Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Európa je na pokraji humanitárnej krízy: V Grécku sa hromadia tisíce utečencov, varuje OSN

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) dnes varoval, že Európa stojí na pokraji humanitárnej krízy v súvislosti so situáciou v Grécku, kde po sprísnení hraničných kontrol a obmedzení na takzvanej balkánskej trase uviazlo už vyše 20.000 migrantov.

UNHCR podľa svojho hovorcu Adriana Edwardsa odhaduje, že v noci nadnes sa v Grécku nachádzalo približne 24.000 migrantov, ktorí potrebovali ubytovanie. Približne 8500 uviazlo pri gréckej obci Idomeni ležiacej neďaleko hraníc s Macedónskom, z toho 1500 muselo stráviť minulú noc pod holým nebom. 

Situácia migrantov čakajúcich v Grécku sa zhoršuje: nemajú dostatok potravín, vody, hygienických potrieb a vhodného prístrešia. Úmerne tomu medzi nimi narastá napätie, čo vedie k násilnostiam a hrá do karát gangom prevádzačov, píše sa vo vyhlásení zverejnenom na webovej stránke UNHCR. 

"Európa je na pokraji humanitárnej krízy, ktorú si spôsobila z veľkej časti sama. V už aj tak ťažko skúšanom Grécku sa rapídne hromadia ľudia. Jednotlivé vlády navzájom nespolupracujú napriek tomu, že už dosiahli dohody vo viacerých oblastiach, a krajina za krajinou zavádza nové hraničné reštrikcie," povedal hovorca UNHCR na dnešnom tlačovom brífingu v Ženeve. 

Prílev nových migrantov, prichádzajúcich do Európy na člnoch cez Stredozemné more, sa počas zimy spomalil, avšak stále zostáva relatívne vysoký. Počas januára a februára dorazilo do Európy po mori celkovo 131.724 migrantov, z toho 122.637 sa doplavilo do Grécka. Od začiatku roka zahynulo počas riskantných plavieb do Európy 410 migrantov.

Viac o téme: KrízaGréckoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu