Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Grécky minister bije na poplach: Ak Balkán uzavrie hranice, našej krajine hrozí humanitárna kríza

Ioannis Muzalas
Ioannis Muzalas (Zdroj: youtube.com)

BELEHRAD - Uzavretie hraníc na Balkáne pred migrantmi by v Grécku vyvolalo vážnu humanitárnu krízu, povedal grécky minister pre migráciu Ioannis Muzalas. Vyjadril sa v rozhovore, ktorý dnes, tesne pred začatím summitu Európskej únie v Bruseli, zverejnili nemecké noviny Handelsblatt.

Minister varoval, že uzavreté hranice nezabránia príchodu ďalších migrantov a utečencov do Grécka. "Prílev sa nezastaví. Utečenci hľadajú ochranu, pretože ich životy sú v nebezpečenstve, sú zúfalí," uviedol pre nemecký denník.  Jediná možnosť, ako zastaviť utečencov, je ukončiť občiansku vojnu v Sýrii, pokračoval. Povedal, že Európska únia na tom musí pracovať a súčasne riešiť humanitárnu krízu v Libanone, Jordánsku a Turecku, informovala dnes agentúra Reuters. 

"To je jediná cesta ako môžeme túto krízu prekonať. Uzatváranie hraníc nepomôže." Na otázku, aký účinok by malo uzavretie hraníc medzi Gréckom a Balkánom, odpovedal, že "ak by sa hranice uzavreli teraz, spôsobilo by to v Grécku vážnu humanitárnu krízu". Minister povedal, že v rámci programu prerozdelenia najmenej 160.000 utečencov z Grécka a Talianska, ktorý navrhla EÚ, bolo doteraz presťahovaných z Grécka iba 430 utečencov. 

Krajiny Vyšehradskej štvorky - Poľsko, Česko, Slovensko a Maďarsko - sú proti systému kvót a požadujú sprísnenie kontrol na hraniciach balkánskych krajín, ktoré susedia s Gréckom, ak snahy obmedziť počty migrantov prichádzajúcich do Grécka z Turecka neuspejú. 

Predseda Európskej rady Donald Tusk v utorok vyhlásil, že EÚ musí zlepšiť ochranu svojich vonkajších hraníc, čo si vyžaduje väčšie úsilie zo strany Grécka a väčšiu podporu zo strany ďalších členských krajín EÚ. 

Muzalas v rozhovore povedal, že Grécko svoje hranice chráni a na zemi aj na mori uplatňuje tie "najlepšie možné kontroly". Európska pohraničná agentúra Frontex vyslala do Grécka podľa jeho slov 700 pracovníkov ochrany hraníc, ktorí pracujú na ostrovoch. Grécko ich však požadovalo 1800. 

Hlavná registrácia utečencov bude na macedónsko-gréckych hraniciach

Šéfovia policajných zborov krajín ležiacich na takzvanej balkánskej trase sa dnes dohodli na novom spôsobe zaobchádzania s migrantmi, ktorí dorazia k macedónsko-gréckym hraniciam. Týmto opatrením sa snažia obmedziť prílev ilegálnych migrantov smerujúcich do západnej Európy, napísala agentúra AP.

Šéf chorvátskej polície Vlado Dominič povedal, že policajní predstavitelia Chorvátska, Srbska, Slovinska, Macedónska a Rakúska sa počas dnešného stretnutia v chorvátskej metropole Záhreb dohodli na tom, že registrácia a hlavný skríning migrantov bude prebiehať v Macedónsku na hraniciach s Gréckom. Dodal, že toto opatrenie vstupuje do platnosti okamžite. Migranti, ktorí kontrolami prejdú, budú následne dopravení z macedónskeho pohraničného mesta Gevgelija k rakúskym hraniciam. 

Zmienené krajiny sa na dnešnom stretnutí tiež dohodli, že každá z nich sa o utečencov postará samostatne. O pomoc s registráciou a kontrolami migrantov plánujú požiadať aj Albánsko a Bulharsko, ktoré by v prípade úplného uzatvorenia grécko-macedónskych hraníc čelili zvýšenému náporu utečencov, spresnila chorvátska agentúra HINA. 

Doteraz boli státisíce migrantov utekajúcich pred vojnovými konfliktami a chudobou prepravovaní na hranice každej zo spomínaných balkánskych krajín, kde boli samostatne preverení a pred pokračovaním v ceste im boli vydané dokumenty na dočasný azyl.

Viac o téme: UtečenciMigrantiIoannis Muzalas
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu