Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Migranti sú frustrovaní, situáciu zobrali do vlastných rúk: Cesta späť do ich krajiny

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

AALEN - Okolo 3000 migrantov sa v súčasnosti každý mesiac vracia z Nemecka späť do Iraku, pričom ich počet má zvyšujúci sa trend. Uviedla to dnes nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorú citovali nemecké médiá, ako aj agentúra Reuters.

Mnohí z týchto ľudí žijú v dočasných táboroch a sú frustrovaní zdĺhavým procesom udeľovania azylu. Krajina totiž nedokáže vybaviť všetky žiadosti o azyl po tom, ako do Nemecka minulý rok dorazilo vyše milióna migrantov. 

"Momentálne sa do Iraku každý mesiac vracia 3000 osôb", mnohí z nich k príbuzným, ktorí žijú v mestách oslobodených už spod nadvlády Daeš, odznelo z Merkelovej úst počas mítingu v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko. 

V regionálnych voľbách v spomínanej spolkovej krajine 13. marca pozorovatelia nevylučujú, že by Zelení mohli získať dokonca viac hlasov v tejto bašte Kresťanskodemokratickej únie (CDU) Angely Merkelovej. Stalo by sa tak vlastne po prvý raz od roku 1952, čo by tu CDU prišla o výsadné postavenie. Ďalším politickým subjektom na vzostupe nielen v tejto časti Nemecka je euroskeptická a protiimigračná opozičná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorej prieskumy verejnej mienky predpovedajú zisk okolo 11 percent hlasov. Voliči budú v spomínaný deň rozhodovať o zložení krajinských parlamentov aj v dvoch ďalších nemeckých spolkových krajinách. 

Nemecko vrátilo minulý týždeň do Albánska 806 žiadateľov o azyl

Nemecko vrátilo v minulom týždni do Albánska až 806 neúspešných žiadateľov o azyl. Uviedlo to vo štvrtok nemecké veľvyslanectvo v Tirane, citovala ho agentúra AP. Veľvyslanectvo tiež vyhlásilo, že v tomto roku bolo z Nemecka dohromady deportovaných už približne 3400 Albáncov, pričom celkovo ich tam požiadalo vlani o azyl asi 55.000. 

Albánci patrili v minulom roku k štvrtej najväčšej skupine žiadateľov o azyl v Nemecku. Predstihli ich len Sýrčania, Afganci a Iračania. O azyl v Nemecku sa vlani uchádzali tiež mnohí občania ďalších krajín ležiacich na západe Balkánu, napríklad Kosovčania, Srbi, Bosniaci či Macedónčania. Tieto krajiny však Berlín považuje za bezpečné a nepredpokladá, že by ich občanom hrozila akákoľvek perzekúcia, ktorá by ich oprávňovala na získanie azylu. 
 

Viac o téme: UtečenciMigrantiAngela Merkelová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu