch, ako poskytnúť ochranu v EÚ tým, ktorí ju potrebujú. 

Bude to len horšie

Eurokomisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos pripomenul, že mobilita ľudí bude základným znakom 21. storočia. EÚ sa musí s touto výzvou vyrovnať a preto potrebuje zriadiť účinný spoločný európsky azylový systém, ktorý bude spravodlivý voči členským štátom, občanom EÚ, migrantom a krajinám pôvodu a tranzitu. 

"EÚ bude naďalej investovať do rozvoja svojej pracovnej sily a riešiť nezamestnanosť, musí však takisto podporiť legálne a bezpečné spôsoby, ako ľudia môžu prísť do EÚ, či už s cieľom získať ochranu alebo pracovať," uviedol Avramopulos. Dodal, že Európa potrebuje pritiahnuť zahraničné talenty, aby podporila svoj hospodársky rast. 

Eurokomisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos
Zobraziť galériu (6)
Eurokomisár pre migráciu a vnútorné záležitosti Dimitris Avramopulos  (Zdroj: SITA/AP)

Avramopulos zároveň priznal, že rozmanitosť je čoraz viac určujúcim prvkom mnohých komunít a miest v krajinách EÚ, čo by mali Európania prijať a premeniť to na príležitosť prostredníctvom inovačných integračných politík. Masová migrácia a nekontrolovaný prílev migrantov a žiadateľov o azyl podľa EK zaťažuje nielen azylové systémy členských štátov, ale aj spoločný európsky systém ako celok.

5 PRIORÍT ZLEPŠENIA

  1. Prvou prioritou je vytvoriť udržateľný a spravodlivý systém na určenie členského štátu zodpovedného za jednotlivých žiadateľov o azyl. S cieľom lepšie sa vyrovnať s vysokým počtom prichádzajúcich a zabezpečiť spravodlivé rozdelenie zodpovednosti by EK mohla navrhnúť zmenu dublinského nariadenia: buď jeho zefektívnením a doplnením o nápravný mechanizmus na zabezpečenie rovnomerného rozdeľovania alebo formou prechodu na nový systém založený na distribučnom kľúči.
  2. Druhá priorita je obmedziť azylový turizmus. Komisia chce navrhnúť ďalšiu harmonizáciu azylových postupov, aby sa zabezpečilo humánnejšie a rovnaké zaobchádzanie v celej EÚ a obmedzili sa faktory, ktoré priťahujú ľudí do malého počtu členských štátov. 
  3. Do tretice je snaha zabrániť sekundárnemu pohybu migrantov v rámci EÚ. S cieľom predísť narúšaniu dublinského systému a azylovej turistike, by EK mohla navrhnúť opatrenia, ktoré by odrádzali od neregulárneho sekundárneho pohybu a sankcionovali ho. Určité práva by mohli byť podmienené registráciou, odberom odtlačkov prstov a pobytom v krajine EÚ, do ktorej bol žiadateľ pridelený. 
  4. K reformným opatreniam patrí aj nový mandát Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO). Komisia by mohla navrhnúť zmenu mandátu EASO tak, aby mohol zohrávať novú úlohu v oblasti vykonávania politiky, ako aj výraznejšiu operačnú úlohu v rámci mechanizmu prerozdeľovania migrantov. Mal by sa tiež zapojiť do monitorovania toho, či členské štáty dodržiavajú azylové predpisy EÚ, a tiež do identifikácie opatrení na odstránenie nedostatkov a kapacít na prijímanie operačných opatrení v naliehavých situáciách.
  5. Nakoniec reformný plán EK navrhuje posilniť Automatizovaný európsky systém identifikácie odtlačkov prstov (Eurodac). Komisia by mohla navrhnúť úpravu systému Eurodac a rozšírenie jeho účelu, aby sa uľahčil boj proti neregulárnej migrácii, lepšie uchovávanie a výmena odtlačkov prstov a podpora pri návrate migrantov bez nároku na azyl.

Revolučná zmena! EÚ ukázala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Nezabúdajme na ľudské práva

Agentúra EÚ pre základné práva (FRA) oznámila, že vytvorenie zoznamu bezpečných krajín pôvodu migrantov na úrovni celej Európskej únie musí hlavne brať ohľad na dodržiavanie základných ľudských práv. Podľa stanoviska povedie takýto zoznam k zlepšeniu riadenia celkového procesu spracovania žiadostí o azyl, čo však bude možné len pri dodržaní ďalších opatrení európskej azylovej politiky a tiež opatrení na budovanie kapacít pre lepšie riadenie vonkajších hraníc únie.

"Zoznam EÚ s bezpečnými krajinami pôvodu môže pomôcť únii čeliť migračnej kríze, ale len dovtedy, kým to bude v súlade so základnými právami. Je nevyhnutné, aby každý migrant, ktorý čelí nedobrovoľnému návratu, mal možnosť napadnúť akýkoľvek aspekt týkajúci sa jeho bezpečnosti," uviedol riaditeľ FRA Michael O'Flaherty.

Podľa jeho slov je z pohľadu základných práv existencia celoeurópskeho zoznamu bezpečných krajín pôvodu legitímna, tento zoznam však musí byť vytvorený a aplikovaný tak, aby tieto základné práva boli rešpektované. O'Flaherty zdôraznil, že právo na poskytnutie azylu nesmie byť predmetom "kupčenia".

Utečenci na ostrove Chios.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Bezpečné krajiny pôvodu sú krajiny štátnej príslušnosti žiadateľov o azyl, v ktorých nehrozí ich prenasledovanie. Členské štáty EÚ zostavujú zoznam týchto krajín so zámerom urýchliť azylové procedúry. Tieto zoznamy sa však líšia od krajiny ku krajine a členské štáty majú potom rôzny prístup k vybavovaniam žiadostí o azyl z týchto krajín.

Slovákom sa to páčiť nebude

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa proti zámeru EK prevziať azylovú politiku, ktorú dnes vykonávajú jednotlivé členské štáty, stavia negatívne. Plánom EK podľa liberálov chýba potrebný realizmus, upozorňujú tiež na rozpor s princípom subsidiarity a s existujúcou zmluvnou bázou. Predseda SaS Richard Sulík zdôraznil, že do výlučnej jurisdikcie EK nespadá žiadne územie Európskej únie.

"EK preto nemôže sama rozhodovať o tom, koho a aký počet utečencov jednotlivé členské štáty únie na svoje územie prijmú," vysvetlil Sulík. Poukázal na to, že potenciálnymi žiadateľmi o azyl sa môže stať približne 150 až 200 miliónov ľudí v Ázii a Afrike, ktorí sú priamo ohrození ozbrojenými konfliktami. "Je nemysliteľné, aby Európa tento nápor zvládla," skonštatoval Sulík, pričom upozornil na riziko prudkého nárastu popularity extrémistov a k rozvratu exitujúcej politickej a spoločenskej štruktúry Európy.

Revolučná zmena! EÚ ukázala,
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Výzva pre Európsku úniu preto podľa SaS nespočíva v posilnení legálnych ciest utečencov do EÚ, tak ako to formuluje EK. "Naopak, treba podporovať riešenia a aktivity, ktoré budú viesť k zastaveniu konfliktov vo svete, k výraznej podpore bezpečných štátov, ktoré na svojom území poskytli útočisko utečencom, k dôkladnej ochrane vonkajších hraníc EÚ či k návratu utečencov, ktorí sa už nachádzajú v EÚ a nesplnili podmienky na udelenie azylu alebo sa nachádzajú v režime dočasného útočiska," špecifikoval tímlíder strany SaS pre zahraničnú politiku Martin Klus.

Viac o téme: BruselEurópska komisiaReforma azylového systému
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu