Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Dohra útoku utečencov v mníchovskom metre: Vypátrali vinníkov, z ich trestu vám zabehne

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: youtube/don Royal)

MNÍCHOV/LONDÝN - Identita migrantov, ktorí napadli dvoch dôchodcov vo vozni mníchovského metra, je už známa, ale ich mená nemôžu byť kvôli nemeckým zákonom zverejnené. Podľa polície išlo o afganských mladíkov (19, 20 a 23), ktorí žijú v krajine už štyri roky, hoci ich žiadosti o azyl boli zamietnuté. Britský denník Daily Mail informoval, že nemôžu byť deportovaní späť do vlasti, pretože je to príliš nebezpečné. Za útok tak pravdepodobne dostanú nanajvýš pokutu vo výške 200 eur.

VIDEO Útok v mníchovskom metre: Utečenci sa vrhli na ľudí, ktorí bránili obťažovanú ženu

Autor videa Tom Roth sa viezol zo stanice Sendlinger Tor do centra Mníchova k železničnej stanici, keď sa stal svedkom obťažovania mladej ženy. Jeden z migrantov jej údajne položil ruku na chrbát a snažil sa s ňou nadviazať rozhovor, ona ho však odmietla, čo mladíka nahnevalo a udrel do okna vozňa. Jeho agresivita sa okamžite stretla s nevôľou ostatných cestujúcich. Napokon drzý chuligán dehonestujúco pohladkal po hlave staršieho pána, ktorý sa okamžite postavil a strhla sa šarvátka, do ktorej boli zapojení migranti a najmä dvaja seniori. Jedného z nich dokonca mladík držal pod krkom.

VIDEO Dohra útoku utečencov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/don Royal)

Hovorca mníchovskej polície sa pre Daily Mail vyjadril, že veľa migrantov môže zostať v krajine aj po tom, čo ich žiadosti o azyl boli zamietnuté a považuje to za "veľký problém" pre Nemecko aj celú Európu. "Nie sme schopní ich poslať domov, pretože nie sú k dispozícii žiadne lety," povedal Sven Muller. "Mnoho ľudí, ktorí sem prišli z vojnových zón, z Iraku, Afganistanu alebo Somálska, nemôžu byť poslaní späť, aj keď sú ich žiadosti o azyl zamietnuté, pretože je to príliš nebezpečné," dodal.

VIDEO Dohra útoku utečencov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: youtube/don Royal)

Muller odhaduje sa, že v Nemecku žije niekoľko stotisíc ľudí so statusom nazývaným "Duldung", čo v preklade znamená strpenie či tolerovanie. "Nie sú tu ilegálne, ale je to špeciálne právne postavenie. Ide o ľudí, ktorí hľadali azyl a boli odmietnutí, ale nie je možné ich poslať späť domov. To znamená, že môžu zostať v Nemecku, kým to nebude možné. Žijú tu ľudia z krajín zmietaných občianskymi vojnami, ktorí sú tu už 10 alebo 15 rokov," vysvetlil policajný hovorca s tým, že keď ste žiadateľom o azyl, musíte žiť v konkrétnom stredisku, ale ak ste "Duldung", môžete žiť kdekoľvek sa vám páči a rovnako aj pracovať. Takíto ľudia majú v Nemecku nárok aj na sociálne dávky, ale sú obmedzené.

A ak ide konkrétne o vinníkov útoku, podľa Mullera nebol technicky spáchaný žiadny trestný čin, takže možno pôjdu pred súd o niekoľko mesiacov a možno dostanú pokutu 200 eur, ale to je asi tak všetko.

Viac o téme: MetroUtečenciMníchov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu