Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Nemecká vláda chce utečencov páchajúcich zločiny posielať do tretích krajín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecké úrady by mali v budúcnosti vyhosťovať utečencov, ktorí sa dopustili trestných činov, aj v prípadoch, keď nie je možný ich návrat do krajín pôvodu. Podľa vyjadrenia jedného z predstaviteľov spolkovej vlády sa ráta s posielaním takýchto utečencov do tzv. tretích krajín, pričom by malo ísť o krajiny, cez ktoré sa tieto osoby dostali do EÚ.

"Vyjednávame s Tureckom a inými krajinami o spätnom preberaní aj tých utečencov, ktorí pochádzajú z tretích štátov," povedal šéf úradu nemeckej kancelárky a vládny koordinátor pre záležitosti migrácie Peter Altmaier v rozhovore pre týždenník Bild am Sonntag, z ktorého cituje agentúra DPA.

Odsun do niektorej z krajín, cez ktoré utečenci prechádzali na ceste do EÚ, má byť riešením v situáciách, keď ich nie je možné poslať naspäť do vlasti vzhľadom na pokračujúcu vojnu alebo hrozbu mučenia, popravy či prenasledovania. V niektorých prípadoch navyše utečencov odmietajú prijať samotné krajiny pôvodu.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa snažila v sobotu utíšiť čoraz hlasnejších kritikov svojej politiky otvorených dverí pre utečencov, keď zdôraznila, že sa azylanti zo Sýrie a Iraku vrátia domov po tom, ako sa tamojšie konflikty skončia.

Altmaier pre Bild am Sonntag povedal, že od začiatku roka 2015 už Nemecko opustilo približne 50.000 utečencov, a to dobrovoľne, ako aj na základe rozhodnutia o vyhostení. "Mnohí sa otočia pred tým, ako podajú žiadosť o azyl, keď sa im vysvetlí, že nemajú žiadne vyhliadky na úspech... Podobne ako v prípade balkánskych štátov budeme vysielať jasné signály, že sa neoplatí prísť do Nemecka, ak ste Alžírčan, Tunisan alebo Maročan," upozornil vládny koordinátor, pričom narážal na rozšírený zoznam tzv. bezpečných krajín.

Altmeier taktiež informoval, že počty utečencov prichádzajúcich do Európy cez Turecko poklesli od októbra o viac ako 60 percent, zatiaľ čo v prípade utečencov z balkánskych štátov zaznamenali od vlaňajšieho leta vyše 90-percentný pokles.

Nemecká vláda prijala v uplynulom týždni návrh opatrení sprísňujúcich azylovú politiku a zjednodušujúcich deportáciu migrantov, ktorí sa dopustia trestnej činnosti. Navrhované zmeny vznikli ako reakcia na hromadné sexuálne obťažovanie a krádeže spáchané azylantmi na ženách počas osláv príchodu nového roka v Kolíne nad Rýnom.

Viac o téme: NemeckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu