Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Merkelová: Integrácia nie je pre utečencov v Nemecku možnosťou, ale povinnosťou,

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Integrácia nie je pre utečencov v Nemecku možnosťou, ale povinnosťou, zdôraznila dnes spolková kancelárka Angela Merkelová na záverečnom podujatí predvolebnej kampane jej Kresťanskodemokratickej únie (CDU) pred nedeľňajšími krajinskými voľbami v Bádensku-Württembersku v tamojšom Haigerlochu.

Šéfka spolkovej vlády vo vystúpení pred asi 1400 prítomnými zdôraznila, že tí z utečencov, žiadateľov o azyl, ktorí integráciu odmietajú, "si pomýlili krajinu". Angela Merkelová však nezabudla zdôrazniť popri potvrdení svojho politického kurzu v migračnej politike ani fakt, že trestné činy cudzincov neslobodno zamiesť pod koberec. Za šokujúce označila, že po silvestrovskej noci, v priebehu ktorej došlo k obťažovaniu žien, sexuálnym útokom a krádežiam, vznikol na istý čas dojem, ako by sa o tejto trestnej činnosti nesmelo hovoriť.

Na margo plánovanej dohody Európskej únie a Turecka sa Merkelová vyjadrila, že nerozumie, prečo treba diskutovať o požadovaných šiestich miliardách eur. Každý vidí, že súčasná situácia vyžaduje od Ankary podstatne väčšie náklady a navyše je pravdepodobné aj pre utečencov výhodnejšie riešenie ich problémov v spolupráci s krajinou polmesiaca, konštatovala v zdôvodnení. Informácie priniesli tlačové agentúry DPA a MTI.

Podľa názoru Angely Merkelovej nebolo omylom ani vlaňajšie septembrové vyjadrenie, ktoré predznamenalo značný prílev migrantov na starý kontinent, pretože, ako formulovala, "v živote sú situácie, ako tá v jeseni, v ktorých nemožno viesť dlhé zásadné diskusie". O to dôležitejšie je povedať hospodárskym migrantom, že by mali Nemecko opäť opustiť, a to by sa malo udiať rýchlo, dodala líderka CDU a šéfka spolkovej vlády v jednej osobe.

Viac o téme: Angela MerkelováMigračná krízaIntegácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu