Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Grécky minister ostro kritizuje utečenecký tábor: Šokujúce prirovnanie k nacizmu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

ATÉNY - Grécky minister vnútra Panajotis Kurumblis prirovnal dnes podmienky v preplnenom utečeneckom stanovom tábore Idomeni na hraniciach s Macedónskom ku koncentračnému táboru. Utrpenie, ktoré tam prežívajú migranti, má podľa neho na svedomí politika zatvorených hraníc uplatňovaná niektorými európskymi krajinami.

"Neváham povedať," citovala Kurumblisa agentúra AP, že tábor v Idomeni je moderná verzia nacistického koncentračného tábora Dachau v Nemecku.

Minister dnes počas návštevy Idomeni povedal, že súčasná situácia je výsledkom "logického zatvorenia hraníc" krajinami, ktoré odmietajú týchto utečencov prijímať.

V Grécku uviazlo vyše 46.000 migrantov po tom, ako Rakúsko a celý rad balkánskych krajín prestali púšťať na svoje územie utečencov, ktorí dorazili do Grécka z Turecka a chcú sa dostať do bohatých krajín EÚ na západe a severe kontinentu.

Grécko chce, aby sa utečenci premiestnili z Idomeni do organizovaných táborov.

Nemecký Červený kríž dnes uviedol, že vysiela do gréckeho pohraničného mestečka Idomeni mobilnú lekársku stanicu, ktorá bude poskytovať uviaznutým migrantom svoje služby. 

Táto "klinika" môže poslúžiť až 10.000 ľuďom a budú ju spoločne prevádzkovať Nemecký Červený kríž a Fínsky Červený polmesiac. Červený kríž v dnešnom vyhlásení uviedol, že klinika bude pracovať od budúceho týždňa a predbežne plánujú jej činnosť na štyri mesiace.

Viac o téme: GréckoPanajotis Kurumblis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu