Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Grécku uviazli tisícky utečencov: Po demonštráciach im otvorili cestu ďalej do Európy

Utečenci protestujú pri macedónskych hraniciach
Utečenci protestujú pri macedónskych hraniciach (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Macedónsko dnes znova otvorilo svoju hranicu s Gréckom pre časť irackých a sýrskych migrantov.

Pre agentúru AP to potvrdil pracovník OSN v macedónskom pohraničnom meste Gevgelija. Podľa gréckej polície Macedónsko dnes vpustí 300 migrantov, macedónske úrady uviedli, že ich počet môže dosiahnuť 350.

Podobný počet migrantov, ktorí vstúpili do Macedónska skôr v priebehu týždňa, dnes nastúpil v Gevgeliji na vlak smerujúci k hranici so Srbskom. Macedónsko fakticky uzavrelo hranicu pre všetkých migrantov vo štvrtok večer, čo rozhnevalo Grécko, v ktorom uviazli tisíce ľudí. Macedónski predstavitelia opakovane zdôrazňujú, že spomaľujú alebo zastavujú prúdenie migrantov len v reakcii na podobné opatrenia v krajinách ležiacich ďalej na tzv. balkánskej trase migrantov. 

Niekoľko hodín predtým dve skupiny celkovo okolo 450 migrantov pokojne protestovali na gréckej strane hranice a žiadali, aby im umožnili cestovať do Macedónska a ďalej do Európy. 
V stanovom tábore na gréckej strane hranice sa pred jej otvorením pre obmedzený počet ľudí zhromaždilo podľa gréckej polície už približne 6000 migrantov. Ďalších 500 ich čakalo na čerpacej stanici vzdialenej 17 kilometrov. 

Grécky minister obrany Panos Kammenos vyhlásil, že vo štvrtok sa nachádzalo na území Grécka celkovo asi 20.000 migrantov. Ich počet sa podľa gréckych médií medzičasom zvýšil na 25.000, napísala dnes agentúra DPA. 

V Aténach medzitým asi 300 protestujúcich pochodovalo k veľvyslanectvu Rakúska s požiadavkou na ukončenie obmedzovania vstupu utečencov. Rakúsko zaviedlo opatrenia na spomalenie prílevu utečencov cez balkánske krajiny, čo narušilo jeho vzťahy s Gréckom. 

Viac o téme: GréckoMacedónskoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu