Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

EÚ ponúka Británii núdzovú brzdu: Má sa ňou obmedziť príliv migrantov

David Cameron
David Cameron (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európska únia ponúka Británii v rámci reformného balíka pred tamojším referendom o členstve nové pravidlo "núdzovej brzdy", ktoré by mohlo obmedziť imigráciu z ďalších členských krajín. Agentúre Reuters to dnes povedali zdroje blízke rokovaniu.

Navrhovaná úprava by ktorejkoľvek členskej krajine EÚ, ktorá by dokázala presvedčiť ostatné vlády v EÚ, že jej sociálny systém je pod mimoriadnym tlakom, dávala právo odoprieť až na štyri roky výhody novým pracovníkom prichádzajúcim z iných členských krajín. Ide o kľúčovú požiadavku britského premiéra Davida Camerona, ktorá však podľa viacerých predstaviteľov EÚ môže byť v konflikte s Chartou základných práv EÚ.

Zdroje Reuters uviedli, že Cameron bude rokovať o tomto návrhu v piatok v Bruseli s predsedom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom, keďže EK by musela akúkoľvek takúto legislatívu iniciovať. Cameron má záujem na jej schválení, aby presvedčil Britov, že majú v referende hlasovať za zotrvanie ich krajiny v EÚ.

Ak sa Cameron s Junckerom dohodne, potom by mohol v nedeľu, na stretnutí s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom, schváliť návrh celého balíka reforiem EÚ. Väčšina z toho, čo obsahuje, už bola všeobecne dohodnutá, dodali zdroje.

Očakáva sa, že Tusk, ktorý predsedá summitom EÚ, bude potom začiatkom budúceho týždňa informovať o návrhoch reforiem písomne vlády zvyšných 27 členských krajín EÚ. Cieľom je, aby prípadné nezhody doriešili účastníci summitu EÚ, ktorý sa uskutoční v Bruseli v dňoch 18.-19. januára.

Británia z utečeneckých táborov prijme stovky detí bez sprievodu

Britská vláda oznámila dnes rozhodnutie prijať niekoľko stoviek detí bez sprievodu z utečeneckých táborov na sýrskych hraniciach. Informovala o tom agentúra DPA. Britská vláda zároveň požiadala Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR), aby identifikoval "mimoriadne prípady takých detí bez sprievodu, ktorých potreby nemôžu byť v danej oblasti naplnené a v ktorých najlepšom záujme je, aby boli pod ochranou Británie". 

V súlade s týmto procesom by do Británie malo byť presídlených niekoľko stoviek detí. Vláda dodala, že tento krok je rozšírením už skôr prijatého záväzku, v rámci ktorého by mala Británia do roku 2020 prijať 20.000 utečencov z táborov v blízkovýchodných krajinách.

"Poprosili sme UNHCR, aby spravil odhad počtu a potrieb osamotených detí v konfliktných oblastiach a poradil nám v tom, kedy je v najlepšom záujme dieťaťa, aby bolo presídlené do Británie, a tiež ako by mal takýto proces prebiehať," povedal dnes britskému parlamentu tamojší minister pre imigráciu James Brokenshire.

Britská vláda zároveň vyhlásila, že sa rozhodla vyčleniť 10 miliónov libier (približne 13,14 milióna eur) na podporu zraniteľných detí, ktoré sa už v Európe nachádzajú. Premiér David Cameron si po septembrovom ohlásení rozhodnutia prijať 20.000 utečencov z táborov v blízkovýchodných krajinách vyslúžil kritiku za to, že tak odmietol pomôcť státisícom, migrantov, ktorí uviazli v ostatných krajinách Európskej únie.

Viac o téme: ReferendumBritániaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu