Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Veliteľ NATO v Európe to vyhlásil prvýkrát na plné ústa: Vieme, kto živí utečeneckú krízu!

Philip Breedlove Zobraziť galériu (4)
Philip Breedlove (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Rusko používa migráciu ako zbraň v kampani na rozšírenie svojho vplyvu v Európe, prehlásil to dnes v brannom výbore amerického Senátu vrchný veliteľ síl NATO v Európe generál Philip Breedlove. Zároveň dodal, že teroristi, zločinci a zahraniční žoldnieri sú každodennou súčasťou prílevu migrantov do Európy. Maskujú tak svoje pohyby a zvyšujú riziko potenciálnych útokov.

Známy finančník tvrdí: Putin je horší ako Daeš. Rusko súperí s EÚ, kto skôr padne

Rusko a Asad zneužívajú migráciu ako zbraň proti európskym štruktúram v snahe podlomiť európske odhodlanie, varoval generál. Odkázal na užívanie ruských neriadených striel, ktoré nemajú vojenský význam a terorizujú len civilistov. Jediným cieľom týchto zbraní je podľa Breedlova "vyhnať ľudí na cestu" a vytvárať problémy ostatným štátom. "Nemôžem nájsť iný dôvod," dodal.

Podľa údajov Európskej únie počet ľudí utekajúcich do Európy v januári a februári, potom, čo Rusko začalo v septembri svoje letecké útoky v Sýrii, dosiahol 131-tisíc, čo je oveľa vyššie číslo ako za rovnaké obdobie minulého roka. Neexistujúca dohoda viedla k jednostrannému uzatvoreniu hraníc a nahromadeniu 30-tisíc ľudí v Grécku, takže vznikajú obavy z humanitárnej krízy. Humanitárne organizácie hovoria, že ak nedôjde k zmene do konca mesiaca, tento počet sa zvýši na 70 až 100-tisíc.

Na grécko-macedónskych hraniciach uviazlo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ruská kampaň tiež podnietila Turecko, aby uzavrelo svoje hranice so Sýriou a zablokovalo desaťtisíce utečencov na druhej strane. Tureckí diplomati však hovoria, že ruská podpora sýrskeho prezidenta Asada pri dobývaní mesta Aleppo (Halab) môže znamenať príchod až stoviek tisíc ľudí, čo vytvára "bezpečnostnú nočnú moru".

Norbert Roettgen, nemecký poslanec, ktorý predsedá v Bundestagu výboru pre zahraničné veci, nedávno pre EUobserver povedal, že utečenecká kríza bola pre Rusko "vítaným vedľajším účinkom" vojny v Sýrii.

Medzi migrantmi sú teroristi a kriminálnici

"Zločinci, teroristi a vracajúci sa cudzí žoldnieri zreteľnou súčasťou každodennej utečeneckej vlny do Európy," citovala amerického generála agentúra AP. Podnecovanie utečeneckého exodu vyhovuje ruským plánom rozdeľovať NATO a Európsku úniu. Situáciu podľa Breedlova zhoršuje odpor miestnych nacionalistov v európskych krajinách, ktorý môže vyvolať násilnosti.

Extrémistická skupina Daeš sa v rámci migračnej vlny "šíri ako rakovina" a volí európsku cestu s ohľadom na minimálny odpor. Ohrozuje tak bezpečnosť európskych národov aj Spojených štátov, povedal Breedlove. Na otázku senátorov, či sa Daeš bude infiltrovať do radov blízkovýchodných migrantov, generál odpovedal: "Myslím, že to robí už dnes."

Ilusutračné foto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Obavy tlmočené Breedlovom už v USA viedli k snahám obmedziť zákonom počty sýrskych a irackých prisťahovalcov mieriacich do krajiny, uviedla agentúra Reuters. Zákon schválený už Snemovňou reprezentantov ukladal FBI, aby vykonávala previerky a kontroly každého prisťahovalca z týchto krajín, než vstúpi do USA.

Senát ale v januári zákon zablokoval s argumentom, že je dôsledkom výzvy problematického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa k zastaveniu všetkej moslimskej migrácie. Trump v nominačnej kampani vyhlásil, že na americkú pôdu by nemal vstúpiť žiadny moslimský prisťahovalec.

Veliteľ NATO v Európe
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: http://www.thinkstockphotos.com/)

Rusi sa proti obvineniam bránia

Breedlove uviedol, že utečenecká taktika Ruska je súčasťou širšej stratégie na obnovenie vplyvu sovietskej éry. Rusko chce pomocou starých a nových konfliktov v Arménsku, Gruzínsku, Moldavsku a na Ukrajine donútiť svojich susedov k poslušnosti. "Nesmieme dovoliť, aby ruské akcie v Sýrii slúžili ako strategické rozptýlenie, ktoré vedie medzinárodné spoločenstvo k tomu, aby dalo tichý súhlas k akceptovaniu situácie na Ukrajine ako "nového normálu"," povedal.

Ruský diplomat Konstantin Dolgov v dnešnom vyhlásení oponoval, že utečenecká kríza je "prirodzeným výsledkom nezodpovedného a krátkozrakého zásahu západných krajín do vnútorných vecí suverénnych štátov na Strednom východe".

Viac o téme: Philip Breedlove
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu