Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Rakúsko sa neplánuje stať zemou zasľúbenou: Utečenci poputujú pekne naspäť domov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

VIEDEŇ - Rakúska vláda chce v najbližších troch rokoch poslať 50.000 utečencov späť do ich domovských krajín. Plánuje pri tom využiť zrýchlené konania, repatriačné dohody i dodatočné lety na odsun migrantov, informovala dnes rakúska tlačová agentúra APA.

Uvedené číslo vyplýva z podkladov rakúskeho ministerstva vnútra, ktoré podľa hovorcu rezortu spresňujú závery "azylového summitu" z 20. januára, na ktorom členovia spolkovej a krajinských vlád prerokovali opatrenia na obmedzenie migrácie. Po stretnutí vtedy oznámili, že Rakúsko by tento rok nemalo prekročiť hornú hranicu 37.000 žiadateľov o azyl, čo je o 50.000 menej ako vlani. 

Séria opatrení má podľa nových informácií rakúskych médií tiež zabezpečiť, aby sa do roku 2019 dosiahla "cieľová hodnota" najmenej 50.000 azylantov vrátených do ich vlastí. S týmto cieľom má byť rozšírený zoznam bezpečných krajín pôvodu o Maroko, Alžírsko, Tunisko, Gruzínsko, Mongolsko a Ghanu. Žiadosti o azyl od osôb z týchto štátov by mali byť spracované v zrýchlenom desaťdňovom konaní. 

Zvýšený by mal byť okrem toho počet charterových letov, ktorými azylantov vrátia domov. Skúma sa aj možnosť použitia armádnych lietadiel. Rozšírené bude poradenstvo týkajúce sa návratu do vlasti i informačné kampane v krajinách pôvodu a sociálnych médiách, pričom Rakúsko po vzore Švajčiarska zvýši finančné príspevky za dobrovoľný odchod. 

"Už teraz patríme ku krajinám s najväčším počtom odsunov z krajiny. Tento počet však ešte zvýšime a posilníme rastúci trend," uviedla v stanovisku pre APA rakúska ministerka vnútra Johanna Miklová-Leitnerová. Za minulý rok Rakúsko eviduje 8365 odsunov. 

Viac o téme: RakúskoUtečenci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu