Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Turecký prezident pohrozil únii tak, ako nikdy: Európu bude čakať ešte väčšie peklo

Recep Tayyip Erdogan Zobraziť galériu (3)
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN/ATÉNY - Grécky spravodajský portál zverejnil obsah zápisnice, podľa ktorej sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan na novembrových rokovaniach s predstaviteľmi EÚ vyhrážal, že zaplaví Európu migrantmi, ak mu neponúknu lepšiu dohodu na zmiernenie utečeneckej krízy na Strednom východe. Dokument, ktorý sa dostal na internet a mal pravdepodobne zostať ukrytý pred očami sveta, zachytáva veľmi napätú atmosféru, vzájomné osočovanie sa a nedôveru medzi Erdoganom a najvyššími zástupcami únie Jeanom-Claudeom Junckerom a Donaldom Tuskom.

EÚ čelí ruskej hrozbe, môže spôsobiť novú utečeneckú vlnu: Putinov útok na Daeš je len zásterka

Európska rada a Európska komisia odmietli potvrdiť alebo vyvrátiť pravosť dokumentu, ktorý publikoval portál euro2day.gr. Erdoganova tlačová kancelária v Ankare zatiaľ žiadne stanovisko neposkytla.

Zápisnica v angličtine neuvádza, kde a kedy sa stretnutie konalo, ale podľa agentúry Reuters sa tak malo stať v novembri 2015 v Antalyi po summite G20. Juncker s Tuskom sa snažili získať pomoc Ankary pri prílive sýrskych utečencov a prisťahovalcov do Európy. Cez Turecko a Grécko vlani pritom prišlo na kontinent viac ako miliónov migrantov.

Erdogan údajne žiadal na akčný plán zastavenia prílevu utečencov do EÚ 6 miliárd eur počas dvoch rokov. Keď mu Juncker ponúkol iba polovicu tejto sumy, turecký prezident ironicky povedal, že nepotrebujú vlastne žiadne peniaze. "Môžeme kedykoľvek otvoriť hranice do Grécka a Bulharska a utečencov posadiť do autobusov... Ako budete jednať s utečencami, ak nedosiahnete dohodu? Zabijete utečencov?" uviedol Erdogan.

Jean-Claude Juncker
Zobraziť galériu (3)
Jean-Claude Juncker  (Zdroj: SITA)

S EÚ sa napokon dohodli na 3 miliardách eur z fondu na zlepšenie podmienok pre utečencov v Turecku, na oživení zastavených prístupových rozhovorov do EÚ a zrýchlení bezvízového styku pre Turkov výmenou za to, že Ankara obmedzí počet prisťahovalcov prúdiacich do susedného Grécka.

Erdogan podľa zápisnice často prerušoval Junckera a Tuska, obvinil EÚ z klamania Turecku a Junckera osobne z toho, že sa k nemu správa neúctivo. Bývalý premiér malého Luxemburska by vraj mal preukázať väčší rešpekt k silnému 80-miliónovému Turecku. "Luxembursko je ako malé mestečko v Turecku," cituje prezidenta správa.

Napätý dialóg iba podčiarkol hĺbku vzájomného podozrievania sa v čase, keď sa EÚ opiera o tureckú pomoc na zmiernenie najhoršej migračnej krízy od druhej svetovej vojny. Zápisnica však rozhorčila najmä Grékov, ktorí žiadajú Európsku komisiu, aby podala vysvetlenie.

Donald Tusk
Zobraziť galériu (3)
Donald Tusk  (Zdroj: SITA)

"Zdá sa, že existujú aspekty dohody medzi Ankarou a EÚ, ktoré boli ukryté schválne," povedal grécky europoslanec Miltos Kyrkos. "Okamžite chceme odpoveď na to, či sú naše odhalenia pravdivé a odkiaľ pochádza legitimita Komisie vyjednávať s Tureckom za použitia prístupových rokovaní ako tromfu," dodal Kyrkos.

Viac o téme: Jean-Claude JunckerDonald TuskRecep Tayyip Erdogan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu