Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zeman chce rázne riešenie pre migrantov: Žiadne peniaze pre Turecko, ale deportácia!

Miloš Zeman
Miloš Zeman (Zdroj: SITA)

PRAHA - Prezident ČR Miloš Zeman sa domnieva, že je potrebné deportovať tých migrantov, ktorí neprišli do Európy ako utečenci pred občianskou vojnou, ale ako ekonomickí migranti, ktorí tu napokon ani nechcú pracovať, ale chcú žiť výlučne zo sociálnych dávok. Uviedol to portál iDNES.cz.

"Máme k dispozícii lietadlá, máme k dispozícii lode, do ktorých sa vojdú tisícky ľudí. Tých dopravných prostriedkov je k dispozícii mnoho, dôležitá je vôľa politikov pre takéto riešenie," tlmočil názor hlavy štátu na tlačovej konferencii prezidentov hovorca Jiří Ovčáček. 

Zeman podľa neho nesúhlasí s tým, aby Praha poskytla 800 miliónov korún na podporu Turecka, pretože to nie je schopné zadržať migrantov. Európska únia sa pritom s Ankarou dohodla, že jej za pomoc so zachytávaním migrantov poskytne tri miliardy eur. Zeman je za vytvorenie spoločnej európskej armády, do ktorej by každá európska krajina mala poskytnúť na začiatku tisícky vojakov. 

"Je potrebné, aby Vyšehradská štvorka postupovala jednotne a spoločne," citoval Ovčáček slová Miloša Zemana na margo výsledkov pondelňajšieho summitu krajín Vyšehradskej štvorky (V4) v Prahe. Premiéri krajín V4 sa zhodli, že podporujú spoločné európske riešenie migračnej problematiky. Zoskupenie sa tiež zhodlo na podpore vonkajších hraníc Európy, urýchlení vzniku spoločnej Európskej pobrežnej a pohraničnej stráže, ako aj posilnení aktivít NATO pri ochrane vonkajších hraníc EÚ.

Vyslovilo sa tiež za zásah proti pašerákom migrantov. V4 vyzvala aj na posilnenie politiky vracania ekonomických migrantov, ktorí nezískajú v Európe azyl. V4 podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku podporuje realistický prístup k riešeniu migračnej krízy. Za dôležité považuje realizáciu Akčného plánu medzi EÚ a Tureckom, na ktorom sa obe strany dohodli na minuloročnom summite EÚ. Podporuje snahu Grécka plniť podmienky členstva v schengenskom priestore. Je dôležité, aby sa vyrovnalo so všetkými kritickými námietkami a fungovalo na základe schengenských pravidiel. 

Jedným z dôvodov, prečo Zeman kritizuje vládu ČR pod vedením Bohuslava Sobotku, je podľa Ovčáčka fakt, že sa vláda ČR nepripojila doteraz k žalobe Slovenska a Maďarska na kvóty pre rozdeľovanie migrantov v rámci členských krajín únie. V nedeľu český prezident v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Frekvence 1 uviedol, že vládnuca ČSSD potrebuje človeka, ktorý krajinu pripraví na obranu pred migračnou vlnou. Sociálni demokrati sa podľa prezidenta odpútali od svojich voličov, strana je destabilizovaná kvôli utečencom a potrebuje človeka, ktorý pripraví obranu pred migračnou vlnou. 

Na otázku, kto by ďalej mohol viesť ČSSD, povedal, že ide skôr o názor než o meno. Tým menom by mohol byť aj súčasný premiér ČR Bohuslav Sobotka, ak by zmenil postoj. Hrozí mu vraj, že "zostane trochu osamotený po boku Angely Merkelovej a možno ani to nie," podotkol Zeman.

Viac o téme: MigrantiMiloš Zeman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu