Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lídri EÚ a Turecko dosiahli novú migračnú dohodu: Takto ju zhodnotil Fico!

Summit v Bruseli Zobraziť galériu (7)
Summit v Bruseli (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia a Turecko dospeli dnes k dohode, ktorá má zastaviť prílev migrantov cez Egejské more do krajín EÚ. Dohoda oficiálne vstúpi do platnosti v nedeľu 20. marca.

Predseda Európskej rady Donald Tusk, ktorý predsedal dvojdňovému summitu lídrov EÚ, ocenil, že táto dohoda bola prijatá jednomyseľne, tak zo strany všetkých 28 členských krajín únie, ako aj zo strany tureckého premiéra Ahmeta Davutogla.

Niektorí lídri EÚ migračnú dohodu označili za dokument, ktorý môže zmeniť "pravidlá hry" v oblasti nelegálnej migrácie. Litovská prezidentka Dalia Grybauskaite však po skončení summitu reagovala opatrnejšie, keď sa vyjadrila, že "skúška implementácie dohody začína v nedeľu".

Dohoda v číselnom vyjadrení znamená presídlenie 72.000 sýrskych utečencov z tureckého územia do krajín únie. Turecko výmenou za súhlas s dohodou očakáva od Bruselu rýchlejšie vyplácanie troch miliárd eur dohodnutých v rámci takzvaného akčného plánu a tiež dodatočnú finančnú pomoc, ak sa táto suma - určená pre sýrskych utečencov v Turecku - vyčerpá do konca roku 2018.

Dosiahnutá dohoda predvída liberalizáciu krátkodobých trojmesačných víz do EÚ pre občanov Turecka, ak ich krajina do konca júna splní sériu technických kritérií.

V oblasti urýchlenia prístupových rokovaní o členstve Turecka v EÚ sa premiéri dohodli na tom, že bude otvorená prístupová kapitola o finančných a rozpočtových opatreniach, ktoré nepatrí medzi "sporné" kapitoly.

Nelegálnym migrantom sa neoplatí cestovať z Turecka do Grécka

Dohoda medzi Európskou úniou a Ankarou, ku ktorej sa dospelo po dvojdňovom rokovaní, vysiela podľa slovenského premiéra Roberta Fica jednoznačný signál nelegálnym migrantom, že sa im neoplatí cestovať z Turecka do Grécka. Vyhlásil to dnes po skončení summitu EÚ v Bruseli.

Návratová politika začne platiť od nedele 20. marca. Na jej základe všetci noví nelegálni migranti, ktorí sa po tomto dátume dostanú na grécke ostrovy z Turecka, tam prejdú registráciou. Pokiaľ nepožiadajú o azyl, prípadne ho nezískajú, sa vrátia späť do Turecka.

Lídri EÚ a Turecko
Zobraziť galériu (7)

Za každého takto vráteného Sýrčana Európska únia prijme jedného Sýrčana z tureckých utečeneckých táborov. Toto presídľovanie je pre členské štáty únie dobrovoľné, maximálny strop je stanovený na 72.000 miest. Ak by sa prekročil, dohoda sa prehodnotí.

"Všetkých prípadných kritikov ubezpečujeme, že celý proces bude v súlade s európskym a medzinárodným právom," zdôraznil Fico.

EÚ a Turecko sa dohodli na migračnej dohode, ktorá má zastaviť toky utečencov

Posledným potrebným krokom bol súhlas tureckého premiéra Ahmeta Davutogla, s ktorým sa dnes lídri stretli v Bruseli.

Lídri EÚ a Turecko
Zobraziť galériu (7)

Novú dohodu pred jej prijatím kritizovali ľudskoprávni aktivisti kvôli ustanoveniam predpokladajúcim možnosť hromadného presídľovania utečencov. Európska komisia i šéf Európskej rady pred summitom upozornili, že všetky žiadosti o azyl budú posudzované individuálne s možnosťou odvolať sa.

Lídri EÚ a Turecko
Zobraziť galériu (7)

Dohoda predpokladá presídlenie 72.000 sýrskych žiadateľov o azyl podľa schémy 1:1, teda že za každého nelegálneho sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov bude presídlený priamo z Turecka jeden občan Sýrie s nárokom na medzinárodnú ochranu.

EÚ tvrdí, že tento krok je kľúčom pre zastavenie kriminálnikov pašujúcich ľudí cez Egejské more.

Lídri EÚ a Turecko
Zobraziť galériu (7)

Únia chce čo najrýchlejšiu realizáciu tejto dohody, hovorí sa o termíne 20. marca. Program výmeny jeden za jedného prestane platiť po dosiahnutí hranice 72.000 presídlených utečencov, pričom nepôjde o nové záväzky pre národné vlády, ale o schémy prerozdeľovania a presídľovania migrantov prijaté ešte vlani.

Dosiahnutie konsenzu potvrdil prostredníctvom Twitteru aj český premiér Bohuslav Sobotka. "Dohoda s Tureckom schválená. Všetci nelegálni migranti, ktorí dorazia do Grécka z Turecka, počínajúc 20. marcom, budú vrátení," napísal Sobotka. 

Lídri EÚ a Turecko
Zobraziť galériu (7)

Dokument však zatiaľ nepodpísal turecký premiér Davutoglu, ktorý o jeho konečnom znení rokuje s lídrami EÚ priamo v Bruseli. Podľa jeho slov Ankara považuje za hlavný problém osud troch miliónov sýrskych utečencov, ktorí sa nachádzajú na tureckom území. Turecko sa tiež usiluje získať bezprecedentné ústupky v oblasti posilnenia vzťahov s EÚ.

EÚ vyzvala Albánsko, aby zamedzilo nelegálnej migrácii svojich občanov

Eurokomisár Dimitris Avramopulos požiadal dnes Albánsko, aby spravilo viac na obmedzenie nelegálneho prisťahovalectva svojich občanov do krajín EÚ. Informovala o tom dnes agentúra AP. 

Avramopulos - komisár Európskej únie pre migráciu, vnútorné záležitosti a občianstvo - počas svojej návštevy v albánskej metropole Tirana hovoril najmä o utečeneckej kríze v regióne. Albánsko zároveň vyzval na to, aby popracovalo na účinnejšej ochrane svojich hraníc a tiež na informačnej výmene s členskými štátmi Európskej únie. Do tých môžu Albánci cestovať bez víz už od roku 2010. 

O azyl v krajinách EÚ požiadalo len vlani približne 66.000 Albáncov, väčšina z ktorých zamierila do Nemecka. Tam ich o azyl minulý rok požiadalo asi 55.000, čím sa stali štvrtou najpočetnejšou skupinou azylantov. Predstihli ich už len Sýrčania, Afganci a Iračania.

Avramopulos dodal, že Európska komisia čoskoro pridá Albánsko na zoznam takzvaných bezpečných krajín pôvodu. Vďaka tomu bude veľmi nepravdepodobné, že by takýmto žiadateľom krajiny EÚ azyl skutočne udelili.

Áder po schôdzke s Dudom: V4 napomohla EÚ k vytriezveniu v otázke migrácie

Vyšehradská štvorka (V4) výrazne napomohla k tomu, aby Európska únia vytriezvela v otázke migračnej krízy. Vyhlásil to dnes maďarský prezident János Áder na tlačovej konferencii v Budapešti po schôdzke s poľským prezidentom Andrzejom Dudom.

Podľa Ádera dnes už nikto nespochybňuje tvrdenie, že migračná kríza nie je iba humanitárnou otázkou, ale súčasne aj trestnoprávnym a národno-bezpečnostným problémom, uviedla agentúra MTI.

"Dnes je už každému v európskych politických kruhoch zrejmé, že hranice Európy treba chrániť," dodal Áder.

Podľa poľského prezidenta je migračná kríza v súčasnosti najvážnejším problémom, ktorý je potrebné vyriešiť. "Ak sa nezrodia konkrétne rozhodnutia, potom sa kríza bude iba ďalej prehlbovať," zdôraznil Duda.

"Otáľanie (Európy) spôsobilo, že na účty prevádzačov pribudli ťažké miliardy, pretože v dnešnom svete je žiaľ obrovským obchodom priživovať sa na osude nešťastných ľudí. Prevádzači evidentne urobia všetko pre to, aby našli nové trasy," poznamenal Áder, podľa ktorého je nutné, aby EÚ bezodkladne konala.

Podľa jeho slov dnes už o riešení migračnej krízy musia uvažovať aj krajiny mimo únie. K financovaniu starostlivosti o utečencov, potom i obnovy dotknutých regiónov, by mali prispieť aj Spojené štáty a bohaté arabské krajiny.

"Je dôležité, aby bezpečnosť schengenského priestoru v Európe bola zachovaná. To je možné iba v prípade, ak EÚ prijme konkrétne a rozhodné opatrenia," konštatoval poľský prezident. Za dôležité kroky označil posilnenie vonkajších hraníc únie, poskytnutie finančnej pomoci Grécku a podpora krajinám, v ktorých sú tábory s utečencami zo Sýrie, ale aj potlačenie prevádzačstva.

Viac o téme: Summit EÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu