Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Turecko zlyháva v boji proti migrácii, tvrdí Kaliňák: Dohoda s nimi príliš pripomína obchod

Robert Kalińák
Robert Kalińák (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Ministri vnútra EÚ sa dnes v Bruseli zaoberali technickými detailmi dohody o riešení migračnej krízy medzi Bruselom a Ankarou, o ktorej v pondelok rokovali najvyšší lídri na summite EÚ-Turecko. Uviedol to minister vnútra SR Robert Kaliňák.

Kaliňák po prvej časti zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti zdôraznil, že sú členské krajiny únie, ktoré majú problém s niektorými bodmi navrhovanej dohody. Je to napríklad urýchlená vízová liberalizácia pre občanov Turecka či oblasť dodržiavania ľudských práv pri napĺňaní schémy jeden za jedného; tá predpokladá, že za každého sýrskeho utečenca vráteného z gréckych ostrovov do Turecka si krajiny EÚ zoberú sýrskeho migranta z Turecka. 

Minister priznal, že tu môžu nastať určité ťažkosti v oblasti dodržiavania ľudských práv, lebo utečencov ktorí sa ocitnú na ostrovoch, nemožno násilím odvliecť naspäť do Turecka. "Je dôležité, že balkánska cesta sa aj pri spolupráci Českej republiky a Slovenska do určitej miery uzavrela. Teraz hlavný kotol vzniká v Grécku," uviedol Kaliňák. 

Podľa jeho názoru sa v tejto súvislosti dá len ťažko hovoriť o utečencoch pred vojnou, keď sa títo snažia utiecť z Grécka ako krajiny EÚ do Macedónska, ktoré nie je členom únie. To podľa neho spochybňuje skutočnosť, že ide o úprimných žiadateľov o azyl, utekajúcimi pred vážnym ohrozením života.

Minister vnútra SR ocenil návrh Európskej komisie, že sa treba vrátiť k normálnemu fungovaniu schengenskej zóny. Je to podľa neho ambiciózny plán, kde zrejme zavážila aj možnosť mnohomiliardových strát v európskej ekonomike, ak by došlo k zániku Schengenu. Normálne obnovenie režimu na vnútorných hraniciach EÚ je podľa jeho slov závislé od pokroku pri vytváraní spoločnej európskej pobrežnej a pohraničnej stráže.

"Každý hovorí, že dohoda s Tureckom je dobrá, ale je iba na začiatku," komentoval minister rodiacu sa dohodu medzi EÚ a Tureckom. Podľa jeho slov treba s tureckou stranou ešte vyjednať podmienky týkajúce sa pravidiel rešpektovania readmisných zmlúv a štátnych hraníc. "To, koľko ľudí príde na grécke ostrovy, je závislé hlavne od Turecka - koľkých tam pustí, toľkí tam prídu," povedal v tejto súvislosti Kaliňák. 

EÚ by podľa neho mala viac investovať do utečeneckých táborov, v ktorých žijú Sýrčania, a vysvetliť im, že nemá význam absolvovať cestu do Európy, pretože budú vrátení naspäť. "Už to príliš pripomína obchodnú zmluvu a nie zmluvu, kde by sme mali rešpektovať svoje záväzky. Turecko, ktoré sa chce priblížiť EÚ a chce otvorenie ďalších prístupových kapitol, musí si intenzívnejšie plniť svoje záväzky. A bránenie migrácii je jedna z kapitol, kde nielen Grécko, ale ani Turecko si svoje úlohy neplní," skonštatoval Kaliňák. 

Minister označil za dobré, že sa hľadá dohoda s Tureckom a uzavretie balkánskej cesty je podľa neho dobrým predpokladom, aby únia tohoročnú migráciu zvládla lepšie. V súvislosti so zlepšovaním počasia sa však bude opäť otvárať cesta pre migrantov na talianske ostrovy, čo pre EÚ bude znamenať nové výzvy.

Viac o téme: Robert Kalińák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu