Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Vo Francúzsku to vrie! VIDEO Zakázaná demonštrácia proti migrantom, dav rozháňala polícia

Demonštrácie proti islamizácii v Calais Zobraziť galériu (5)
Demonštrácie proti islamizácii v Calais (Zdroj: SITA)

CALAIS - Aj napriek zákazu francúzskych úradov sa dnes v Calais zišlo približne 150 demonštrantov proti údajnej islamizácii Európy, časť z nich sa potom stretla s políciou. Informovala o tom agentúra AFP.

Polícia, ktorá proti demonštrantom použila slzný plyn, zadržala asi dvadsať ľudí. Ďalšie demonštrácie sa konali v Montpellier na juhu krajiny.

Demonštranti, ktorých do Calais zvolala francúzska obdoba nemeckého protiislamského hnutia vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida), sa zišli pri miestnej stanici. Dav skandoval heslá ako "My sme tu doma" či "Novinárski kolaboranti" a zaspievali francúzsku hymnu.

Vo Francúzsku to vrie!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Polícia krátko popoludní vyzvala demonštrantov k rozchodu, následne došlo k niekoľkým potýčkam, pri ktorých bol podľa portálu metronews.fr nasadený aj slzný plyn. Zadržaných bolo zhruba dvadsať ľudí ľudí, okrem iného aj penzionovaný generál Christian Piquemal, ktorý bol v 90. rokoch vo velení cudzineckej légie.

Vo Francúzsku to vrie!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Piquemal, ktorý mal pripravený prejav, podľa AP vyhlásil, že bol správaním policajných síl šokovaný. Povedal tiež, že v Calais sa nezišli žiadni pučisti, ale mierumilovní občania.

Zakázaná demonštrácia v Calais bola súčasťou dnešnej série obdobných protestov proti islamizácii, migrácii či Európskej únii, ktoré boli zvolané v mnohých európskych krajinách, okrem iného aj v Česku.

Vo Francúzsku to vrie!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V Calais je situácia dlhodobo vyhrotená, lebo sa tu utáborilo niekoľko tisíc migrantov, ktorí sa snažia dostať cez Lamanšský prieliv do Británie. Teraz pri meste podľa ministerstva vnútra žije asi 3 800 migrantov.

Demonštrácia proti prisťahovalcom sa dnes podľa AFP konala aj v juhofrancúzskom meste Montpellier, kde sa zišlo približne 200 ľudí. Organizátor akcie Richard Roudier povedal, že cieľom je snaha zachrániť Francúzsku. "Sme proti migrantom, sme proti islamizácii našej krajiny," uviedol.

Vo Francúzsku to vrie!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Dnes sa podľa AFP pokúsilo niekoľko utečencov zo Sangatte preplávať cez prieliv do Anglicka. Záchranári ich loď dostihli a z člna ich vyzdvihli. Na mori panujú nepriaznivé podmienky, vietor dosahuje rýchlosť až 140 kilometrov za hodinu. Podľa úradov to bol výnimočný pokus, ku ktorému dochádza dvakrát či trikrát za desať rokov.

Viac o téme: FrancúzskoDemonštrácieCalais
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu