Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Grécko poskytne prístrešie pre desaťtisíce utečencov: Zúfale Calais prosí o pomoc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécko do budúceho týždňa poskytne prístrešie 30.000 utečencom, oznámil dnes hovorca gréckej vlády Jorgos Kyritsis. Grécko bolo hlavnou vstupnou bránou pre vyše milión ľudí, ktorí sa už dostali do Európy z Turecka, utekajúc pred ozbrojenými konfliktmi na Blízkom východe a v iných častiach sveta.

"Pätnásteho marca budeme mať kapacity pre najmenej 37.400 ľudí - v porovnaní s počtom 30.000, ku ktorému sme sa zaviazali," povedal Kyritsis.  

V rámci plánu EÚ, dohodnutom vlani, sa Grécko zaviazalo, že do konca roka 2015 otvorí prijímacie strediská pre 30.000 utečencov a OSN poskytne miesta pre ďalších 20.000. 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová v rozhovore zverejnenom v sobotu uviedla, že Grécko by malo urýchlene splniť svoj sľub a ubytovať 50.000 utečencov. Európska únia by mala podľa nej pomôcť Aténam s touto úlohou, píše Reuters. Kyritsis k tomu povedal, že plán OSN mešká. 

Obyvatelia Calais žiadajú vládu, aby im pomohla s dôsledkami migračnej krízy

Niekoľko stoviek obyvateľov a podnikateľov z francúzskeho prístavného mesta Calais pricestovalo dnes do Paríža, aby protestovali proti negatívnemu vplyvu migračnej krízy na ich bežný život, miestnu ekonomiku i povesť mesta. 

Demonštranti z Calais, ktorých väčšina vlastní tamojšie malé prevádzky alebo v nich pracuje, sa do Paríža prepravili desiatimi autobusmi. Dnes ráno sa v Paríži stretli s ministrom financií Michelom Sapinom, neskôr by ich v Elyzejskom paláci mali prijať aj predstavitelia prezidentskej kancelárie.

Občania z Calais už dlhší čas upozorňujú, že slum pod názvom Džungľa, ktorý postupne vyrástol na predmestí prístavného mesta, vážnym spôsobom poškodil aktivity miestnych podnikateľov a obchodníkov. 

V tejto súvislosti člen delegácie David Sagnard vysvetlil, že ich cieľom je vymôcť si od vlády garancie zníženia daní vo sfére ich podnikania, aby sa tak v meste podporila ekonomická aktivita i zamestnanosť. Len v sektore stravovania v meste totiž za posledné mesiace klesli tržby o 30-40 percent s porovnaní s priemerom.

Ako informoval francúzsky denník Le Figaro, delegácia z Calais chce na ministerstve zahraničných vecí predostrieť návrh na spustenie kampane na propagáciu mesta na podporu cestovného ruchu. Calais totiž prišlo aj o obvyklých turistov z Británie, pre ktorých bolo ľahko dosiahnuteľnou a obľúbenou destináciou.

Aj samotní demonštranti sa dnes snažia nalákať Parížanov na krásy svojho mesta. Po uliciach francúzskej metropoly totiž chodili v tričkách s nápisom "J'aime Calais" a rozdávali ich aj okoloidúcim spolu s propagačnými letákmi. "Pomôžte nám, naše mesto nie je džungľa, ktorú vidíte v televízii," uviedol jeden z občanov Calais.

Začiatkom marca úrady pristúpili k demolácii časti tábora, čo však vyvolalo ostré protesty jeho obyvateľov. Niekoľkí z nich svoje prístrešky nechceli opustiť, iní si na protest zašili ústa. Vysťahovaných migrantov premiestňovali do neďalekého tábora, ktorý je od prístavu ďalej. Podľa nedávnych správ médií by sa tam mali nachádzať vyhrievané obytné kontajnery.

Akcia úradov nasledovala po tom, čo súd rozhodol, že provizórne obydlia možno zlikvidovať, ale nie spoločné početné priestory využívané ako modlitebne, školy či knižnica.

Tábor v Calais na severe Francúzska existuje už dlhé roky. Z prístavu totiž odchádzajú trajekty a plavia sa cez Lamanšský prieliv do Británie, alebo sa do ostrovnej krajiny dá dostať aj vlakom cez Eurotunel. Situácia v tábore v Calais je však zdrojom veľkého bezpečnostného napätia, pretože tam teraz žije až približne 4000 migrantov.

Viac o téme: GréckoFrancúzskoCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu